Наталія Ван Доеверен – колишня заступниця Михайла Гички. У листопаді 2015 року її нібито взяли на хабарі у розмірі 6 тис. грн. Проте медик заявляє, що це була просто провокація, хабара вона не брала. Наталія Ван Доеверен пов’язує це із помстою Михайла Гички. Втім, про це згодом.

Наразі ж про теперішнього керівника Львівської обласної клінічної лікарні Михайла Гичку. Він –  член політичної партії «Блок Петра Порошенка» та депутат Львівської облради, сват народного депутата від тієї ж президентської партії Богдана Дубневича (син Михала Гички Назарій одружений із дочкою нардепа Надією) та теперішній керівник Львівської обласної лікарні.

Елітні авто за копійки та 200 тис. грн зарплати

У електронній декларації Михайла Гички за 2017 рік вказано, що за рік на посаді керівника Львівської обласної лікарні, він заробив 200 тис. грн.  Тоді як його дружина, яка є головою Пустомитівської районної ради – трохи більше 300 тис. грн.

Проте це не заважає родині Михайла Гички користуватися елітними автомобілями та мешкати у приватному будинку, площею понад 300 кв. м, що у с. Зимна Вода, а це поблизу Львова.

Так їздить сват Богдана Дубневича на автомобілі преміум класу Toyota Land Cruiser з елітним номерним знаком ВС7777АО. Вартість цього автомобіля на ресурсах з продажу вживаних авто – 20-30 тисяч доларів. Прикметно, що даний автомобіль не належить головному лікарю Львівської обласної лікарні. Автомобіль зареєстрований на його заступника – Романа Бакая.  Та це ще не все: заступник головного лікаря Львівської обласної лікарні, за даними джерел «Вголосу»  володіє ще кількома елітними автомобілями,  серед яких Lexus ES 300H (на ринку вживаних авто, залежно від року випуску ціна коливається від 9 до 32 тисяч доларів) та Mercedes-Benz S 500 (від 20 до 203 тисяч доларів). За інформацією джерел «Вголосу», саме автомобілем Mercedes-Benz S 500  користується винятково Михайло Гичка. Але наголошуємо, що у декларації про це не вказано.  

«Дружина Михайла Гички у 2017 році придбала автомобіль Lexus NX200T 2016»

Та і це ще не все. Як йдеться у електронній декларації, дружина Михайла Гички у 2017 році придбала автомобіль Lexus NX200T 2016 року випуску за 351 206 гривень у продавця «Вaltic Auto Shipping» – компанії, що займається доставкою автомобілів з Північної Америки.

На сайтах з продажу автомобілів Lexus аналогічної моделі та року випуску в ідеальному стані коштує щонайменше 950 тис. гривень, якщо автомобіль вживаний. А за умови, що у автомобіля стан нового – то його ціна орієнтовно 1 млн 173 тис. грн (44 900 доларів).

«У США, звідки, ймовірно, автомобіль міг надійти голові Пустомитівської районної ради Галині Гичці, Lexus NX200T 2016 року випуску коштує в середньому 25 тис. доларів, що станом на грудень 2017 року у гривнях дорівнює 675 тис., без врахування розмитнення і вартості доставки самої автівки. Наведені факти дають підстави стверджувати, що дружиною Гички, при купівлі автомобіля Lexus NX200T, використана типова схема заміни реального продавця автомобіля на підприємство з юрисдикції з пільговим режимом оподаткування з метою значного заниження реальної вартості, і, як наслідок, ухилення від сплати обов’язкових податків та митних платежів. В даному випадку сума недоплати до бюджету може перевищувати 100 тис.грн», - повідомило у розмові з кореспондентом «Вголосу» наше джерело.

Тендерні закупівлі Львівської обласної лікарні

Львівська обласна клінічна лікарня щорічно проводить закупівлі шляхом проведення тендерних торгів витратних матеріалів для перитонеального діалізу та гемодіалізу. Все це здійснюється через систему Prozorro.

Кореспондент «Вголосу» проаналізував тендерні торги. Ось один із них:  

12 січня 2018 року з’явилось оголошення про закупівлю Львівською обласною лікарнею витратних матеріалів для перитонеального діалізу. Матеріалів планували закупити на суму понад 14 млн грн. Участь у конкурсних торгах брали три компанії. І тут найцікавіше: компанію ТОВ «Діавіта», яка запропонувала найменшу цінову пропозицію – 9 млн грн., просто виключили з участі у торгах. Натомість виграла компанія ТОВ «Лінк-Медитал», яка  запропонувала Львівській обласній лікарні продукцію німецького виробника Fresenius, але вже за ціною 13 969 895 грн.

У скарзі до тендерного комітету компанія «Діавіта» зазначила, що вони – це єдина в Україні фірма на діалізному ринку, яка постачає продукцію за прямим контактом з виробником «Baxter». У даній компанії заявляли, що у тендерних торгах навмисно була прописана дискримінаційна умова, відповідно до якої могла виграти лише одна компанія.

«Наявність такої дискримінаційної вимоги, безумовно призводить до штучного звуження конкурентного середовища. І, як наслідок, до ймовірної розтрати замовником бюджетних коштів у розмірі 4,5 млн грн», - повідомили у товаристві з обмеженою відповідальністю «Діавіта».

Прикметно, що вже  25 січня правоохоронці провели у кількох регіонах обшуки в офісах комерційних компаній та державних структур. Зокрема, у цій справі фігурувала компанія «Лінк-Медитал», яка і перемогла на даному тендерному торзі.  Схема, як пояснили у Нацполіції наступна:

«За певну винагороду заздалегідь прописувались умови для закупівлі продукції конкретної торгівельної марки. Організатор цієї злочинної схеми є офіційним представником даного знаку. Для безапеляційної перемоги під час проведення публічних торгів участь в них приймали підконтрольні та афілійовані товариства. З переможцями укладались договори на поставку продукції за завищеними цінами».

У ході даного розслідування, 2 лютого, працівники Нацполіції провели обшуки в офісі головного лікаря Львівської обласної клінічної лікарні, депутата Львівської облради Михайла Гички.

Кримінальне провадження

Проти службових осіб Львівської обласної клінічної лікарні Національною поліцією у Львівській області  12 січня 2018 року було навіть порушено кримінальне провадження.

У ньому йдеться, що службові особи Львівської обласної клінічної лікарні за попередньою змовою з службовими особами ТОВ Будівельно-інвестиційна компанія «Галицький будівельник», шляхом внесення неправдивих відомостей у акти приймання виконаних робіт по об'єкту капітального ремонту інженерних мереж та приміщень пологового корпусу Львівської обласної клінічної лікарні, що знаходиться за адресою: м. Львів, вул. Некрасова, 4 , внесли завідомо неправдиві відомості в акти виконаних робіт. І як наслідок - було вчинено розкрадання бюджетних коштів в великих розмірах.

У прес-службі прокуратури Львівської області у коментарі кореспонденту «Вголосу» наявність даного кримінального провадження підтвердили.

«На даний час призначено необхідну експертизу. Триває слідство», - сказала речниця прокуратури Львівської області.

За нашими даними, правоохоронці наразі нікому не вручили підозри у даному кримінальному провадженні. Цю інформацію ми перевіримо, відправивши інформаційний запит у ГУ Національної поліції у Львівській області.

«Цей конкурс я вважаю «виборами Путіна»

Кореспондент «Вголосу» звернувся за коментарем до Наталії Ван Доеверен, яка є претендентом на посаду головного лікарня Львівської обласної лікарні.

Медик зазначає, що конкурс на  посади головних лікарів комунальних закладів – це, як вибори без вибору.

«Цей конкурс я вважаю «виборами Путіна». Більшість конкурсів на заміщення вакантних посад некомерційних комунальних підприємств, у які перетворюються комунальні підприємства Львівської обласної ради – це не конкурси. Бо якщо на конкурс подається одна особа, то це означає, що ніякого конкурсу нема. І це розуміють усі. На ці конкурси подаються тільки чинні головні лікарі. У них немає конкуренції. У цьому контексті пригадується один жарт. Після Майдану нашими міністрами охорони здоров’я були винятково іноземці, бо, виявляється, у нас немає людського ресурсу, щоб навести лад у медицині. Коли у Львові тодішній міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі презентував свою програму реформ, тоді головою ОДА вже був Олег Синютка. Так-от: екс-міністр охорони здоров’я України тоді пожартував, що, мовляв, у наших головних лікарів  потрібно повчитись, вони на своїх посадах по 25 років сидять. Цей жарт був із неприхованим сарказмом», - сказала Наталія Ван Доеверен.

Претендентка на посаду керівника Львівської обласної лікарні зазначає, що конкурсна комісія уже давно визначилась із тим, хто стане керівником медичного закладу. А затягування проведення конкурсу медик вважає боягузтвом:

«Що стосується виборів генерального директора Львівської обласної лікарні, то тут  уже все зрозуміло, вибір давно зроблено. Цей вибір прикріплений усіма можливими і неможливими ресурсами на регіональному рівні. Усе решта – це імітація. І тут питання до громадськості та до нас: ми або це проковтнемо, або говоритимемо відкрито. Що ж стосується перенесення дати презентації конкурсної програми з 5 квітня на 16 квітня, то з моєї точки зору – це боягузтво. Бо те, що слухання мали відбуватися у «чистий четвер» знали всі і те, що рішення про заслуховування переносились в останній момент, а мій опонент не з’явився – це свідчить про те, що ймовірно рішення про перенесення розглядали заздалегідь».

Натомість Наталія Ван Доеверен наголошує, що при формуванні конкурсної комісії були допущені порушення:

«Громадські слухання у Львівській облраді відбулись конструктивно, бо проходили не за сценарієм головного сценариста і тих, хто до цього долучився. Ці слухання продемонстрували одну ексклюзивну річ – альтернатива «медичному Путіну» є. І ті, хто прийматимуть рішення, а це – конкурсна комісія, мають розуміти, що вони нестимуть відповідальність за своє рішення. В обласній лікарні я працюю 22 роки і точно знаю, що ніякі загальні збори (а наш колектив налічує (2170 людей) Михайла Гичку на посаду керівника медичного закладу не висували. Це могли бути щонайбільше дві-три сотні людей.. З порушенням постанови 10.54 Кабінету міністрів України обиралися й члени конкурсної комісії. А тому тут є серйозні запитання».

Прокоментувала медик і той факт, що свого часу її затримували на хабарі.

«У 2011 році в Інституті стратегічних досліджень я писала дисертацію. Її метою було запропонувати Україні модель нової обласної лікарні в умовах реформування галузі. Все моє дисертаційне дослідження відбувалось на прикладі роботи Львівської обласної лікарні. Але за 20 днів до захисту мене було заарештовано за сфальсифікованими звинуваченнями. Це було зроблено через фобії мого теперішнього конкурента. Бо усі ми розуміємо, що розроблена мною та апробована національна модель обласної лікарні (затверджена Міністерством охорони здоров’я, Академією медичних наук, під якою підписалися корифеї управління медициною) не сприймалась місцевим керівництвом медзакладу і усе йшло до скандалу. А тому була замовлена кримінальна справа, щоб усунути мене. Цей метод дуже відомий в Україні, навіть звинувачення вибрали модне: «боротьба» з корупцією», - зазначила медик.

PS.:

Щоб почути роз’яснення щодо тендерів, а також згаданих у публікації нюансів кримінального провадження та електронної декларації, «Вголос» телефонував до Михайла Гички. Втім, наразі безуспішно.

Марія Чижевська, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ