Прощавай, Єгипте, па-па, Туреччино

Після початку бойових дій у Сирії росіяни, які хочуть відпочити за кордоном, фактично опинилися між двох вогнів. З одного боку, туристичні поїздки в теплі краї стали небезпечними для них самих, а з іншого – путінський режим і сам не проти ізолювати своїх громадян від зовнішнього світу.

31 жовтня над Синайським півостровом розбився російський літак, який летів з єгипетського Шарм-ель-Шейха до Санкт-Петербурга. Всі 224 людини, які були на борту, загинули. На цей момент основною версією причини катастрофи вважають теракт.

Як наслідок, 8 листопада президент Росії Володимир Путін підписанням указу «Про окремі заходи щодо забезпечення національної безпеки Російської Федерації і захисту громадян РФ від злочинних та інших протиправних дій» призупинив авіаперельоти росіян до Єгипту. Цим указом рекомендовано туроператорам і турагентам на час дії заборони утримуватися від реалізації туристичних путівок в Єгипет громадянам РФ. Після цього на нараді у прем'єр-міністра РФ Дмитра Медведєва обговорювали можливість заборонити польоти росіянам не тільки до Єгипту, а й в інші потенційно небезпечні країни.

Ще один цвях у домовину російського виїзного туризму забила Туреччина, коли 24 листопада турецькі військові збили бомбардувальник РФ, який порушив повітряний простір Туреччини на кордоні із Сирією. Путін одразу заявив, що Су-24 у цей час перебував на території Сирії, а міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров скасував зустріч із головою МЗС Туреччини й рекомендував громадянам РФ не відвідувати цю країну «через зростання терористичної загрози».

Того ж дня Ростуризм кваліфікував ситуацію як таку, що загрожує безпеці туристів, і порекомендував (а в реаліях РФ – фактично наказав) російським туроператорам «призупинити просування і реалізацію туристичних продуктів, а також окремих туристичних послуг до Турецької Республіки».

Таким чином, менше ніж за місяць через свою агресивну політику щодо мусульман Росія втратила два основні туристичні напрямки, які були фінансово доступні для більшості росіян. Однак влада РФ навряд чи дуже засмутилася через це, адже високопосадовці й так надають перевагу більш фешенебельним курортам в Європі, Східній Азії та на екзотичних островах, а середньостатистичному мешканцю краще поменше бачити щось за межами путінократії. Та й анексований на свою голову Крим цього року стояв пусткою.

Залізна завіса «руського міра»

Кілька останніх років унаслідок загарбницької політики влади РФ невиїзними стали представники певних категорій населення, які потрапили під санкції. Крім того, за даними польського видання «Rzeczpospolita» у судовому порядку право покинути Росію було скасовано 1,7 млн людей через непогашені борги.

У лютому 2015 р. російське міністерство внутрішніх справ заборонило виїзд своїм співробітникам за кордон за винятком країн СНД, Абхазії і Південної Осетії. У листопаді 2015 р. аналогічна заборона торкнулася співробітників МНС і Федеральної митної служби. Таким чином, шляхом прямих розпоряджень та обов'язкових до виконання «рекомендацій» невиїзними стали працівники більшості державних установ. За оцінкою голови транспортного комітету Асоціації туроператорів Росії Дмитра Горіна, з цієї причини з 18 млн потенційних туристів 4 млн не можуть виїхати за кордон.

Після утискання свободи пересування для певних категорій населення російська влада серйозно задумалася над тим, щоб закрити кордони для решти. Для початку розпочалась інформаційна кампанія, яка мала на меті залякати потенційних туристів різними історіями про терористів, полювання на росіян спецслужбами США тощо. Попри це, складно налякати бравого «руссо турісто», якому після кількох ковтків горілки море стає по коліна. Тож Путіну довелося шукати радикальніші шляхи.

Улітку 2015 р. депутат Законодавчих зборів Санкт-Петербурга Євген Марченко цілком у стилі Жириновського звернувся до міністра закордонних справ Сергія Лаврова й очільника Федерального агентства з туризму Олега Сафронова з пропозицією заборонити російським туристам в'їзд до Єгипту, Туреччини і Таїланду, оскільки саме в цих країнах на росіян нібито скрізь чекає небезпека: аварії, порушення правил безпеки, несприятлива санітарно-епідеміологічна ситуація і навіть теракти. При цьому цей депутат пропонує туристам відвідати анексований Крим, узбережжя Каспійського моря, Байкал та інші російські регіони. Однак цю ініціативу так і не було впроваджено. Зате в листопаді 2015 р. Росія нарешті дочекалася реальних приводів для обмеження відвідування частини країн.

Тури без росіян – мрія чи реальність?

За останній десяток років у світі поширилася нова тенденція у наданні туристичних послуг – «тури без росіян». Саме в цей час розпочалася широка експансія росіян на іноземні курорти, особливо в Єгипет, Туреччину та інші відносно недорогі країни, де можна відпочити за принципом «усе включено».

Європейці навіть провели серію досліджень, щоб з'ясувати основні проблеми відпочинку разом із росіянами. Як виявилося, «руссо турісто» надзвичайно багато пиячать, грубо і брутально поводяться, шумлять, лаються, виявляють агресію, провокують бійки. Вони часто не знають іноземних мов, що ускладнює можливість порозумітися. Російські жінки, вирізняючись легкодоступністю, полюбляють фліртувати з іноземцями, чим страшенно дратують заміжніх європейок.

Персонал готелів і ресторанів недолюблює російських туристів іще й тому, що вони рідко дають чайові в готелях «аll inclusive», зате залишають гори сміття і бруду, цуплять рушники, мило, капці, марнотратно набирають гори страв із фуршетів, значну частину яких потім викидають, постійно намагаються вкрасти їжу й напої.

Непрості стосунки останніми роками складаються з росіянами і в наших співвітчизників. Почувши українську мову, деякі представники «братнього народу» вибухають гнівом і лайкою в бік «хунти, бандерівців і фашистів», лізуть у бійку або ж намагаються набитися в друзі та змушують пиячити з ними фактично цілодобово. Інколи доходить до курйозів. Одна пара у відповідь на репліку в стилі «бендери-укропи» з іронією зауважила, що вони дійсно бандерівці і п'ють москальську кров. Інцидент закінчився неприємною розмовою з турецькою поліцією, яку викликали налякані росіяни. Зрештою, чимало українців стараються або знайти тури, де не буде «патріотично налаштованих», або просто відмовляються від відпочинку.

Туроператори намагаються оперативно реагувати на нову вимогу ринку, зокрема шукають готелі, які мають найменший попит у росіян, активно розсилають повідомлення про «відпочинок без росіян». Отож, враховуючи успішний досвід Єгипту й Туреччини в позбавленні своїх курортів від п'яних і неадекватних російських туристів, чергову катастрофу російських літаків над популярними для відпочинку країнами можна вважати елементом їхньої туристичної політики. 

Наталія Майданюк, спеціально для «Вголосу»

ІА "Вголос": НОВИНИ