Поєдинок Усик – Гассієв – є претендентом на бій року у світі. Як не як, на кін поставлено звання абсолютного чемпіона світу у важкій вазі (до 90,7 кг). Боксери змагатимуться за пояси WBC (Всесвітньої боксерської ради), WBO (Всесвітньої боксерської організації), WBA (Всесвітньої боксерської асоціації), IBF (Міжнародної боксерської федерації) та журналу The Ring.

До Олександра Усика, як до особистості, ставлення не однозначне. В Україні він вдавав патріота, а в Криму брав участь разом із самопроголошеними царьками в офіційних заходах. На догоду українцям ще у квітні цього року запевняв, що однозначно не битиметься із Гассієвим в Росії, а згодом легко і невимушено зрадив своїй же обіцянці. Так само легко і не вимушено він спершу називає тренера другим батьком, а згодом  без жодних пояснень відмовляється від співпраці із ним. Взагалі, своїх наставників Усик зраджує упродовж усієї своєї кар’єри боксера. Це уже звичка. Так було в любителях, так є і в професіоналах, де перед грошовитими поєдинками Олександр прощається із тренерами.

Але якщо не творити собі кумира із спортсмена, то Усик, як боксер, гідний шани. Сьогодні він може стати абсолютним чемпіоном світу і дати нам підстави пишатися його історичними досягненнями. Щоправда, зробити це йому буде дуже не просто. В Усика та Гассієва є свої сильні та слабкі сторони і вгадати хто краще пристосується до суперника і краще проявить свої «козирі», ніхто не знає. Чимало експертів, з розумним виглядом, називають того чи іншого боксера фаворитом. Насправді, це лише здогади. Саме у цьому поєдинку банальна фраза про те, що до гонгу шанси рівні, як ніколи доречна.

Сильні сторони Олександра Усика. Українець усі свої знакові бої проводив у гостях. У себе на батьківщині він змагався лише із відвертими «джонірменами». Його промоутери вирішили не брати на себе фінансовий тягар відповідальності за великі бої підопічного і довірили це гаманцям промоутерів суперників. Тож, у психологічному плані для Усика не буде жодних проблем в Москві. Зрештою, до чужої території Олександр звик ще з часів виступів в любителях. За його плечима величезний досвід. А ось в Гассієва такого досвіду не має. Він всього лишень провів кілька знакових боїв серед професіоналів.

Олександр Усик значно перевищує свого суперника в рівні технічної підготовки. Майстерність українця на дуже-дуже високому рівні. Темп, комбінаційна робота, швидкість та таймінг Усика вражають. Саме завдяки цим якостям він є одним із найкращих боксерів світу.

Мінуси Олександра Усика. Українець не має нокаутуючого удару. Коли він вийшов на рівень сильних суперників, пора ефектних нокаутів і гучних падінь опонентів на канвас рингу залишилася позаду. Усик на найвищому рівні змушував капітулювати суперників лише завдяки великій кількості ударів. Але «перевернути» суперника одиночним чи двійкою Олександр не може. Тим паче, Гассієв уже демонстрував у поєдинку із тим же Денисом Лебедєвим вміння виживати навіть після дуже потужних ударів. Наставник росіянина Абель Санчес, зазвичай, робить акцент на фізичній підготовці та силовій манері боксу. Гассієв точно буде готовий до бою у високому темпі упродовж 12 раундів. Зрештою, і Усик також. Але чи зможе Олександр, завдяки кращій роботі ніг і маневреності, уникнути ударів суперника – дуже цікаве питання. Дистанція надто велика. На відмінну від Усика, Гассієв може «звалити з ніг коня» ударами із обох рук. Зрештою, у росіянина в кутку буде хороший наставник, а українець такого не має.

«Вголос» попросив поділитися прогнозами на бій незаангажованих фахівців. Експерти із України на диктофон говорять одне, без запису – інше. Ніхто не хоче ризикувати стосунками із Усиком. А думки у цьому середовищі різняться: дехто каже, що Олександр із тріском програє і це піде йому на користь. Чимало є таких, хто вірить у перемогу нашого земляка.

Отож, наостанок думки іноземців про прийдешній бій.

Ірек Бутовіч, тренер та менеджер із Польщі:

Олександр Усик по багатьом параметрам кращий за Мурата Гассієва. Він хитріший, різноманітніший та технічніший. Росіянин може розраховувати лише на lucky punch (щасливий удар). Але цей удар ще потрібно «донести». Впевнений, Усик переможе у цьому поєдинку.

Рамін Хасанов, менеджер із Німеччини:

Пам’ятаю Усика ще по його виступам в любителях. Як на мене, Гассієв ідеальний суперник для Усика. З ним повинно бути простіше, ніж із Марійєсом Брієдісом у попередньому поєдинку. Робота ніг росіянина недолуга і Усик буде недосяжним для нього. Єдине, що вселяє занепокоєння, це здатність Олександра виживати після важких ударів. В любителях Усик мав величезні проблеми після ударів в корпус таких бійців, як Єгор Мехонцев та Артур Бетербієв. А Гассієв майстер таких ударів. Тим не менш, я таки ставляю на перемогу Усика.   

Олег Петренко, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ