Прикметно те, що справу проти Івана Бубенчика ведуть ще з 2014 року, до квітня 2018 року Бубенчик мав лише статус свідка. Натомість 3 квітня справу перекваліфікували. Тепер майданівця підозрюють у вбивстві 2-х силовиків та замаху на одного. Йому інкримінують злочини, передбачені статтями 348 (посягання на життя працівника правоохоронного органу), 115 (умисне вбивство), 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами) Кримінального кодексу України. Найіронічніше, що ці всі злочини прокуратура інкримінувала учаснику Революції Гідності після перегляду документального фільму, у якому Бубенчик давав коментарі щодо тодішніх подій. І лише після спротиву громадськості у Генпрокуратурі пообіцяли справу майданівця перекваліфікувати.

 

«У прокуратури немає справжніх доказів причетності Івана Бубенчика до злочинів»

 

Адвокат Івана Бубенчика Ігор Коржук у розмові з кореспондентом «Вголосу» розповів, що пред’являти обвинувачення на основі документального фільму з боку прокуратури виглядає щонайменше непрофесійно.

«Вважаю, що факт злочину повинен бути підтверджений зібраними доказами у кримінальному провадженні. У нас з 2012 року діє новий Кримінально-процесуальний кодекс . У зв’язку з цим в Україні достатньо серйозно змінилось кримінальне законодавство. У цьому кодексі йдеться, що ствердження особою будь-яких фактів вчинення злочину повинне бути перевірене органами досудового слідства. Це повинно бути підтверджено належними та аргументованими доказами. Тобто навіть якщо особа визнає свою вину – це не є підставою для суду виносити обвинувальний вирок і таким чином засуджувати її до покарання. У фільмі, де нібито мій підзахисний говорить про вбивства, я як адвокат не знайшов жодного документального підтвердження його слів та тих кримінальних статей, які йому інкримінують, а це: умисне вбивство військовослужбовців з органів внутрішніх справ. Тому підозра моєму клієнту не є достатньо вмотивована та обґрунтована», – пояснив Ігор Коржук.

 

«У прокурорів немає достатньо доказів, щоб тримати мого підзахисного під вартою»

 

Адвокат Івана Бубенчика також стверджує, що попередня заява прокуратури про те, що його підзахисного потрібно тримати під вартою, суперечить українському законодавству.

«У прокурорів немає достатньо доказів, щоб тримати мого підзахисного під вартою. Усі докази прокуратури базуються на свідченні лише одного свідка, який давав свідчення у статусі підозрюваного. Цей статус дає мені право стверджувати, що його свідчення є неправдивими. А їх він дав, щоб уникнути відповідальності та зробити у всьому винним мого клієнта. Запобіжні заходи, передбачені статтею 177 КПК, на яку посилаються органи прокуратури, що, мовляв, більш м’яке покарання (а не тримання під вартою) не зможе забезпечити належну поведінку мого клієнта, – не підтверджені жодними аргументами», – наголосив адвокат.

 

«Завдання органів досудового розслідування – це встановлювати обставини вчиненого злочину»

 

Ігор Коржук також вимагає від прокуратури надати реальні, а не надумані докази причетності його підзахисного до вчинення вбивств на Майдані у 2014 році. Відповідаючи на запитання, чи вважає він арешт Бубенчика політичною справою, адвокат сказав, що у цьому є певний підтекст.

«Ми вимагаємо від прокуратури найперше – це надання обґрунтованих доказів та аргументації. Щодо політичного підтексту. Відверто кажучи, завдання органів досудового розслідування – це встановлювати обставини вчиненого злочину. І якщо у слідства немає доказів достатньої вини і такі справи подаються на загальне обговорення, пред’являються підозри – я не виключаю, що такий варіант має певний підтекст. Якби докази були обґрунтовані – то тут не було б жодних претензій чи упереджень до слідства», – наголосив адвокат.

А що про арешт учасника Революції Гідності думають експерти?

Про це «Вголос» розмовляв з правозахисником Степаном Хмарою, директором центру «Українські студії стратегічних досліджень» Юрієм Сиротюком та військовим експертом Олегом Ждановим.

 

«Арешт майданівця – це найбожевільніший вчинок, який могла зробити нинішня влада»

 

За вбивства на Майдані арештовують не беркутівців, які стріляли у мітингувальників, а учасників Революції Гідності, які захищалися від озброєних спецпризначенців. Як це трактувати?

Юрій Сиротюк:

Арешт майданівця – це найбожевільніший вчинок, який могла зробити нинішня влада. Такий вчинок міг зробити або божевільний, або свідомий проросійський провокатор. Це взагалі може бути добре спланований Кремлем крок. Адже минуло чотири роки після Революції Гідності, у в’язниці не сидить жодна людина, яка чинила злочини проти її учасників: регіонали і російські агенти вільно себе почувають в Україні. Натомість влада хапає і затримує учасників Революції Гідності. Це виклик не Бубенчику – це виклик усім, хто чотири роки тому виходив на Майдан. Влада показує, що її головний ворог – це майданівці. І ті, які не загинули на Майдані й на війні, – їх тепер пересадять у тюрми. Очевидно, що це викличе величезну хвилю обурення у суспільстві.

Українська держава трималася на патріотах, Януковича вигнала українська нація. Ця активна частина українського суспільства не пустила в Україну Путіна і зупинила агресію. Потім ця частина нації абсолютно безкоштовно воювала на фронті. Патріоти, майданівці – це ті, на чому трималася Україна. А тепер їм всім держава каже: «Ви злочинці». Це означає, що держава втрачає свою останню опору, бо ця країна тримається не на кіосках «Рошену», не на прокуратурі Луценка, не на прихвоснях Авакова, а на патріотах. Арештом Бубенчика режим Порошенка підірвав основу державності.

Олег Жданов:

Те, що за вбивство беркутівців на Майдані арештували учасника Революції Гідності, – це спроба влади зробити із Івана Бубенчика розмінну монету для того, щоб припинити розслідування вбивств на Майдані. Це зроблено за принципом «або всіх – або нікого».

 

«Арешт Бубенчика – це зачистка»

 

Степан Хмара:

Маємо розуміти, що наша влада практично нічим, окрім гасел, не відрізняється від попереднього злочинного режиму. Ця влада боїться патріотів, чесних людей в Україні. Арешт Івана Бубенчика – це перевірка того, як відреагує суспільство на затримання воїнів АТО та героїв Майдану. Це зачистка патріотично налаштованих сил. Бо як ще це назвати, коли нікого з вчорашніх регіоналів й досі не покарано? Багатьох бандитів Януковича випустили, просто звільнили. Пригадайте, як звільняли беркутівців, причому не тільки командира так званої «Чорної роти» Садовніка, якого відверто відмазали від покарання. Спочатку його звільнили, а потім допомогли втекти. Йому дали можливість безперешкодно покинути країну і виїхати в окупований Крим.

А пригадайте Лєну Бондаренко. Цій чорноротій антиукраїнській потворі ще і виділили державну охорону. Ви розумієте: її за наш з вами кошт охороняє держава. Я б цього не знав, але побачив, що вона в ефір одного з телеканалів прийшла з охороною. Виходить так, що вона, спокійно відвідуючи Москву, де поливає брудом нашу країну, ще й користується всіма благами. А затримують майданівця Бубенчика. Це що ж виходить, що у нас немає спецслужб? Все дуже просто: прослухайте ефір, де ця персона на російських телеканалах звинувачує Україну у жахливих злочинах, а потім притягайте до відповідальності та саджайте.  А от таких патріотів, як Іван Бубенчик, влада хоче посадити у тюрми. І його арешт – це була перевірка того, чи суспільство це проковтне.

 

«Рішення про арешт Бубенчика приймав Порошенко»

 

Чи міг прокурор Горбатюк без схвалення чи то Луценка, чи Порошенка прийняти самостійне рішення про арешт Івана Бубенчика?

Юрій Сиротюк:

У арешті Бубенчика винен той, хто сидить на Банковій, бо без Порошенка такі рішення не ухвалюються.  Це божевільна провокація, яка може дуже погано закінчитись для тих, хто її організував. Вона може мати катастрофічні наслідки для української держави. Бо влада знищує тих, хто є основою цієї держави.

Окрім того, зараз не може бути мови про те, щоб посадити Бубенчика, бо спочатку треба посадити тих, через кого почався Майдан: олігархів, продажних політиків.

Але владу це не цікавить. Влада і раніше знищувала майданівців, але робила це тихо: Аваков руками невідомого поліцейського застрелив Олександра Білого. Якийсь люстрований прокурор посадив майданівця, якийсь слідчий ще когось затримав. А зараз ми розуміємо, що без вказівки Порошенка – Бубенчика б не арештували. Але той, хто порадив Порошенку розпочати відкриту боротьбу з учасниками Революції Гідності – це прямий агент Кремля.

І тут вони не спихнуть, що це Горбатюк поганий. Бо хто на Майдані виступав вночі про те, що зранку прийдуть хлопці зі зброєю? Це теперішній Генпрокурор Луценко. Логіка, що всі рівні по закону, у цьому випадку не працює? Адже тоді потрібно арештувати і Луценка.

Луценко заявив, що справу Бубенчика прокурор Горбатюк неправильно кваліфікував. А 5 квітня у суді заступниця Луценка все ж перекваліфікувала справу. Це крок назад?

Олег Жданов:

Будь-які кроки влади – це тестування, як поведеться суспільство. Якщо є різко негативна і потужна реакція, то влада робить кроки назад. І саме через вчорашні обурення Генпрокурор зробив кроки назад. Якщо це б пройшло більш-менш спокійно, то цілком можливо, що Івана Бубенчика б засудили.

Степан Хмара:

Влада таки злякалася. Але питання – де був Генеральний прокурор, коли його підопічні хотіли посадити «майданівця». Луценко – це людина, яка має контролювати своїх підлеглих, має знати, що діється в його відомстві. А зараз ця особа просто хоче спихнути свою відповідальність на когось іншого.

Якою тоді була мета арешту Бубенчика?

Юрій Сиротюк:

Влада арештом Бубенчика досягла двох завдань: перше – нібито чесний прокурор Горбатюк на четвертому році після Революції Гідності вирішив, що садити треба не беркутівців, а майданівців. Цими діями дискредитовано той відділ прокуратури, який мав би знайти винних у розстрілах понад сотні людей.

З іншого боку – влада для себе зрозуміла божевільність цього кроку. Бо прийшовши на хвилях Майдану, вона почала брутальну відкриту розправу з патріотами.

Які можливі наслідки арештів майданівців?

Юрій Сиротюк:

Арешт майданівців може закінчитись повстанням проти режиму Порошенка. А кому це вигідно? Та ж Путіну. Бо у разі збурення теперішня влада втече на Сейшели, Мальдіви. А тут залишаться українці з розбурханою нацією. Бо якщо в Україні буде нова революція, то вона буде дуже жорсткою і кривавою у порівнянні з подіями 2014 року.

 

Марія Бойко, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ