Тотем

Сьогодні восьминога Пауля, який вірно передбачив результати усіх матчів збірної Німеччини на чемпіонаті світу з футболу, попросять дати прогноз на фінал Голландія - Іспанія.

Однак, невідомо чи встигне він це зробити. Адже розлючені фанати збірної Німеччини, ображені на восьминога, який передбачив поразку збірної у півфіналі (Іспанія-Німеччина – 1:0), мають намір з'їсти Пауля.

Це дуже логічно. Кожне плем’я чекає від свого тотема захисту й милості, якщо ж він не справляється – йому дорога в суп.

А доки фанати готують столові приладдя в очікуванні на тушку тотема Пауля, цивілізованіша частина німецького племені снує свої плани.

Спочатку, повідомляє AFP, молюск передбачить підсумок матчу за третє місце Уругвай - Німеччина, а потім, можливо, дасть прогноз на фінал.

Щоправда, представник океанаріуму в німецькому місті Оберхаузен, де живе восьминіг, заявила, що Пауль передбачить результат фіналу тільки в тому випадку, якщо після прогнозу на матч за третє місце він не перевтомився і все ще буде хотіти їсти.

«Ми не хочемо перевантажувати його», - сказав співробітник океанаріуму.

Довідка. Восьминіг пророкує результати матчів збірної Німеччини, вибираючи одну з двох черепашок, які знаходяться в пластикових контейнерах. Один контейнер прикрашений прапором Німеччини, другий - прапором суперника німецької команди. Таким способом молюск передбачив перемоги німців над Австралією, Ганою, Англією та Аргентиною, а також поразки від Сербії та Іспанії.

Якщо восьминіг дасть прогноз на фінал чемпіонату світу Голландія - Іспанія, то це буде його перша спроба передбачити результат матчу, в якому не бере участь збірна Німеччини.

Відзначимо, що 8 липня на сайті голландської газети De Telegraaf з'явився фальшивий прогноз Пауля. У повідомленні стверджується, що восьминіг пророчив перемогу голландців.

Фінал чемпіонату світу відбудеться 11 липня, а матч за третє місце - 10 липня. Обидва матчі розпочнуться о 21:30 за київським часом.

Восьминіг Пауль народився в 2008 році. Здобув популярність завдяки своїм прогнозам щодо матчів переможе в наступному футбольному матчі за участю збірної Німеччини.

На ЄВРО-2008 Пауль передбачив 80% результатів збірної Німеччини, пише Вікіпедія. На Чемпіонаті світу з футболу 2010 у ПАР Паулю поки вдалося вірно передбачити всі результати матчів, у тому числі, перемогу збірної Німеччини над Аргентиною в 1 / 4 фіналу Кубка світу 2010.

Табу

Як кажуть психоаналітики, де тотем, там і табу.

Отож, сьогодні табуйованою темою на Львівщині є день народження Януковича. Власне, табу накладене не на поширення інформації про день народження президента і про його святкування, а на будь-які згадки про участь у святкуванні наших славних націонал свідомих політиків (тих із них, зрозуміло, хто буде допущений бодай у приймальню).

Багато хто пам’ятає, як кілька років тому меру Садовому чисто випадково припекло полетіти 9 липня в Іспанію, де саме в цей час перебував Віктор Янукович. Чи вітав Андрій Іванович Віктора Федоровича з днем народження, чи не вітав – історія про це мовчить. Але відомо, що Садовий через пресу офіційно повідомляв своїх виборців, що з Януковичем він не лише за один стіл не сідав, але й, грубо кажучи, на одному полі…

P.S. Випадково дізнався, що твір з такою самою назвою – «Тотем і табу» – вже до мене написав З. Фройд. Переглянув зміст. Один з розділів називається «Страх інцесту», інший – «Табу й амбівалентність почуттів». Невже старий передбачив стосунки нашого мера з президентом?

фото: nnm.ru

ІА "Вголос": НОВИНИ