На Львівщині кипить робота з формування виборчих списків в обласний і міський ради. «Наша Україна» і БЮТ підібрали собі в списки найцікавіші кадри. Ближче до вихідних, особливо, у суботу-неділя, у Львові відбуваються відразу по кілька партійних конференцій, де спечені на «кухнях» виборчих штабів списки затверджуються й потім передаються «для вживання» у територіальні виборчі комісії. ...

На сьогодні зі своїми списками в обласну раду визначилися всі основні гравці - «Наша Україна», Блок Юліи Тимошенко, партії «Реформи і порядок», «Пора» (у регіоні вона йде на вибори окремо від ПРП), Блок Костенка-Плюща, Соціалістична партія. Відомо також, що основну роботу над списками вже провели Народний блок Литвина, Комуністична партія, «НЕ ТАК!», Партія Регіонів. Партія промисловців і підприємців свій список має намір ще переглянути, але, як запевняє голова Львівської обласної організації ПППУ Володимир Макара (№1), зміни не торкнуться першої п'ятірки.

У міськраду списки затвердили Блок Костенка-Плюща, БЮТ, КПУ, «Пора», ПРП, партія «Третя сила». Зволікання «Нашої України» пояснюється тим, що на міському рівні блок як такий поки що взагалі не створено (обласний був оголошений тільки тиждень назад).

«Наша Україна» - фаворит місцевих виборів

«Наша Україна» зібрала під свої прапори найвідоміших у регіоні людей. 4-м номером у її списку йде голова правління «Кредит Банк (Україна)» Степан Кубів. Протягом останнього року по Львову поширювалися слухи, що він - один з декількох претендентів від так званого банківського сектора на пост міського голови. Кубів спочатку на це ніяк не реагував, але згодом зізнався, що отримував подібні пропозиції «від декількох партій, частини інтелігенції, частини бізнесу», але при цьому підкреслював, що банкові він потрібніший. До речі, «Кредит Банк (Україна)» - чи не єдиний з українських банків, що відкрито підтримав «Помаранчеву революцію».

Під 10-м номером у списку «Нашої України» - міністр Кабміну Богдан Буца. Під 11-м - Роман Дідусь, начальник ГПУ «Львівгазвидобування». На нове місце роботи у квітні 2005-го «кунівець» Дідусь прийшов після скандалу, у який був утягнений попередній керівник цього підприємства Ярослав Курило. У лютому головний інженер «Львівгазвидобування» Ігор Івасечко обвинуватив свого шефа у відмиванні грошей, зокрема, поставив йому у вину закупівлю устаткування, а також квартир для працівників за завищеними цінами. Через кілька місяців, у серпні, новий начальник повідомив, що численні перевірки «волаючого криміналу» у діях його попередника так і не виявили. 24-е місце займає почесний консул Казахстану у Львові Володимир Кожан, більше відомий львів'янам як гендиректор Краківського ринку. Кажуть, що непереборне бажання потрапити в політику з'явилося в Кожана після того, як у нардепи пробився його конкурент - директор львівського ринку «Південний» Петро Писарчук. Увесь цей час Кожан веде досить одноманітну піар-кампанію, що у журналістських колах називають «показушним меценатством».

На 29-м місці Леонід Мельник - член НРУ, який був першим заступником голови Львівської облдержадміністрації. Після звільнення з посади першого віце-губернатора про Мельника якийсь час нічого не було чутно. «Засвітився» він у лютому 2005-го в несподіваній ролі радника в.о. голови правління «Львівобленерго», яке займає дотепер.

Один із братів Васюників - Ігор (Іван Васюник - заступник Секретаріату президента), - у черзі НУ в облраду 42-й. Нинішній заступник голови правління НАК «Нафтогаз України» має на Львівщині непоганий бізнес. Йому підконтрольні Новороздольський завод фунгіцидів, українсько-американське СП «Регіональний сільськогосподарський кооператив», приватна агрофірма «Верховина». У часи президентства Леоніда Кучми Ігор Васюник дозволяв собі йти на відверте протистояння з місцевою податковою, котру очолював брат тодішнього голови Адміністрації президента Сергій Медведчук.

Крім того, у списку «Нашої України» присутні начальник Львівського обласного управління лісового господарства Анатолій Дейнека, керуючий справами корпорації «Еколан» (фірма розстріляного в листопаді екс-губернатора Степана Сенчука) Валентин Харлов. У список також увійшли директор «Львівтеплоенерго» Ігор Марчак, гендиректор «Львівугілля» Володимир Гарбузюк, директор Львівської дирекції «Укрпошти» Анатолій Кидисюк.

БЮТ намагається не відставати

З боку БЮТ в облраду прориваються колишній президент Львівського автобусного заводу, а зараз директор ТОВ «Юліополіс» Степан Давидяк (№5). При ньому відбулася приватизація ЛАЗу. Він же на початку минулого року заявив, що завод відійшов до «Сил-Авто» незаконно. Наступний після нього в списку - нинішній голова обласної ради Михайло Сендак. Його прізвище перманентно згадується в скандалі, пов'язаному із Дрогобицьким АТП-14607, що він колись очолював. В 2005 році Сендак заявив, що губернатор Петро Олійник «кришує» корупціонерів у транспортній сфері.

На 13-м місці Петро Малех - голова правління ЗАТ « Львів-Петроль», почесний консул Бразилії у Львові. « Львів-Петроль» має мережу АЗС, які зосереджені, в основному, у Львові.

Ярослав Дубневич, молодший із братів Дубневичів, які добре відомі на Львівщині, у списку БЮТ - 21-й. У Львові говорять, що донедавна в команді місцевої «Батьківщини» точилася боротьба за те, хто її буде фінансувати - Дубневич чи Петро Димінський. Димінському зрештою нібито відмовили.

Інші


Із Блоком Литвина у напрямі обласної ради рухаються: начальник регіонального управління Держкомфінмоніторингу Петро Комар, начальник Служби автодоріг у Львівській області Ярослав Янишин.

Гендиректор Львівської тютюнової фабрики (ЛТФ) Володимир Квурт іде з «Порою» у міську раду. Туди ж з ним направляється й директор із логістики ЛТФ Петро Соболь. Зовсім інша дисципліна на «Львіввугіллі»: всупереч тому, що керівник цього ДП в «Нашій Україні», його заступник Михайло Махник вирішив балотуватися в облраду за списком ПРП.



Львівські аутсайдери


Навколо списків Партії Регіонів на Львівщині галасу найменше. По списку цієї партії в облраду йде мер міста Винники, член Партії Регіонів Сергій Уваров. Від СПУ - директор заводу «ЛОРТА» Володимир Чаус, якого в 2004 році звинувачували в організації збору відкріпних талонів на користь Віктора Януковича та у фінансуванні кампанії провладного кандидата




ІА "Вголос": НОВИНИ