Втім, такий успіх із буквально появою грошей в обласному бюджеті нізвідки (ревізія комунальних закладів та продаж універмагу «На Ринку» за ринковою ціною), очевидно, має й інший бік. Йдеться ось про що – а скільки ж область недоотримує грошей на «ефективному» управлінні комунальним майном?

Хочеться навести один цікавий і красномовний приклад. Цього разу про інше комунальне приміщення ЛОР, яке за дивним збігом, як і універмаг «На Ринку», розташоване у самісінькому центрі Львова (де квадратний метр на вагу золота), і яке так само через напівзаконну суборенду займає заклад харчування від Холдингу емоцій «!Fest».

Мова йде про надзвичайно популярну «Реберню «Під Арсеналом». Справа в тому, що весь Арсенал включно із підвалом, де розташована «Реберня», належить Львівській обласній раді. А керує цим комунальним майном, як і всім іншим комунальним майном ЛОР, управління майном спільної власності Львівської обласної ради. І щомісяця у буквальному сенсі під носом в обласних депутатів (адже Арсенал розташований точнісінько напроти будівлі ЛОР) шалені гроші замість обласного бюджету йдуть у сторонні кишені.

Мова про те, що приміщення під музеєм «Арсенал» було здане в оренду ще на початку 2011 року, за минулої каденції ЛОР (і, між іншим, за часи президента-втікача Януковича). Орендарем став на той час депутат ЛМР від «Народного Фронту» Андрій Якимів через рідну сестру дружини й ТОВ «Галицька кнайпа». Про те, що приміщення орендоване саме цим підприємством, ми вже писали, коли йшлося про підозрілі будівельні роботи на цокольному поверсі. Саме «Галицька кнайпа» офіційно ці роботи проводила. Детальніше читайте тут.

Тоді за оренду такого ласого шматка депутати попросили мінімальну ціну – близько 20 тисяч гривень (!). ТОВ «Галицька кнайпа», за словами директора музею «Арсенал», тоді обіцяла ще створити разом із рестораном інтерактивний музей зброї.

Але з часом ТОВ «Галицька кнайпа» замість створення обіцяного інтерактивного музею по факту передала приміщення Холдингу емоцій «!Fest». Там спочатку був нічний клуб, а потім – «Реберня «Під Арсеналом». Фактично, скандальні будівельні роботи проводили саме під новий заклад Холдингу емоцій. Зараз на стінах мегапопулярного ресторану розвішані деякі копії озброєння, але на інтерактивний музей це все абсолютно не тягне.

За даними джерел «Вголосу», по факту «Галицька кнайпа» отримує від Холдингу емоцій «!Fest» щомісячну орендну платню в розмірі понад 130 000 гривень (!) при тому, що самі платять в обласний бюджет лише 20 000 грн оренди.

Тобто, щомісяця обласний бюджет недоотримує лише за мінімальними підрахунками понад 100 тисяч гривень, відповідно, понад мільйон гривень щороку!!!

Аби ефективно управляти комунальним майном, а надто таким коштовним, у Львівській обласній раді є цілий підрозділ, а саме – управління майном спільної власності Львівської обласної ради, яке незмінно вже понад десять років очолює пан Микола Бандра. Працює на посаді він з червня 2006 року.

Очевидно, що так довго перебувати на своїй посаді можна хіба за управлінські успіхи, адже пан Бандра успішно «пережив» і Януковича, і люстрацію, і Революцію Гідності в тому ж «кабінеті». Але якщо навіть умовно підрахувати збитки обласного бюджету за недоотримання орендної плати за «Арсенал», який вже майже п'ять років відданий під заклади Холдингу емоцій, то виходить немало і небагато – 5 мільйонів гривень! Сюди ж можна додати абсолютне ігнорування управлінням недоотримання грошей за оренду універмагу «На Ринку» та інших приміщень у Львові.

Така ситуація не поодинока, адже хаос відбувається з усім комунальним майном та комунальними закладами. Це чудово продемонструвала ревізія комунальних закладів ЛОР, яку проводив минулоріч Гірняк, й те, скільки у цих закладах порушень, «мертвих душ», нераціонального використання ресурсів та приміщень. Відтак виникає чимало питань до ефективності управлінських методів пана Бандри, але головне питання наступне – чому обласні депутати покривають таку безгосподарність?

Зі свіжих геніальних ефективних рішень Миколи Бандри та його управління – передача ангіографа (діагностичний апарат, що застосовують, зокрема, для судинної хірургії), який незабаром придбають для області, у лікарню Дрогобича, де навіть немає відповідних спеціалістів, аби на цьому апараті працювати. А такий «ефективний» розподіл стався не тому, що є така потреба чи запит лікарів, а «бо децентралізація», треба віддавати обладнання на область. Тим часом, в обласній клінічній лікарні без цього апарату вже помер принаймні один пацієнт.

Вплутався пан Бандра і в ще один скандал – із Центром медицини катастроф.  Для того, аби протягнути свого кандидата (нинішнього директора Володимира Похмурського), без рішення сесії управління змінило статут підприємства, чим ввело нову посаду «генерального директора». Саме це створення нової посади й потягнуло за собою епопею із конкурсом та зміну керівництва Центру. Як історія продовжилася, ми всі знаємо – судовими оскарженнями таких дій, бунтом у колективі та постійними скаргами людей на рішення нового керівництва.

Минулоріч депутати вже вимагали визнати роботу Миколи Бандри незадовільною, але тоді, після заслуховування звіту, не набралося достатньо голосів ані за позитивну, ані за негативну оцінку. Вже тоді депутати мали багато питань до якості роботи управління. Під час звіту чиновника депутати-свободівці нагадали начальнику управління майном про розвал комунальної аптечної мережі Львівщини, яку згодом розпродали у приватні структури. Також Миколу Бандру депутати звинуватили у непрозорому проведенні конкурсів на посади високопоставлених чиновників.

«Згадайте майже детективну історію про конкурс на посаду директора Львівського учбового центру, на якому, як і передбачали громадські активісти, перемогла особа, яка перебуває у родинних зв'язках з керівництвом управління. А таких конкурсів було безліч», – заначила депутат Ольга Шайдуліна.

Залишається єдине питання – чи  схаменуться обласні депутати до того, як управлінню майном спільної власності ЛОР вже не буде чим управляти? Громадськості було би дуже цікаво отримати вичерпний звіт голови управління, зокрема, й у питанні оренди комунальних приміщень та боротьби із фактами передачі таких приміщень в суборенду. Втім, вимагати звіту голови управління можуть лише самі області депутати, та чи зроблять вони це – питання відкрите.

Ігор Вишгородський, спеціально для "Вголосу"

 

 

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ