Наприкінці минулого тижня в українському футболі сталася непересічна подія. Президент «Олімпіка» Владислав Гельзін не дозволив дограти матч молодіжної першості України проти «Карпат». На 84-й хвилині матчу з рахунком 4:0 на користь «Карпат» Гельзін вивів молодіжку «Олімпіка» з поля. Справа в тому, що у президента донецького клубу під час матчу з'явилися підозри у тому, що дехто із гравців його команди нечесно веде боротьбу. Згодом, як заявив пан Гельзін, ці підозри підтвердилися.

Цей скандал «Вголосу» прокоментував екс-керівник КДК ФФУ, полковник Академії МВС Стефан Решко.

Щиро кажучи, я не був здивований, – каже Стефан Михайлович. – У нас таке часто трапляється. Навесні цього року, торік… Взяли італійця боротися із договірними іграми (голова комітету ФФУ з етики та чесної гри Франческо Баранка – ред), таке враження, що в Україні немає своїх спеціалістів. Йому дали хорошу зарплату, щоби він зайнявся корисною справою, а італієць, таке враження, нічого не робить. У нашому футболі коїться анархія.

Щоби присікти договірні ігри, цих хлопців потрібно довічно дискваліфікувати. Якщо п'ятьох-шістьох відсторонимо, то інші задумаються. А із цих і так нічого не буде, вони не стануть хорошими футболістами. Це продажні, безхарактерні люди. Якщо вони свою команду продають, то вони продадуть і рідну матір. Тому таких потрібно дискваліфікувати пожиттєво. Тоді інші «зачухаються». Не потрібно нікого «садити» у в'язницю, приймати закони у парламенті. Якщо нашій поліції передавати такі справи, вони усе загублять. Поліція, адвокатура, судді – ніхто нікого не покарає, лише час згаємо. Ви ж бачите, що твориться у нас в країні. Людей вбивають на вулицях, п'яні виродки на авто вбивають звичайних людей – і їх не карають. Тому не варто розраховувати на правоохоронні органи. Ви це обов'язково напишіть, щоби вони це бачили і знали, що люди про них думають.

Останні кілька років дуже часто обговорюється тема договірних ігор. Їх стало більше останніми роками чи раніше про це просто не говорили?

Їхня кількість суттєво зросла упродовж останніх років. Раніше ми розглядали випадки за участю дорослих команд, знімали очки, штрафували… А за молодіжки навіть мови не було. Знаєте, раніше команди, які вилітали із вищої ліги, щось там вигадували. А ось коли молодь у заборонені ігри бавиться, то це нонсенс. Їм же потрібно підвищувати власний рівень майстерності, думати про майбутню кар'єру. Повторюю, є один шлях – пожиттєва дискваліфікація. Тільки так можна навести лад у футболі.

Раніше тоталізатор не мав жодного впливу на футбол?

Ми навіть не знали, що це таке. Про тоталізатор заговорили кілька років тому. Зараз про це міг би багато розповідати, про інші команди із першої ліги, прем'єр-ліги… Але якщо Федерація мовчить, то і мені не треба така скандальна слава. Нехай італієць працює над цим.

Наскільки важко довести причетність футболістів до договірного матчу?

Спеціалістам це не важко зробити. Це юристам важко, вони чіпляються за кожну кому, крапку. Ось подивіться, як оперативно усе з'ясував Владислав Гельзін. Він же проти свого клубу в цій ситуації вчинив, але не зупинився і надав розголосу цій історії. Якщо президент клубу розібрався ще до завершення матчу, то, мабуть, це не так уже і складно зробити. Головне – бажання.

У вас були такі випадки, коли ви, переглядаючи матч, робили висновок, що хтось здає гру?

За останні 5-6 років таких ігор було багато. Щоправда, я нічого нікому не доводив. Пам'ятаєте сумновідомий матч «Металіста» із «Карпатами»? Тоді був відеозапис зізнання футболіста, який розповів хто, скільки і кому заплатив. Що ще потрібно? І до сьогодні дехто говорить, що нічого не було, а деякі фігуранти тієї справи працюють в Федерації футболу України. Це ж ми говоримо не про порушення якихось етичних норм, а про кримінал. Тим не менш, навіть сьогодні дехто говорить, що Решко прийняв неправильне рішення і є ворогом Харкова та Львова.

Розмовляв Олег Петрівський, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ