Чи є підстави говорити про те, що у цьому теракті чітко простежується «російський слід»?

Якщо проаналізувати саму методику проведення цього терористичного акту, то ймовірність цієї версії є не більшою за 20%. І то ці 20% я даю лише через те, що у нас триває війна з Російською Федерацією. Насправді Ігор Мосійчук не є подразником для Росії. Ну хто він такий, щоб відігравати для РФ якусь важливу роль? Не цікавий він спецслужбам Росії настільки, щоб влаштовувати теракти!

Ну так, було: колись імпульсивний Рамзан Кадиров щось там і сказав… Ну, стріляв Мосійчук по його портрету… І що з того? Та зважаючи на психологічний портрет Мосійчука, він навпаки, як і, зрештою, уся фракція «Радикальної партії» у ВР, вигідний російській владі. Це ж надто неконтрольований «радикалізм», що й зараз на руку нашим ворогам. Є й інші нюанси, які вказують на те, що це не російський слід.

Які саме?

Свідчить проти «російського сліду» і той факт, що сам теракт важко назвати професійним. Російська спецслужба зробила б це прицільніше. Не було б стільки постраждалих, не загинули б випадкові люди. Професіонали передбачають такі нюанси і мінімізують кількість жертв. Знову ж таки – Росії не вигідна масова загибель людей: це ж спричинить серйозний ріст антиросійських настроїв. Тому до цього питання вони якраз підходять дуже ретельно. 

З ваших слів випливає, що цей теракт на 80% організовано в Україні?

Так. Моя думка саме така: на 80% – це внутрішня заготовка.

Поясніть…

По-перше: цей теракт здійснили задля продовження дестабілізації ситуації в Україні. Це – демонстрація для США, Європи, українського суспільства того, що Президент, як куратор правоохоронної системи, не спроможний навести порядок у державі.

Не буду озвучувати свою думку з приводу того, які сили у цьому зацікавлені. Зазначу лише, що на сьогодні у «нашому королівстві» усе дуже переплуталось. Ті, хто займає ключові посади у державі і клянеться у вірності Президенту, де-факто роблять усе, щоб Порошенкові нашкодити якомога сильніше. А він звик жити згідно із «договорняками» й не бачить, наскільки уже обплетений інтригами. Порошенко чомусь досі свято вірить домовленостям і тому, що він у цих домовленостях завжди виграє.      

По-друге: не дивуйтесь, але, думаю, що деякі політики та діячі намагатимуться покласти цей теракт на Саакашвілі. Може бути таке, що у такий спосіб хочуть «завершити» усі Міхо - Майдани, знівелювати його впливи, скомпрометувати його рух. У цьому контексті можна згадати події 2015 року, коли у натовпі під ВР вибухнула граната. Чомусь, незважаючи на те, що наче б то є обвинувачений, ця справа досі не закінчена. Тому не все так просто.      

Але я впевнений, що сам Саакашвілі цього б не зробив.  Принаймні через те, що разом із Мосійчуком був Віталій Бала. Він, якщо не помиляюся, навчався з Саакашвілі в одній групі на факультеті міжнародних відносин. Життя свого друга та однокурсника грузин ніколи б не піддав небезпеці.   

Чи можна припускати, що причиною теракту могли стати якісь особистісні конфлікти?

Може бути й таке. Мосійчук є людиною, яка імпульсивно робить заяви, типу «викриває» корупціонерів, знаходить корупційні зв'язки тощо. Зрештою, ймовірно, у нього самого були такі ж зв'язки з різними ділками (усі пам'ятають відео, яке демонструвалось у Верховній Раді). Може, він якраз, бажаючи цього чи ні, викликав у когось, так би мовити, роздратування. І цей хтось доклався до вибуху. Що, до речі, також є свідченням українського, а не російського сліду.

Думаю, що наші правоохоронці мають задуматись над деякими питаннями. Тут явно проглядається взаємозв'язок перебування Мосійчука на конкретному телеканалі. І мобільна доставка цього мопеда під редакцію.    

Єдина версія, яку я виключаю, – самопіар. Мосійчук, навіть якщо б хотів попіаритись, не зважився б на такий вчинок. Цей теракт надто потужний: загинули і постраждали люди. Знову ж таки, він не ризикнув би собою. Це ж підрив: можна і покалічитись ненароком. Він, швидше за усе, відтягнув би собі шкірку і шилом проколов би собі десь дірку. От на це він був би здатний. Так що самопіар виключаю на 99% .

 

Адріана Гринишин, «Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ