Підсилення вимог Нацбанку до вітчизняних банків примусить фінансистів скорочувати терміни кредитування. Це означає, що іпотечні кредити в Україні, які й раніше не відрізнялись особливою доступністю і дешевизною, тепер стануть просто чимось нереальним. Причому не тільки для пересічних українців, але й для вітчизняних банків.

13 лютого вступає в дію постанова Нацбанку №458, якою змінено правила розрахунку адекватності регулятивного капіталу до сумарних активів. Відтепер, довгострокові активні операції, проведені з перевищенням строків розміщення коштів над строками залучення, будуть додатково зважуватися на коефіцієнт ризику 50%. Простіше кажучи, щоб банк зміг видати кредит на тривалий термін, він має його забезпечити аналогічним довготривалим депозитом.

Нацбанк вже давно говорить про невідповідність термінів, на які банки залучають кошти, і строків, на які вони надають кредити.

«Інакше кажучи, якщо раніше іпотечний кредит ураховувався банком при розрахунку адекватності капіталу як 100% його розміру, то сьогодні, якщо під цю позику немає довгострокового ресурсу, вона буде врахована уже з коефіцієнтом 150%» — розповів Діловій столиці заступник голови правління АКБ "Укрсоцбанк" Вадим Березовик. — Вітчизняна банківська система сьогодні стоїть перед загрозою припинення довгострокового кредитування».

Фінансисти наголошують, що рішення Нацбанку занадто швидко вводиться в дію і банки просто не встигнуть пристосуватися до нових умов.

Зрештою самі банкіри зміну правил сприймають доволі спокійно, хоча не приховують, що окремим учасникам іпотечного ринку буде не солодко, особливо банкам з невисоким рівнем капіталізації. Хоча, з іншого боку, на такі банки припадає близько 15% виданих іпотечних кредитів, що кардинально ситуацію на ринку не змінить.

Самі банки не поспішають коментувати як поведуться з іпотечними програмами в подальшому, наразі ще ніхто не задекларував різке скорочення терміну кредитування. Можна спрогнозувати, що подібних заяв ми від банків і не дочекаємось — скоріше вони оберуть іншу тактику: почастішають відмови потенційним позичальникам. Щоправда, в підсумку все одно це потягне за собою зменшення обсягів кредитування.

Дії Нацбанку чутливо можуть вплинути на будівельні компанії. Так, за даними ріелторів, в Україні 40% квартир купують в кредит. Як наслідок, будівельні компанії можуть різко скоротити обсяги будівництва. Хоча, ця ситуація може спричинити зовсім іншу картину — а саме зниження цін на нерухомість, оскільки зникнення довготермінової іпотеки може призвести зниження попиту, що за собою потягне зниження цін.


Коментар:

 

Володимир Квурт, секретар Львівської міської ради:

Вважаю, що варто звернути увагу на поспішність прийняття постанови Нацбанку, яка за умови недієздатного інституту державної іпотеки зробить мрію багатьох українців про власне житло майже нездійсненою. Визначення ”Доступність житла” може залишитися лише темою виборчих дискусій. Постраждають в першу чергу молоді сім”ї, буде нанесено удару по будівельній індустрії, відбудеться перерозподіл ринку на користь іноземних фінансових установ.

1. Фінансові установи будуть змушені давати позички населенню на коротші – ніж зараз – строки.

2. Обсяги кредитування населення будуть падати, а відповідно, і доходи банків від них.

3. Якщо раніше іпотечний кредит ураховувався банком при розрахунку адекватності капіталу як 100% його розміру, то сьогодні, якщо під цю позику немає довгострокового ресурсу, вона буде врахована уже з коефіцієнтом 150%.

4. Строк (довжина) вітчизняної іпотеки може зменшитися з нинішніх 25-30 до 5-15 років (залежно від фінансової установи), автокредитування - з 5-7 до 3-5 років. У такому випадку, конкурентну перевагу будуть мати дочірні структури іноземних банків, оскільки ті, як правило, споконвічно одержують довгострокові ресурси, якщо мова йде про фондування довгострокових кредитних операцій.

5. У середніх і малих банків, що активно кредитують населення по іпотеці та автокредитуванню без довгострокових пасивів падіння адекватності капіталу може досягти відразу 1,5-2,5%, у великих фінансових установ, що мають доступ до міжнародних ринків - 1%.

6. У зв'язку з прийняттям постанови постраждають молоді сім’ї, для яких короткотермінові кредити стануть не по кишені.

7. Падіння попиту спричинить кризу для будівельників та їх суміжників,які в останні часи спромоглися відновити свої потужності після 1990 року.


ІА "Вголос": НОВИНИ