Як Ви можете оцінити новопризначеного голову Львівської обласної державної адміністрації?

Потрібно дати оцінку новому голові ЛОДА як фахівцю, а з іншої сторони, оцінити його з точки зору політики в контексті Львівщини.

Щодо фаховості Василя Горбаля. Як фінансист, можу оцінити пана Горбаля як фахівця банківської справи, як успішного бізнесмена, людину, яка вміє тримати у фінансах слово. А це важливо. Конкретним індикатором моєї оцінки є те, що під час банківської кризи, Горбаль повівся грамотно, гідно, фахово і, перш за все, як людина. Можу навіть навести такий приклад: коли „Укргазбанк”, так само, як і інші банки, зіткнувся з великим відтоком депозитів, відтоком клієнтської бази, то, як власник, Василь Горбаль надав суттєву особисту фінансову допомогу для утримання платоспроможності і ліквідності банку, простими словами – допоміг у збереженні стандартів та вимог законодавства щодо депозитів. Після цього він отримав дофінансування від уряду Тимошенко. Я, як фахівець, оцінюючи фактичний засіб, сказав би, що це грамотний хід, фаховий і людський, тобто людські цінності і зобов’язання за договорами були збережені.

Якою буде Ваша політична оцінка Василя Горбаля як оцінка депутата обласної ради?

Відносно політичної оцінки, питання стоїть широко.

Львівська обласна рада, коли ми говоримо про демократичне скликання, принципи формування Львівської обласної ради, можна сказати, є незалежною від голів облдержадміністрації, вона ніколи не була на своїй території в опозиції до населення, вона є повноправною представницькою владою, відображенням волі людей, які обирали тих чи інших депутатів. Це повинен розуміти і пам’ятати кожен голова обласної адміністрації. Ми є господарями тут.

Я думаю, що Василь Горбаль, як новий губернатор, не буде винятком. Тут треба говорити не про Горбаля і його команду, а про команду фахівців, про конкретну програму, яка буде представлена громадськості, про план розвитку, який зараз вимагає конкретики та ефективності, що буде оцінено ЛОР.

Яким повинен бути інструмент досягнення цього? Я вважаю, що обласна рада і її голова Мирослав Сеник абсолютно „за” компроміси, за систему відкритого діалогу для блага людини, громадянина, жителя Львівщини. Я думаю, що важливим і приємним було б для всіх провести фахову зустріч, якнайшвидше зібрати круглий стіл, презентацію Горбалем свого бачення Львівщини, дізнатися, які перші кроки, окрім кадрових призначень, будуть зроблені, хай новий голова чітко окреслить програму.

Я переконаний, що це не буде щось нове, це буде продовження багатьох позицій, задекларованих і розпочатих на сесіях облради, представлених командою Миколи Кмітя, якому варто подякувати, що він був на Львівщини у такий непростий час.

У продовженні програми повинні бути закладені пріоритети добробуту людини. Я маю на увазі Євро-2012, аеропорт, стадіон, ми маємо сьогодні велику інфраструктурну програму. Я думаю, команда губернатора якнайшвидше повинна виступити з ініціативою проведення круглого столу з представниками політичних сил, депутатських фракцій облради. Це народить публічні діалоги. Ми, як політична партія „Фронт змін”, для цього готові, у рамках завдань, які поставили перед нами виборці.

Потрібно розібратися, хто повинен бути головою ОДА: політик-менеджер, менеджер-політик, фахівець. Сьогодні губернатор повинен вміти консолідувати проблематику, консолідувати фахівців з політичних сил, незалежно від забарвлення, поставити завдання, які зараз ставить людина – питання культури, духовності, яка потребує інвестицій, питання інфраструктури, а далі вже економіка тощо. Потрібно визначити рівень районів, міст у місцевому самоврядуванні.

Останнім часом посаду голови ЛОДА займали вихідці із бізнесу, дехто стверджує, що це узурпація влади великим капіталом. Що Ви думаєте з цього приводу стосовно Василя Горбаля?

Якщо поставити того, хто був ніким, він стане всім. Проблема в тому, що, коли до влади приходить бідний, а за кілька років у владі стає мільйонером – за рахунок людських ресурсів, податків тощо – це біда. Сьогодні ми говоримо про фаховість, про культуру, про певні людські цінності. Іноді буває, що людина ніби бідна, а ззовні виглядає зовсім небідно, то постає питання про те, як вона заробляє. Окрім питання про політичну люстрацію, потрібно піднімати питання економічної люстрації.

Проблема ще в тому, що за 20 років справжня еліта, яка говорила про незалежність, розвивала вироблення продукту інтелекту – освіта, ідентичність, культура. Ці люди не стали багатими, вони сьогодні, на превеликий жаль, не можуть продовжити шлях і розвивати ті цінності, які були у 1989, 90-х роках. Вони сьогодні є залежними.

Чи вважаєте Ви, що Янукович „опустив” Львівщину призначенням на посаду голови ЛОДА Горбаля?

Щодо того чи „опустив” Янукович Львівщину призначенням Горбаля, я скажу так, «не опускають того, хто є сильнішим».

Як Ви оцінюєте призначення першим заступником Василя Горбаля Мирона Янківа?

Щодо призначення першим заступником Мирона Янківа, то він вже очолював Львівщину, має досвід державної діяльності, фаховий економіст, людина, яка чітко знає ситуацію в області і її проблеми, це є допомога новому голові обладміністрації. Це людина, яка працювала над транскордонним співробітництвом і організацією міжнародних фондів. Ця людина має досвід. В реальній площині, досягнення балансу та взаємодопомога сприяють посиленню економічного блока.

Якщо відкинути політику, то ми маємо сьогодні ріст безробіття, малий бізнес лежить або стоїть на колінах, інвестиції низькі.

На одній з прес-конференцій одразу після другого туру президентських виборів Ви говорили, що з приходом Партії Регіонів на Львівщину тут почнуться репресії, передусім для бізнесу. Зараз Ваша позиція виглядає лояльною...

Я говорив і говорю, що на сьогодні, всі призначення, які є, зроблені переможцями. Вони показують нам помаранчевим, демократичному табору, в якому я є, що вони не бояться прийти на Львівщину. А ми не можемо себе протиставити ані якісно, ані політично, ані єдністю. Ті заклики, які лунають зараз, вони лише можуть розколоти той демократичний острівець, який лишився на Галичині.

Львівщина сьогодні потребує абсолютної єдності демократичних сил, це повинно вилитись в консолідаційну програму, яка стосуватиметься політичного, економічного, соціального життя людини. Ми повинні йти до вершин, продовжувати все позитивне, що було започатковано, незалежно від того, хто є при владі.

ІА "Вголос": НОВИНИ