Впродовж цього тижня у Тернополі відбулося відразу ж дві сесії міської ради - позачергова і чергова. Як уже повідомлялося, минулого тижня, у середу, 20 вересня, депутати Тернопільської міської ради відправили у відставку виконком, який пропрацював трохи більше місяця.  А на понеділок, 25 вересня, міський голова Роман Заставний скликав позачергову сесію на якій депутати обрали новий виконком.

Цій сесії передували інтенсивні переговори між представниками політичних сил, представлених у міській раді. Відтак новообраний виконком Тернопільської міської ради отримав наступний персональний склад.

Першим заступником міського голови вперше за історію Тернополя стала жінка - представниця БЮТу Олена Лакома. До обрання на цю посаду вона очолювала обласне управління у справах захисту прав споживачів.

Ще один представник БЮТу, тепер уже колишній казначей, Тарас Білан був обраний секретарем міськради. Раніше посади першого заступника і секретаря міськради були вакантними.

На посаду заступника міського голови - керуючого справами Тернопільської міськради обрали “свободівця” Леоніда Бицюру. У попередньому виконкомі цю посаду займав Юрій Венгринович.

А далі усе без змін... Окрім уже згаданих трьох новобранців депутати знову затвердили заступниками міського голови ще сімох осіб, яких відправили у відставку 20 вересня. Таким чином заступниками міського голови повторно стали: з питань економіки - Петро Гринчишин, з питань містобудування та архітектури - Володимир Дідич, з питань правового забезпечення - Олег Левандовський, з питань соціального захисту -Роман Легкий, з питань житлово-комунального господарства - Микола Марценюк, з гуманітарних питань - Олег Марушій та з питань фінансів - Зіновій Новосельський.


Отож, з попереднього виконкому депутати “викинули” Юрія Венгриновича, одного з найближчих соратників Заставного, котрий пройшов з мером усю виборчу кампанію. Причому “викинули” без будь-яких публічних пояснень. Власне, відсутність цих пояснень і наштовхує на думку, що в міськраді і далі панують закулісні домовленості та інтриги. А те, що депутати на погоджувальних радах заздалегідь усе поділили і під час сесії дуже швидко затверджували новий склад виконкому, зайвий раз свідчить, про те, що їх цікавив лише розподіл портфелів, а не якісь інші питання типу порушень законів і несправедливості. Скажімо, у понеділок під час обрання заступників знову проводилось відкрите голосування, але цього разу вже ніхто не говорив про порушення закону.

Окрім того, розподіл портфелів засвідчив, що бодай у питанні поділу влади між “Нашою Україною” та БЮТом настало перемир'я. Проте, закономірне запитання - а чи надовго?

Як виявляться, ні. Жорстке протистояння між “любими друзями” та “тимошенківцями” проявилося у четвер, 28 вересня, ще на початку сесії під час формування порядку денного. “Розкольними” між цими двома політичними силами стали два питання, запропоновані до розгляду під час сесії. Одне з них стосувалося відкриття кредитної лінії для погашення заборгованості за газ.

Наприкінці серпня була припинена подача газу комунальному підприємству “Тернопільміськкомуненерго”. Внаслідок цього тернополяни залишилися без гарячої води. За неповний місяць вдалося повернути 1 мільйон гривень боргу. Як було сказано під час сесії, наразі газовий борг складає 3,4 мільйона гривень. Без повного розрахунку неможливе відновлення постачання газу. А це в свою чергу означає не тільки відсутність гарячої води, але й тепла у квартирах під час опалювального сезону. Єдиний вихід, який пропонує міська рада - кредит для погашення заборгованості. Однак, для того, щоб взяти кредит, потрібно віддати комунальне майно під заставу. Об'єктом застави міська рада обрала готель “Україна” (той самий готель, у якому у січні цього року згоріло приміщення офісу Соцпартії, та офіси ще кількох фірм).

Саме з цього готелю і почалися дискусії. БЮТівці свій протест мотивували тим, що готель “Україна” (зараз там офіси фірм, політичних партій та громадських організацій) належить до пам'яток архітектури місцевого значення. А тому віддавати в заставу його не можна. Окрім того БЮТівці натякали на те, що “застава” готелю - спосіб того, щоб передати його в приватні руки шляхом несплати кредиту.

Заступник міського голови з питань економіки Петро Гринчишин пояснював, що готель “Україна” наразі єдиний об'єкт комунальної власності, по якому готовий пакет документів, необхідних для отримання кредиту. Для того, щоб підготувати документи стосовно іншого об'єкту потрібно більше місяця часу, тоді як опалювальний сезон потрібно розпочинати через два тижні.

Депутат міськради Вадим Перець, який належить до числа “старожилів”, повідомив: “За моєї пам'яті готель “Україна” віддавали в заставу десь зо п'ять разів. Якби хтось хотів його у такий спосіб передати у приватну власність, то давно б це зробив, оскільки раніше були набагато кращі можливості робити такі справи”.

Окрім того у сесійній залі було повідомлено, що під заставу не можна віддавати пам'ятки архітектури всеукраїнського значення, тоді як готель належить до пам'яток місцевого значення.

Однак усі ці аргументи не вплинули на БЮТ. Навіть під час поіменного голосування “юліанці” голосували проти внесення цього питання у порядок денний. Проте під час цієї сесії БЮТівці уже не мали своєї більшості. Питання внесли до порядку денного, а під час його розгляду вирішальну роль зіграла заступник прокурора міста Тернополя Галина Василишин. Вона порадила депутатам не робити проблеми на рівному місці, а щодо готелю “Україна” повідомила, що об'єкт застави можна змінити, якщо це передбачити в рішенні міськради і відповідно в угоді з банком. Таким чином після тривалих дискусій депутати таки досягли компромісу, погодившись віддати готель у заставу для отримання необхідного кредиту. Окремим пунктом вони доручили виконавчому комітету впродовж трьох місяців підготувати необхідну документацію стосовно іншого об'єкту, який має стати заміною для готелю.

Якби на кону не стояло питання про відсутність опалення у Тернополі, то політичні сили, звісно ж би пересварилися під час сесії і на тому б розійшлися. Лише у критичній ситуації ціною неймовірних зусиль їм вдалося прийняти досить таки нормальне рішення: кредит для оплати боргу має бути отриманий, і загрози того, що готель опиниться у приватній власності, теж нема, оскільки об'єкт застави згодом замінять.

А це по-суті і найважливіше, особливо якщо врахувати, що у приміщенні готелю розташовано офіси Тернопільської міської та обласної організацій БЮТу.


ІА "Вголос": НОВИНИ