Talib Kweli "Gutter Rainbows" (2011)

Бруклінський маестро альтернативного хіп-хопу стабільно рубає фірмову фішку, дотягуючись місцями до "Quality" (2002) і знаходячись іншими місцями десь вище "Eardrum" (2007). Не забуває він й про свої зіркові колаборації.

Бездоганна читка Таліба качає на прифанкових штуках ("Palookas"), де духові відзначаються конкретною подачею і релаксує на грайливих нео-соульних запливах ("Mr. International", "Ain’t Waiting"). Олдові семпли майстерно дають всеперемагаючу героїку забризкану морськими хвилями, або організовують м’яку, майже кошачу психоделію і головне без попадання у крайнощі, що з іншого ракурсу трохи набридає на фініші.

Біти дражняться з джазовістю і тому з легкістю впадають у веселковий джаззі-хоп коли набридає олдовий джаз-реп. Тут навіть дівчинка начитує казочки під такий чудернацький саунд з класичними впливами. А от вже гітарний запілон в далекий космос – тут точно був зайвим.

1. After The Rain
2. Gutter Rainbows
3. So Low
4. Palookas (feat. Sean Price)
5. Mr. International (feat. Nigel Hall)
6. I’m On One
7. Wait For You (feat. Kendra Ross)
8. Ain’t Waiting (feat. Outasight)
9. Cold Rain
10. Friends & Family
11. Tater Tot
12. How You Love Me (feat. Blaq Toven)
13. Uh Oh (feat. Jean Grae)
14. Self Savior (feat. Chace Infinite)

Anna Calvi "Anna Calvi" (2011)

Лондонську дівчинку під гітару вже порівнюють під такий легендарний звукоряд, як Patti Smith, Siouxsie та PJ Harvey. Але констатація проста, як рама, яку мила мама – якщо від Патті Сміт бігають мурашки, то на "Anna Calvi" – личинки ще тільки думають про крила.

Дівчинка Аня зі старту ще якось посягає на якісь конкретні глибини своєю конкретною стилізацією. Дає то русалкового блюзу з шепітним саспенсом, то намагається залізти на драматизацію фолку, де стає зрозуміло, що й до Fairport Convention їй, як до моря рачки. Особливо, з такою стартовою одноманітністю треків.

Стилізація закономірно дає якусь ерзац-форму, оте копіювання застиглих форм і більш нічого. 80-ті впізнаються в прогнозованих ехах. Мелодрама рулить лірикою, де оркестрований коник баладно скаче в сиропне потойбіччя і де так легко напустити туману загадковості чи травматичності. Навіть на якохось пост-панкових натяках дівчинка Ґандзя плекає жіночу надію біля камінчика з в’язання в руках. Єдиною чіткою штукою за тою інвалідною химерністю є ковбойська романтика Морріконе. І до чого тут Anna Calvi?

1. Rider To The Sea
2. No More Words
3. Desire
4. Suzanne & I
5. First We Kiss
6. The Devil
7. Blackout
8. I’ll Be Your Man
9. Morning Light
10. Love Won’t Be Leaving

ІА "Вголос": НОВИНИ