Найбільше ренегатів виступає за збірну Азербайджану – 14 спортсменів (гребля на байдарках і каное: Інна Осипенко-Радомська, Валентин Дем’яненко; спортивна гімнастика: Олег Степко, Петро Пахнюк; художня гімнастика: Марина Дурунда; боротьба: Наталя Синишин, Марія Стадник; Велоспорт: Олена Павлухіна, Максим Аверін, Ольга Панаріна; плавання: Максим Шемберєв; легка атлетика: Анна Скидан; бокс: Яна Алексєєва; тріатлон: Ростислав Пєвцов.

За Росію виступає 5 спортсменів (парусний спорт: Максим Оберемко; п’ятиборство: Анна Буряк; волейбол: Наталя Гончарова, Костянтин Бакун; спортивна гімнастика: Микола Куксенков.

Грузія – 2 спортсменки (легка атлетика: Валентина Ляшенко; стрільба з лука: Юлія Лобжанідзе).

Туреччина – 2 спортсмена (плавання: Вікторія Гюнеш Зейнеп; легка атлетика: Шериф Эль-Шериф Османоглу)
Ізраїль – 2 спортсменки (легка атлетика: Анна Князева-Міненко, Маргарита Дорожон).

Молдова – 2 спортсмена (гребля на байдарках и каное: Сергій Тарновський, Олег Тарновський).

Аргентина – 1 спортсменка (п’ятиборство: Ірина Хохлова).

Чехія – 1 спортсмен (настільний теніс: Дмитро Прокопцов).

Безперечно, далеко не усі перераховані атлети піднімуться уже на ціій Олімпіаді на п’єдестал пошани. «Вголос» виокремив п’ятірку найзірковіших ренегатів із України.

Інна Осипенко-Радомська

Напевно, найгучнішою зміною громадянства цього олімпійського циклу став перехід уславленої чотириразової призерки Олімпійських ігор веслувальниці Інни Осипенко-Радомської під прапор Азербайджану. Ще в Лондоні-2012 вона вражала суперниць фірмовою жовто-синьою байдаркою, а нині Інна — одна з надій своєї нової батьківщини і бере зобов’язання завоювати для Азербайджану дві нагороди Ігор-2016.

Очевидно, що Інна вирішила змінити громадянство вже давно. Після минулої Олімпіади вона забрала усі чималенькі призові (а в Україні вони, між іншим, одні з найвищих у світі і складають за золоту нагороду 120 тис. дол.), один сезон вирішила пропустити через перевтому, а потім чкурнула до Азербайджану.

За олімпійськими правилами, якщо спортсмен протягом трьох років не виступав за свою країну в офіційних стартах, то він може виступити на Іграх за нову батьківщину без згоди «старої». Востаннє Інна за Україну виступала на Олімпіаді-2012 у Лондоні, отож, в Ріо вона представляє Азербайджан.

Вікторія Солнцева-Гюнеш Зейнеп

Наше плавання нині переживає не найкращі часи, але таки народжує непересічні таланти. Однією з надій вважалася Вікторія Солнцева, яка вже в 12-14-річному віці почала бити дорослі рекорди України і не знала рівних у брасових дисциплінах на юніорських першостях планети. У 2013 р. (у віці 14 років) вона стала п’ятою на дорослому чемпіонаті світу. Та, на жаль, той сезон став останнім у складі збірної України. Подальший скандал за участю батьків, тренерів і чиновників на тлі звинувачень у допінгу зумовив перехід Солнцевої до збірної Туреччини. Тепер вона виступає під іменем Гюнеш Зейнеп. І нині світові спортивні оракули прогнозують Гюнеш «золото» (одне з трьох для Туреччини) на олімпійській дистанції 200 м брасом.

Олег Степко-Микола Куксенков

На Олімпіаді-2012 зовсім юна збірна України лише дивом (а точніше через задоволений технічний протест японців) не здобула нагород в командній першості зі спортивної гімнастики. Тоді вважалося, що через чотири роки українці точно відіграються і їм не буде рівних у світі. Так би й вийшло, але…
Першим у Росію з тої команди талантів утік Микола Куксенков. Уродженець Луганська вже давно висловлював бажання виступати за іншу країну і при першій-ліпшій нагоді «здійснив мрію». Відразу після переїзду Куксенков на Універсіаді-2013 в Казані завоював команді РФ три золоті медалі. Під час Революції Гідності, під шумок, в Азербайджан поїхав і Олег Степко – один з найкрутіших талантів нового покоління.

Без цих двох наша національна збірна, до того – одна з фаворитів олімпійських командних змагань, ледь пробилася на Олімпіаду і на командну першість з гімнастики тепер надій мало.

Сергій Тарновський

Ще на початку олімпійського циклу виступали за Україну і вихованці тернопільської ДЮСШ «Буревісник» брати-веслувальники Олег і Сергій Тарновський, але з 2014 р. вони вже захищають честь Молдови. Брати швидко вийшли на провідні ролі в новій країні, а тепер є одними з найсильніших у світі. Принаймні Сергій Тарновський (до речі, він визнаний спортсменом 2015 року в Молдові) в Ріо-2016 є одним з головних суперників українця Павла Алтухова на дистанції 1000 м у каное-одиночках.

Марія Стадник

Азербайджан є одним з лідерів у збиранні наших вершків, але борчиня Марія Стадник – справжній ветеран емігрантських рухів до цієї країни. Відбувши допінгову дискваліфікацію, вона вирішила у 2007 році відібратися до олімпійської збірної України, але львів’янці Марії навіть не дали шансу, забронювавши місце у її категорії за легендарною Іриною Мерлені. У підсумку в Пекіні-2008 Марія і Ірина стояли поруч на бронзовій сходинці п’єдесталу пошани, але вже за різні країни, а в Лондоні-2012 Стадник перемогла Мерлені в сутичці за вихід до фіналу, а потім здобула «срібло». На Іграх-2016 екс-українці (до речі, тепер уже чотириразовій призерці чемпіонатів світу і п’ятиразовій чемпіонці Європи) прогнозують вже третю олімпійську медаль для Азербайджану.

Олег Петренко, "Вголос"

 

ІА "Вголос": НОВИНИ