У вівторок, 24 січня, тернопільські соціалісти та підприємці, офіси яких потерпіли під час пожежі у готельному комплексі “Україна”, захопили приміщення міської ради.

Нагадаємо, що минулого тижня в ніч з понеділка, 16 січня, на вівторок, 17 січня, відбулася пожежа у готельно-офісному комплексі “Україна”, внаслідок якої згоріли офіси кількох приватних фірм, а також офіс обласної організації Соціалістичної партії України. Окрім того пожежа в готелі “Україна” паралізувала роботу усіх інших організацій та приватних фірм, які не погоріли. У них тепер відключено електропостачання, не працюють телефони.

Для того, щоб захистити свої права ще минулого тижня потерпілі підприємці створили спілку орендарів готельного комплексу “Україна”. А у вівторок, 24 січня, близько 70 чоловік, прийшли під міську раду із низкою вимог. Основні з них, це термінове постачання електроенергії, води, негайний ремонт телефонних ліній тощо. Підприємці також вимагають надання орендарям, офіси яких згоріли повністю, тимчасових площ для проведення своєї діяльності, а після ремонту - повернути їм орендовані офіси.

Лідер Тернопільської обласної організації СПУ Василь Богачук розповів: “З часу пожежі пройшло рівно тиждень, але ніхто з керівників міської ради з не зустрічався з представниками потерпілих від пожежі організацій та підприємств. Умови, в яких нині знаходяться офісні приміщення, жахливі - відсутнє опалення, електропостачання, не працюють телефони тощо. Тому якщо влада не хоче зустрічатися з нами, то ми самі прийшли до міської ради з проханням, щоб з нами зустрілися керівники міста. Впродовж години ми стояли під стінами міськради. Оскільки до нас ніхто так і не вийшов, а на вулиці температура нижча, аніж -20, то ми увійшли в приміщення міськради, для того щоб зігрітися і вже у теплих кабінетах вимагати зустрічі з людьми, які відповідають за відновлення згорілого приміщення”.

На кілька годин потерпілі під час пожежі окупували приймальню міського голови. Потім у залі засідань міськради відбулася зустріч учасників акції протесту з представниками міської влади та з керівництвом Тернопільського міського управління МНС.

Цікаво, що гасло яке висіло на столі міського голови, що у сесійній залі, звучало так: “Міняємо наші офіси, на теплі кабінети міської ради”. Під час проведеної зустрічі було досягнуто домовленості про негайне відновлення ремонтних робіт. Після цього потерпілі провели ще свої збори, на яких винесли попередження за бездіяльність міському голові Богдану Левківу, який з часу пожежі з ними ще не зустрічався ні разу. Сьогодні, до речі, його також не було у міській раді. Богдан Євгенович був присутній на сесії обласної ради і виступав спочатку під час обговорення питання про бюджет області, а потім слухав про те, як обласна рада відмовляється притягувати до кримінальної відповідальності двох недоторканих депутатів з Бучацького району.

Близько 15.00 підприємці звільнили приміщення міськради. Далі своє зібрання вони планували провести у погорілому готельному комплексі “Україна”, де нині мають відновитися ремонтні роботи.

Втім, підприємці пригрозили міській владі ще раз повернутися. Якщо до п'ятниці, 27 січня, влада не зактивізується з приводу виконання вимог потерпілих підприємців, то вони обіцяли ще раз прийти у міську раду і тоді вже висловлювати недовіру міському голові. Цікаво, що саме на 27 січня запланована перша у цьому році сесія Тернопільської міськради. Отож, пристрасті, що там будуть кипіти, передбачити неважко.




ІА "Вголос": НОВИНИ