Новий закон про місцеві вибори підсунув свиню чинному міському голові Львова Андрію Садовому. Пан Садовий, який упродовж усієї своєї каденції намагався дистанціюватися від “Нашої України” і всіляко демонстрував незалежність від будь-яких політичних сил, за умови ухвалення закону в чинній редакції опиняється в доволі незручній ситуації політичного прохача.

Мова про норму, яка не дозволяє кандидатам у мери йти на вибори шляхом самовисування. І якщо в інших серйозних претендентів на посаду голови міста Лева проблем немає (Василя Куйбіду вже готовий висувати Рух, а Петра Писарчука – Партія регіонів), то А. Садовий, попри найвищий рейтинг і найбільшу ймовірність перемогти, наразі “висить у повітрі”.

Нагадаємо, ще 2006 року Андрій Садовий дещо побив горщики з “Нашою Україною”. Об’єднавшись у блок із Рухом, НУ офіційно висунула В. Куйбіду, а майбутній мер був змушений іти на вибори шляхом самовисування, щоправда, за негласного “тримання кулаків” рідної політичної сили. Нещодавно пан Садовий вийшов із політради НУ та неодноразово заявляв, що на наступні вибори планує йти як самовисуванець. Однак ці плани можуть рухнути – принаймні ухвалений у першому читанні закон цю норму ліквідував, поставивши кандидатів на посаду мера в залежність від волі політичної партії. А, як засвідчує досвід, воля в “Нашої України” може бути всіляка. Зокрема, вже нині ширяться чутки про наміри партії висунути від свого імені голову міської організації Олексія Луціва.

У коментарі “Газеті” голова ЛОО “Нашої України” Володимир В’язівський цих чуток не підтвердив, але й не повідомив про беззаперечну підтримку Андрія Садового. За його словами, наразі питання про висунення кандидатів на посаду міського голови не порушували, хоча розмови відбуваються.

«Гідних кандидатів, яких могла б підтримати «Наша Україна», може бути багато», – сказав він.

До речі, й сам А. Садовий не надто поспішає кидатися в обійми НУ. В коментарі “Газеті” він наголосив, що закону ще немає, відтак говорити на цю тему зарано.

«Переконаний, що голови міст мають служити громадам, а не партіям. Я – прихильник того, щоб мери балотувалися шляхом самовисування, і впевнений, що цю норму буде збережено. Якщо ж ні, тоді й поговоримо», – повідомив львівський бургомістр.

Натомість політолог Ігор Балинський переконаний, що нова редакція закону не несе жодних загроз чи несподіванок для виборів мера в місті Лева.

«Усі ключові претенденти на посаду міського голови Львова є членами політичних партій, які, радше за все, їх і висуватимуть. Щодо Андрія Івановича, то я на місці теперішньої “Нашої України” не бавився б в якісь інтриги і висування різних кандидатур, які є апріорі непрохідними, оскільки НУ на сьогодні як політична партія на межі занепаду, в тому числі у Львові. Але якщо нунсівці ухвалять рішення, що їм не потрібен мер, який є членом їхньої партії, то це винятково їхня проблема. Я вважаю, що в місті знайдеться достатньо політсил, які з погляду політичної доцільності підтримають висунення Андрія Садового”, – переконаний експерт.

Переживаючи за долю чинного міського голови, “Газета” спробувала дещо пришвидшити події й опитала політичні сили Львівщини, чи готові вони в разі чого, так би мовити, “всиновити” потенційного мера. Наразі чіткої відповіді отримати не вдалося. “Фронт змін” це питання ще не розглядав, як і БЮТ, і “За Україну!”. Рух чітко стоїть на кандидатурі Василя Куйбіди. Однак, як повідомив голова крайової організації НРУ Андрій Корнат, якщо пан Куйбіда відмовиться від балотування, а рада партії ухвалить рішення підтримати іншого кандидата, то, можливо, рухівці розглянуть кандидатуру А. Садового. Аналогічно з Партією регіонів. На думку Ярослава Кендзьора, якщо Петро Писарчук не захоче брати участі в мерських перегонах, то регіонали можуть звернутися з такою пропозицією до чинного міського голови.

БЮТ натомість чекає, що пан Садовий сам себе їм запропонує. Так, коментуючи це питання для “Газети”, голова ЛОО “Батьківщини” Роман Ілик сказав: “Щодо Андрія Івановича, то з пропозицією стати висуванцем нашої політичної сили він не звертався. Однак, якщо закон буде ухвалено, ми розглянемо це питання. І якщо Андрій Садовий є прихильником “Батьківщини”, то про це всі дізнаються”.

Але найбільше здивував Олег Тягнибок. За його словами, ВО “Свобода” активно обговорює питання кандидата в мери. Однак А. Садового не висуватиме, оскільки це місце має зайняти сам Олег Тягнибок. І це для Андрія Івановича друга свиня, яку йому можуть підсунути майбутні вибори. Адже рейтинг лідера свободівців у Львові доволі високий, не кажучи вже про саму “Свободу” – нині це найпопулярніша політична сила на Львівщині. Понад те, на минулих виборах пан Садовий дуже боявся висунення О. Тягнибока. Минулого разу “чаша сія” його минула, але цього разу, схоже, її доведеться випити до дна.

ІА "Вголос": НОВИНИ