Отже, скільки заступників має бути у голови Львівської облради? Підкреслюємо: Львівської! Бо з іншими обласними радами все зрозуміло: згідно закону про місцеве самоврядування голова облради повинен мати одного (одного!) заступника. А у Львові минулої каденції було аж три заступники. Бо так. Із відповідними зарплатами, машинами, кабінетами та іншими пряниками.

А вчора новообраний голова Львівської облради Мирослав Сеник вирішив зі старту переплюнути свого попередника і запропонував призначити йому аж... чотирьох заступників. Тут маємо наголосити, що ні Закон про місцеве самоврядування нагло не змінився, ні територія області не збільшилася, ані раптово не зросла кількість населення Львівщини. Хоча, з іншого боку: якщо попередньої каденції можна було мати три заступники без жодних на це прав, то чому сьогодні не можна вже чотири? Логічний ланцюжок можна продовжувати, як у відомому софізмі Євбуліда: «Якщо одне зерно – не купа, то чи буде купою два зерна? А три зерна? А чотири?...». Кінця-краю цьому не видно.


Така поважна облрада як Львівська повинна мати не одного заступника, а більше, більше, більше...

Оптимальний варіант – записати усіх 119 депутатів у заступники Сеника. Львівська облрада впевнено до того рухається, хоча, вірогідно, дійде ще не цього року. Наразі можна обмежитися чотирма заступниками. Бюджет області, здається, таке навантаження витримає. В крайньому випадку, можна заплатити трохи менше тим крикливим медикам або вчителям. Або ще на чомусь зекономити. Депутатам видніше.

Степан Курпіль, керівник виборчого штабу БЮТ. Відмовився від мандата депутата облради, віддавши перевагу мандатові народного депутата України. Журналіст.

Вважає, що збільшення кількості заступників з 3 до 4 сприятиме більш ефективній роботі керівництва облради. «Минулого разу було три заступника голови облради. Думаю, що якщо раніше було 81 депутат у складі Львівської облради, а зараз 120 депутатів , то, відповідно. і заступників повинно бути не три, а чотири чи п'ять. Це не проблема, якщо це сприятиме більш ефективній роботі, це тільки плюс».

Депутат Львівської облради, член фракції «Пори» Андрій Рожнятовський. Юрист, між іншим.

«Питання щодо кількості заступників голови облради, а також щодо кандидатури на посаду заступника голови облради від фракції ми обговоримо на політраді», - сказав Рожнятовський.

Рожнятовський вважає, що кількість заступників голови облради повинна визначатися напрямками їх роботи. В той же час він вважає наявність у голови облради кількості заступників, більше за одного, допустимою на перехідний період, до моменту вступу в дію політреформи.

«Політрада «Пори» буде розглядати питання щодо кількості заступників голови облради. Вважаю, що кількість заступників залежить від напрямків розвитку діяльності облради, а також від того наскільки це сприятиме консолідації облради. Я погоджуюсь, що погано порушувати закон, проте нехай це буде перехідний етап до повного введення політреформи».

Ідея про чотирьох заступників – це спроба з боку «Нашої України» «розвести» і «кинути» всі інші фракції.

Голова фракції ВО «Свобода» в обласній раді Олег Тягнибок повідомив агентству новин «Прес тайм», що фракція ВО «Свободи» наполягатиме на тому, що голова Львівської облради повинен мати одного заступника, як це вимагає закон про місцеве самоврядування, і категорично виступатиме проти збільшення кількості заступників до чотирьох.

«Ми наполягаємо, що голова повинен мати одного заступника. Ми готуємо відповідне юридичне обґрунтування цього питання. Ми будемо наполягати на одному заступнику і категорично проти пропозиції щодо збільшення кількості заступників до чотирьох. Не виключено, що будемо подавати в прокуратуру з метою опротестувати це рішення», - сказав Тягнибок.

Тягнибок вважає, що, окрім того, що збільшення кількості заступників є порушенням закону, це також значно збільшує видатки на утримання апарату облради.

«Ми категорично проти пропозиції , щоб було 4 заступники. По-перше, це є нелогічно, адже розміри області не змінилися. Один заступник обласному бюджету недешево обходиться. Зарплата близько 8-10 тис. грн.., плюс видатки на відрядження , цілу купу других статей, плюс автомобіль, кабінет, обслуга. Все це буде коштувати не одну сотню тисяч гривень на одного заступника», - вважає депутат.

Тягнибок також припускає, що «Наша Україна», отримавши посади голови облради та першого заступника, може сама опротестувати в прокуратурі легітимність інших заступників, і це призведе до повної узурпації нею керівництва в облраді. «Не виключено, що зараз буде вестися така гра, перший заступник від НУ, а після того прокуратура опротестовує результати голосування і інші заступники просто на просто знову ж таки стануть рядовими депутатами. Відповідно всі ці сьогоднішні домовленості нічого не будуть вирішити».



ІА "Вголос": НОВИНИ