[media=167683,167684,167685,167686,167687,167688,167689,167690,167691,167692,167693,167694,167695,167696,167697] 

Одним із знаних курортів на Балтійському морі є польське містечко Свіноуйсьце, що знаходиться на північному заході Польщі у Західнопоморському воєводстві. Із порту цього містечка відправляються пароми у країни Скандинавії – Швецію (Норвегію), Данію. За кілька кілометрів від Свіноуйсьце - Німеччина (містечко Альбек), куди без жодних перешкод можна зайти пішком або прокататися на велосипеді.

Отож трохи більше тисячі кілометрів зі Львова через Польщу і ми опиняємося у мальовничому і затишному балтійському містечку Свіноуйсьце, яке розташоване на берегах островів Узнам, Волін і Карсібур. Окрім того сюди можна потрапити, скажімо, зі Щеціна (відстань біля 100 км) по ріці Свіна водним шляхом. Острови Свіноуйсьце розташовані так, що схожі на свинячий рот. Тому і з польської, і з німецької мов саме так і перекладаються. У місцевих лісах є багато диких кабанів (дзіків), які часто приходять до самого міста, не боячись людей. До речі, тут відпочивають дуже багато старших за віком німців, яким близько сюди доїхати із північної Німеччини, а головне, тут щонайменше удвічі дешевше, ніж на німецькому курорті, який плавно переходить по узбережжю із Німеччини у Польщу. І якщо німці їдуть сюди відпочивати, то місцева польська молодь прагне знайти роботу саме у кількох кілометрах від домівки, але вже у найближчому німецькому містечку Альбек. Кордону між двома країнами практично немає. Їх розмежовує тільки таблиця, на якій зображено прапори Польщі та Німеччини, що й символізує колишню лінію розмежування. Щоправда, до 1945 року Свіноуйсьце упродовж більше 300 років було німецьким містечком. Втім, сьогодні це не перешкоджає людям з двох країн шукати на території сусіда свої вигоди. Одні їдуть відпочивати, а інші працювати. Саме тому на пляжах і променаді Свіноуйсьця можна постійно чути німецьку і дуже мало видно молодих поляків.

Окрім лівобережного густонаселеного пляжу у Свіноуйсьце можна також з комфортом відпочити на правому березі від річки Свіна. Саме тут на морському узбережжі минулого року було збудовано і введено термінал з відбору зрідженого природного газу. Його продуктивність - 7.5 мільярда кубометрів природного газу. Такі потужності дозволять Польщі на 80 відсотків покривати свої газові потреби не з Росії, а з Норвегії та Катару. Паралельно із терміналом було збудовано берегову інфраструктуру, величезний безкоштовний автомобільний паркінг. Сюди здебільшого приїжджають ті, хто знає про місцезнаходження такої релаксової зони. А щоб потрапити на лівий бік від річки Свіни безпосередньо у Свіноуйсьце і на променад, потрібно переплисти на паромі, який курсує в режимі онлайн. Причому проїзд і пішоходів і автомобілів на ньому безкоштовний. Щоправда, іноді автомобілістам потрібно постояти у черзі, якщо бажаючих переправитися на лівий берег багато. Подейкують також, що незабаром тут будуть будувати підземний тунель, який з’єднає дві частини Свіноуйсьця. Такий спосіб з’єднання буде практичнішим ніж міст, який перешкоджатиме великим кораблям.

Центральна частина Свіноуйсьця досить жвава і насичена туристами. Якщо у самому містечку проживає трохи більше 40-а тисяч населення, то у літній сезон тут одночасно перебуває понад 50 тисяч туристів. Місцевий готельєр Цезарій розповів, що бізнес йде добре і навіть взимку сюди приїжджають відпочити.

Фішкою Свіноуйсьця є фігурки воронів, які можна часто побачити на балконах та підвіконниках будинків.У такий спосіб городяни відлякують чайок та голубів, щоб ті не «паркувалися» на перилах. А для туристів Свіноуйсьце завжди гостинне. До речі, українців серед туристів за кілька днів перебування у містечку ми так і не зустріли. Зате у місцевому магазині «Бедрьонка» працює аж 14 наших громадян. Їм не до туризму. Тут українці заробляють на життя.

 

Місто зі штрих-пунктиром, де народилася Катерина II

 

По дорозі до Свіноуйсьця варто завітати у Щецін. У цьому давньому польському місті над річкою Одрою, столиці Західного Помор’я ц1729 році народилася Катерина II (повне імя - Софія Авґуста Фредеріка Ангальт-Цербст-Дорнбурґ), що згодом стала російською імператрицею. Але не цей історичний факт приваблює туристів. Для них цікавішими є 42 історичні об’єкти, які можна зустріти на туристичному маршруті у центрі міста, який позначений для зручності гостей червоною штрих пунктирною лінією прямо на дорозі. Заблукати тут нереально. Окрім того біля кожного пам’ятного об’єкта на туристичній лінії є інформаційна цифра, яка вказує на відповідну цифру на карті міста.

Щецін часто називають Парижом над Одрою з огляду на його архітектуру і планування Грюнвальдської площі (збудована на зразок площі Зірки, схожа на Площу Шарля де Голля у Парижі). Цей відомий містобудівний образ, що втілений у Щеціні - заслуга архітектора Гаусмана, що проектував Париж.

 

Візитками Щеціна можна назвати набережні Вали (Болеслава) Хороброго, Морську академію, Народний музей, Управу Воєводства. Набережна у Щеціні – простора і комфортна площа для прогулянок.

 

Юрій Боруцький, спеціально для «Вголосу».

Фото Вікторії Боруцької.

ІА "Вголос": НОВИНИ