Тим часом у Львові від їжі, щоправда, лише на два дні і одну ніч, відмовилась чиновниця Львівської ОДА Ольга Березюк. Вона прилаштувалась у пляжне крісельце біля входу до ЛМР і вимагала у Садового врегулювати львівську сміттєву кризу самостійно.

Подальші події були ще більш несподіваними: вивозити сміття зі Львова, до того ж, на постійній основі, виявила бажання Львівська ОДА. Її очільник Олег Синютка звернувся до Садового із конкретною пропозицією: «Буду вивозити, але натомість передайте нам 300 млн грн». І, не чекаючи відповіді від мера, попри те, що усі полігони області начебто заблоковані, таки почав розчищати міські завали.

Садовий на добу наче впав у ступор. Але рятувати чоловіка взялась дружина: перша міська пані теж всадилась у наметі уже біля Львівської ОДА й розпочала разом із кількома жіночками акцію протесту. Щоправда, якось незрозуміло пояснила свій порив. Олег Березюк одразу припинив голодування і примчав до Львова рятувати шефа і ситуацію.

Словом, завершилися усі ці події згодою Садового на передачу сміттєвих функцій області й недільним сміттєвим віче на ринковій площі. І, до слова, це ще не кінець отієї сміттєвої комедії, яку розігрують чиновник різних рівнів. Хто стане кінцевим «власником» львівського непотребу, стане відомо лише 29 червня. Під час сесії міські депутати мають остаточно забрати у Садового й офіційно передати Синютці функції з вивозу львівського непотребу.

Але чи так станеться? Чи проголосує за таке рішення найбільша фракція в ЛМР – «Самопоміч»? Про свої прогнози і загальне бачення сміттєвої проблеми «Вголосу» розповів голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка. 

Кілька днів тому ЛОДА оперативно зорганізувала вивіз сміття зі Львова. Чому не дочекались офіційної відповіді від Садового?

Насправді - це не перший раз, а вже втретє ми беремо на себе обов’язки з організації вивезення сміття. І складного в цьому нічого немає. Тому що треба зі сміттям поводитись не язиком, і не голосними фразами, а просто взятись за організаційні моменти. Все непросто, тому що людей оцими політичними гаслами налаштували категорично проти, але все можна зробити. І ми розпочали цю організацію, не чекаючи відповіді Садового, тому що для нас вона – не головне. Важливо, щоб львів’яни жили і відчували себе комфортно.

А куди зараз вивозять непотріб: на полігони Львівщини чи далі?

Ми сьогодні організували вивіз ТПВ у межах області. І це ще раз говорить: заяви про те, що Меморандум не працює – брехливі. Хоча я і тоді, і сьогодні говорю: Львівщина не здатна тільки своїм ресурсом прийняти усі обсяги ТПВ.

Але ж насправді були протести у різних районах області. Йшлося про те, що вони не можуть і не хочуть брати стільки сміття, як прописано у Меморандумі…

Та вони і сьогодні є: і я розумію громади області. А щодо того, що виникають певні проблеми зараз… Вони і будуть виникати. І у майбутньому також.

Але є й інші речі. Наприклад, акції протесту в Миколаєві організовує не хто-небудь, а голова фракції «Самопомочі» в районній раді. Це, знаєте, такий сюрреалізм: коли міський голова кричить: «Тримайте злодія!», а виявляється, що зловмисник – біля міського голови Львова.

Очевидно, що не один протест ще може бути… Ви такі питання яким чином вирішуватимете?

Я не буду звертати увагу на тих політичних активістів, які свої вчинки здійснюють за гонорари. Навіть не хочу думати про походження цих грошей. Я буду їхати до людей і говорити з ними. Прекрасно розумію, які це будуть непрості розмови. Але у нас дуже мудрі люди. І вони позитивно налаштовані. Їх просто не потрібно дратувати.

Я мав уже зустріч із тими, кого називають найбільш радикальними активістами проти отримання ТПВ у районах. Це було півтори-дві години відвертої розмови. До слова, з’ясувалося, що це - дуже мудрі і позитивно налаштовані люди. Єдине, що вони хочуть: правди і справедливості. Так що терпінням, переконанням, зустрічами, розмовами. І, врешті-решт, думаю, на мене працює і посада, і 47 років мого життя.

Я, до речі, дуже тішуся з того, що ми нарешті після року часу спонукали міського голову Львова вперше поїхати до людей і почути, що люди насправді думають про нього, про його роботу, про реальні виходи із ситуації.

Як думаєте: люди ставляться по-різному до вас і до міського голови Львова?

Я не знаю, як вони ставляться до міського голови Львова: мене це найменше цікавить.

Які фірми і чиїм транспортом везуть зі Львова сміття?

Мене дуже стривожило, коли у Львові почався перерозподіл ринку вивезення твердих побутових відходів. Бо я ж розумію, що міська рада в одних хотіла забрати, іншим – віддати. Я проти цього. Я вважаю, що це неправильно, несправедливо і незаконно, судячи із тих тендерів, які проводились.

Я зібрав перевізників і публічно сказав: шановні друзі, ми нікого з вас не будемо виганяти, ми не будемо шукати і приводити якісь нові компанії. Я вважаю, що ми усі разом здатні очистити місто.

Хто зараз за це платить?

Частина грошей – це гроші львів’ян, які оплачують за вивіз ТПВ, частина – це кошти, як надходять із міського бюджету.

Я не вникав у бухгалтерію, бо не маю на це ні повноважень, ні бажання. Але на сьогодні правоохоронці уже говорять про те, що частина коштів, яка надійшла із міського бюджету, переводилась у готівку. А куди ця готівка розходилась, треба запитати міського голову чи тих людей, які давали відповідні доручення.

 

До речі, про гроші: минулого тижня  ви вийшли з пропозицією про передачу функцій з управління ТПВ у Львові облдержадміністрації, а натомість попросили 300 мільйонів гривень…

Якщо говорити про фінансову частину питання, то насправді ми постаралися зекономити для громади 50 млн грн. За попередньою інформацією, Львів уже витратив понад 350 млн грн на сміття. Ми ж хочемо вкластись у набагато меншу суму коштів.

А для того, щоб у нікого не було спокуси красти, я звернувся до громадських організацій, до Громадської ради при ЛОДА, звернувся до тих депутатів міської ради, які створили контрольну комісію… Звернувся для того, щоб усіх об’єднати у громадську раду, яка б здійснювала публічний нагляд за використанням коштів та вивезенням сміття.

Думаю, що такий формат буде найкращим: по-перше, буде довіра, по-друге, нікому не захочеться красти гроші. У громадську раду входитимуть люди, які у будь-який спосіб можуть організуватися і отримати доступ до такої інформації. Це мають бути люди не тільки зі Львова, це мають бути представники з усієї області.

А звідки взяли суму у 300 мільйонів грн?

Це орієнтовна сума, яка є на 50 млн меншою, ніж заплатив Львів. Ми взяли середню вартість захоронення тонни сміття, помножили на обсяги, що вивозять, й кількість днів у році. Математика не складна.

Я хочу продемонструвати, що можна за менші кошти зробити добру справу і забезпечити комфорт для мешканців. За умови, звісно, що ніхто не буде красти.

 

Красти, може, справді стане важче: адже на виїздах зі Львова встановлять вагові комплекси для зважування сміття…

Я говорив й говорю, що заявлена кількість сміття у 600 тонн є занадто великою.  Я розумію, що така кількість сміття заявляється для того, щоб списувати кошти. Тому по-іншому, ніж через ваговий комплекс, сміття зі Львова вивозитись не буде. І те, що є доручення сесії міської ради про встановлення ваги чи GPS-навігації, то по-іншому не можна. Я не хочу вночі, тихо чи ще якось там вивозити сміття. Для цього я виступив з ініціативою створення громадської ради. Хай люди дивляться, хай знають і не мають ніяких претензій. 

Чому, на вашу думку, мер несподівано для багатьох погодився віддати сміття області? Що стало вирішальним фактором?

Це ж набагато простіше: нічого не робити і збоку критикувати. Я вважаю, що зараз така ситуація, що хтось мусить взяти відповідальність на себе. Немає людини, яка перебуває на вищій посаді в області, ніж я. Значить, мені потрібно брати відповідальність.

А якими будуть ваші дії, якщо Львівська міськрада не зможе ухвалити рішення про передачу поводження з ТПВ обладміністрації?

Тоді хай беруть самі і вивозять. Невже ви думаєте, що це таке велике щастя – щодня збирати перевізників і розмовляти із міськими головами та громадами? Організовувати вивіз ТПВ є найменшим моїм бажанням. Але якщо це нема кому робити? Ми ж не можемо залишити сімсоттисячне місто на одинці з проблемою. 

Тому не буду шкодувати: як помагав, так і буду помагати з вирішенням цієї проблеми.

Якщо Садовий фактично «вмиє руки» від сміття повністю, то хто займатиметься рекультивацією Грибовицького сміттєзвалища і побудовою заводу? Зрештою, місто провело тендери з цих питань і є певні домовленості з харків’янами, з французами – будете це продовжувати?

Він вже давно вмив руки від сміття… А те, що існують певні домовленості, і те, що я руйную їм схеми, для мене є очевидним. Але мене найменше цікавлять усілякі схеми. Бо коли усувається один перевізник і заходить інший – це не просто так. Коли виділяються кошти і зникають через фірми метелики – це не просто так. Коли ми пропонуємо 14 земельних ділянок і вони узагалі не розглядаються і до людей ніхто не їде, то теж це не просто так. Коли звучать публічні заяви про одне, а фракції «Самопомочі» у Червонограді і Миколаєві не підтримують вивіз сміття – це не просто так. Я це все прекрасно розумію, й мене це цікавить найменше.

Будуть якісь кримінальні справи?

А вони уже є. На сьогодні порушено кримінальну справу, я, можливо, неправильно сформулюю, але вона стосується розкрадання коштів. Є кримінальна справа у зв’язку із трагедією на Грибовицькому сміттєзвалищі. Мене найменше цікавить, як саме  будуть розслідуватись кримінальні справи. Для мене дуже важливо інше. Якщо вони порушені, то повинен настати якийсь кінець й людям потрібно буде сказати: ці люди винні чи ні. Якщо винні, то відповідають перед законом, якщо не винні, то треба публічно сказати, що претензії до них були необґрунтовані.

Кажуть, що у президента чекали на одну фразу: «тільки нехай Садовий скаже, що не може впоратися». Це справді так?

Він і так не може впоратися. Садовий – не самовбивця. Я не знаю, чому у смітті шукають політичну складову. Політичну складову у смітті знайшов міський голова Львова Садовий. Він хотів це використати, нехтуючи інтересами громади. Це неправильно.

І взагалі – треба лишити у спокої президента. Скоро почнуть говорити, що Порошенко з Трампом зустрічався, щоб обговорити проблему львівського сміття. Маразм не має абсолютно ніяких меж. Ви розумієте, які сьогодні стоять виклики перед президентом? Є питання позиції новообраного президента США, є питання єдності ЄС у збереженні санкцій. І тут йому, як п’яте колесо, львівське сміття.

Я розумію позицію Садового: він хоче себе підтягнути до рівня дискусії з президентом. Але йому далеко до рівня такої дискусії.   

Тобто немає такої ситуації, що президент розправляється зі своїм конкурентом?

Слон із моськами не воює.

 

 

Виглядає на те, що нардеп Березок з усіма воює: зокрема, він вважає, що ви, як голова ЛОДА, «втратили будь-яку легітимність» і називає вас «залежною особою». Судитись не збираєтесь?

Ви знаєте, що голодування дуже складно впливає на різноманітні речі. Я думаю, що Олег «викарабкається» з цього. Він є абсолютно позитивною людиною. І його вчинок, я, щоправда, не розумію, але це вчинок самовідданої людини. Це однозначно. Судитись не буду. В мене і так багато клопотів.

А витівка вашої підлеглої Ольги Березок? Що це було: клоунада, нівелювання акції нардепа Березюка, фарс чи доведення ситуації до абсурду? Колись це був останній аргумент спротиву, Левко Лук’яненко, наприклад, голодував у камері смертників, Вячеслав Чорновіл голодував…

Я дуже з нею сварився, коли вона починала це робити. Я казав, що категорично проти. І сварився, коли прийшов до Ратуші – казав, що це – неправильно. Я говорив дуже персональні речі. І взагалі, здається, що таке два дні – це абсолютно нічого, але вона таким різким вчинком, напевне, зробила якісь речі, які підняли болячки. Думаю, що все буде добре.

До слова, під час недільного віча Садовий порівняв учинок депутатів зі своєї фракції якраз із голодування студентів «На граніті»…

Я не бачив Садового серед голодуючих студентів.

А як ви загалом оцінюєте мітинг під Ратушею: що це було, на вашу думку?

Садовий хотів подивитися, чи має підтримку «Самопоміч» серед людей. Але за даними поліції, це була зовсім інша кількість людей, ніж проголосила міська влада. 

Це очевидно: в обід неділі за хорошої погоди навіть не треба збирати людей. На площі Ринок і так є достатньо різноманітних людей, які на гучний голос зупиняться і повернуться. А якщо додати до цього ще кількість працівників мерії і комунальних підприємств, а якщо додати ще кількість правоохоронців, кількість людей, які прийшли з іншою точкою зору…

Очевидно, що задум провалився і це вийшов такий великий «пшик».

Знаєте, усе якось почало валитися у Львові десь із рік-півтора тому: плюс-мінус після того, як ви перейшли в область?

Ми повинні чітко розуміти, що незамінних людей немає. І немає людини чи декількох людей, які можуть створити надзвичайно позитивний чи негативний вплив на управління. Але я б дуже хотів, щоб міський голова пригадав ті речі, про які я його попереджав, коли переходив на роботу в ЛОДА.

Які речі?

Правдиві. І, на превеликий жаль, усі вони справджуються.

У вас не може дійти до боротьби компроматів? Ви були першим заступником мера і володієте ситуацією у місті.

Ми завжди повинні розуміти, що наступний місяць чи рік будемо жити в одній країні і в одному місті. Коли ти робиш якісь речі, ти повинен пам’ятати, що тобі завтра треба дивитися людям в очі. Це для мене є принциповою позицією.

Кажуть, що свого часу вас не взяли у лави «Самопомочі», і саме тому ви перейшли в ОДА і стали фактично опонентом Садового…

Таких варіантів я ще не чув. Але пропозицій таких не було. Я, чесно кажучи, позиціонував себе у міській раді, як людину аполітичну. Я вважаю, що господарськими справами можна зробити набагато більше речей, ніж голою популістичною риторикою.

Ви чудово знаєте міську господарку, чи може стати історія зі сміттям певним трампліном – скажімо, на посаду мера Львова?

Я займаю найвищу посаду у Львівській області. І у мене немає амбіцій сьогодні повертатись назад.

 

Юрій Сколоздра, Адріана Гринишин, «Вголос»

 

 

 

 

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ