Більше того, нещодавно президент України пішов значно далі: він особисто подзвонив журналістці, яка зняла сюжет про його відпочинок у Іспанії та заявив, «що він радий, що та відпочила за кошт найбільшого в Україні олігарха».

Ці та інші дії Петра Порошенка свідчать про те, що Президент помітно нервує. І чим далі – тим більше. Чому? Про це «Вголос» запитав у експертів.

Семен Глузман, дисидент, психіатр:

З точки зору психіатрії, у Петра Порошенка та його команди істерика. Адже шансів на переобрання у діючого президента дуже мало. Його поведінка в останні місяці свідчить про те, що цих шансів у нього буде ще менше. Порошенко та його команда у глухому куті, а тому в подальшому буде ще гірше. Вони у стані істерики все більше наступатимуть на свободу слова: все перекриють, змусять неугодних замовкнути.

У нас постійно шукають ворогів, що нагадує тоталітарні держави. Зараз, зверніть увагу, в Україні культивується нелюбов до США. Часто можна почути сумнівну інформацію про те, що це не наша влада винна у тому, що зараз відбувається в Україні, а нібито «американці ставлять над українцями експерименти». Це жахливо, коли зростають антиамериканські настрої. Це дуже нездорова ситуація у державі, яка може призвести до чогось страшного.

Я  нині пишу лист із зверненням до своїх закордонних колег, щоб вони готувались підтримати мене, коли я звертатимуть до урядів цивілізованих країн, з вимогою, аби вони припинили фінансувати Україну. Це потрібно зробити через аморальну поведінку теперішньої влади, яка свідомо запустила процес знищення українців. Їх можна зупинити тільки не давши їм коштів.  Поведінка влади настільки цинічна та аморальна, що зараз почав задумуватись: якби мені було на 20-30 років менше, я б виїхав із України.

«Найгіршим для Порошенка було б те, якби у медіа з’явились докази, як він заробляє на війні»

Сергій Дацюк, філософ:

Президент Петро Порошенко поводиться як звичайний нахабний корумпований олігарх. Своїми дзвінками до журналістів та іншими діями він нічого нового нам не відкрив. Його поведінка свідчить, що саме він очолює в Україні усю корупцію. Проти нього є багато доказів, вони вже у відкритому доступі: німецькі, американські журналісти роблять розслідування про корупцію в Україні, його постійно звинувачують у схемах та брехні. Відповідно це чергове розслідування про відпочинок в Іспанії його ще більше роздратувало. Хоча ми завжди знали про його вілли у Європі та про те, що в часи війни він їздив відпочивати туди.  Поведінка Порошенка, його «порохоботів» завжди була зухвалою, вони плювали на українців, громадську думку. Зараз їхня поведінка стала ще нахабнішою, зросла межа безсоромності.

Найгіршим для Порошенка було б те, якби у медіа чи у відкритому доступі з’явились докази, як він заробляє на війні. Як замість того, щоб гроші йшли на війну, вони йдуть на фінансування бізнесу президента. Це було б суттєвим ударом по його репутації та рейтингах. 

Вадим Васютинський, соціальний психолог:

Петро Порошенко з точки зору соціальної психології дуже невдало поводиться. Він ніби лінується пояснювати своїм виборцям, що він робить. Натомість президент конфліктує з суспільством. Я не розумію, з чим пов’язана його поведінка.

В українському суспільстві зараз взагалі дуже нездорова психологічна ситуація. Агресія іде з усіх боків: як від «порохоботів», так і від їхніх противників. У мережах інколи тривають цілі «диванні бої із обмінів люб’язностями». У такій ситуації великим плюсом є те, що у нас зараз є Інтернет та соціальні мережі, де люди можуть висловитись про все, що вони думають і не переносять вражень від своїх політичних поглядів на реальне життя. Бо ми вже зафіксували інцидент, коли через політику в Тернопільській області сталось вбивство. На щастя, це поки поодинокий випадок.

Таке стається через те, що люди просто втомилися: у нас постійна агресія. В українців спочатку були високі очікування від Помаранчевої революції, потім від Революції Гідності. Ми чекали змін, покращення рівня життя, економічного становища. Проте ми нічого не отримали і прийшло розчарування. Люди не знають, куди ми йдемо, що ми робимо. Громадяни України не бачать виходу із ситуації і це їх лякає та дратує.

«Найбільший страх Порошенка – програти вибори та відповісти за вчинене»

Олег Соскін, політолог

Поведінка Порошенка та його команди є яскравим прикладом жадоби влади. Найбільший страх Порошенка зараз – програти вибори та відповісти за вчинене. А у нього є всі шанси втратити посаду. Адже усі соціологічні опитування, результати яких публікуються останнім часом, свідчать про перманентне падіння його рейтингу. Зокрема, останні опитування свідчать про те, що кількість тих, хто готовий проголосувати за Порошенка майже така ж, як у Ляшка чи Зеленського.

Такою є об’єктивна реальність, яка президенту не подобається. І питання у тому, як йому та його команді підняти рейтинги в умовах, коли їм мало хто довіряє, в умовах війни, фактичного економічного краху, до якого призвели Яценюк та Гройсман.

Звісно, йому треба радикально змінити політику. Це означає, що владі нарешті потрібно перестати красти, дати ефективно запрацювати усім антикорупційним органам, віддати награбоване в українського народу. Тобто, по суті усі незаконно приватизовані заводи повернути у власність держави та почати працювати таки на користь народу. Лише за таких умов може змінитись ставлення до Порошенка і він може увійти в історію, як людина, що змінила державу. Але ж цього не станеться.  Порошенко хоче і далі залишатись жадібним, нахабним, брехливим олігархом та використовувати українців заради власної наживи.

За таких умов - у нього немає шансів вдруге залишитись президентом. Але він хоче. Тоді залишається інший варіант – почати дискредитувати, тиснути, поширювати брехню проти усіх неугодних. Він уже почав це робити. Дзвінок до журналістки, його тон, манера розмовляти свідчить про зверхність та аморальність.

І він ніколи не буде іншим. Це призведе до зіткнень, тиску на всіх тих, хто говорить правду. Перед виборами це все значно посилиться. Бо у  теперішнього президента є гроші, адміністративна система тиску та армія «порохоботів».

Марія Бойко, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ