У четвер, 29 січня 2009 року, в рамках економічного форуму у Давосі, відбулася зустріч прем’єр-міністра Польщі Дональда Туска з його російським візаві Володимиром Путіним. У центрі уваги були питання безпосередніх поставок російських нафти і газу до Польщі, відкриття росіянами судноплавства через бухту Вісляну, а також проблема розміщення Москвою ракет «Іскандер» на російсько-польському кордоні.

У закритій для преси частині переговорів взяли участь російський нафтовий магнат власник «Лукойлу» Вагіт Алікперов та керівник Польського нафтового концерну «Орлен» Яцек Кравчик. Ініціатором була російська сторона, яка зацікавлена усуненням з ринку фірм-посередників і налагодженням безпосередніх поставок нафти до Польщі «Лукойлом», який несе величезні фінансові втрати у зв’язку із світовою кризою та падінням цін на нафту. Момент був вибраний росіянами не випадково, адже цього року закінчується контракт поляків з головним експортером нафти на польський ринок - фірмою «J&S».

Газовий блок був присвячений, зокрема, газопроводам «Нордстрім» та «Набукко». В. Путін запевнив польського прем’єра, що «Росія допоможе Польщі вирішити проблему з поставками газу» - із задоволенням констатував Д.Туск після годинних переговорів і пояснив, що йдеться про газ фірми РосУкрЕнегро, яка продавала на польський ринок близько 20% газу, а після підписання російсько-українських газових угод не виконує своїх зобов’язань по контракту. Про шляхи вирішення проблеми прем’єри не повідомили нічого, а нам залишається задуматись чи випадково перед їх зустріччю «Газпром» заявив, що не продавав «Нафтогазові» газу РосУкрЕнерго?

Перед зустріччю з російським відповідником, Д. Туск заявляв, що розмовлятиме з Путіним «як рівний з рівним». Польські ж політологи застерігають від формування «особливого стандарту» контактів польського і російського прем’єрів: «лаконічний Путін, висловлювання якого нічого не означають» та Туск, який «дбає про те, щоб вирішувати проблеми, а не збільшувати їх кількості», «говорячи головним чином про економіку та з надзвичайною виваженістю порушуючи спірні політичні питання».

ІА "Вголос": НОВИНИ