Вчора, 1 червня, прес-служба Львівської ОДА розіслала прес-реліз про виконання бюджетів у травні. Разом з іншими цифрами, обласна влада також відрапортувала про відшкодування транспортним підприємствам витрат за перевезення пільговиків.

«Завдяки перерахованій в травні 2010 року субвенції з державного бюджету грошовими коштами на надання пільг з послуг зв’язку та компенсацій за пільговий проїзд окремих категорій громадян в сумі 3,3 млн.грн і проведення взаємних розрахунків по Львівській державній залізниці та ЛМКП „Львівелектротранс” в сумі 1,9 млн.грн в області майже повністю погашено заборгованість з цих видатків на 1 травня. Всього з початку року на їх проведення з держбюджету перераховано 17 млн.грн, в тому числі грошовими коштами 9 млн.грн або 52 %», - йдеться в повідомленні.

Разом з тим, джерела Вголосу свідчать, що ситуація з бюджетними виплатами є більш ніж плачевною. Так, боргують зарплату працівникам міськради, освітяни літній сезон «відкривають» без відпускних, та й у вже згаданому «Львівелектротрансі» ситуація близька до критичної.

Як повідомив в.о. директора ЛМКП «Львівелектротранс» Володимир Карпа, у 2010 році його підприємство має отримати 29,4 млн. грн. субвенції з державного бюджету, тобто станом на 1 червня це мало б бути 12,5 млн. грн. Натомість «Львівелектротранс» отримав лише 3,97 млн. грн.

«Ситуація дуже важка, частково заплатили зарплату за березень», - сказав він.

За його словами, підприємство написало відповідні листи в Кабінет Міністрів та Президентові і зараз чекає на реакцію високопосадовців. Карпа також наголосив, що подібна ситуація склалась на електротранспортних підприємствах всієї України.

КОМЕНТАРІ

Олег Демків, начальник головного управління фінансів Львівської ОДА:

По «Львівелектротрансу». У своєму матеріалі ми подали, що у травні отримали субвенцію і погасили субвенцію і погасили заборгованість цих видатків на 1.05. І справді «Львівелектротранс» отримав 7 млн. грн. з бюджету із 29,4 млн. грн. передбачених на цей рік. Не розумію, чому Карпа каже 3,97 млн. грн., можливо, на момент, коли він коментував, ці кошти ще не надійшли. Але кошти були передані. 7 млн. грн. – це звичайно теж мало, але це повністю те, що передбачалося на 5 місяців. Тому ми використали термін, що повністю профінансовано і погашено борг держави перед «Львівелектротрансом». Але проблема є і ми це озвучуємо, і пишемо разом з міськрадою до Мінфіну, що 7 млн. грн. із 29 – це мало на 5 місяців. План фінансування мав би бути більш рівномірний, а основна сума зобов‘язань держави перед «Львівелектротрансом», як і перед іншими перевізниками, припадає на кінець року. Тому в підприємств є проблема щодо збалансування фінансово-господарської діяльності.

Але де-факто держава виконала зобов‘язання, яке брала на 5 місяців перед «Львівелектротрансом» та іншими перевізниками. Інша справа - є нерівномірне планування. Тому ми й ставимо питання - оскільки перевізники возять пільговиків не в останні місяці року, а перевозять рівномірно, відповідно має й держава відшкодовувати рівномірно.

Тому, щоб хтось видавав бажане за дійсне… ніхто таку мету перед собою не ставить.

По зарплаті. Освітяни відкривають літній сезон без відпускних. Ми пишемо в себе, що 5 млн. грн. почали виплачувати станом на 27 травня. Всього нарахування будуть становити 323 млн. грн. Але в такий час ніхто й ніколи не виплачує аванс. Де ви таке чули, щоб виплатили всі відпускні і на липень і на червень? Ніколи такого не було.

Тому йде нормальний робочий режим. Звичайно, є труднощі з виплатою. Зараз нам треба буде виплачувати людям перерахунок зарплати з початку року і швидше всього ті відпускні будуть робитися у режимі виплати зарплати.

Боргів по зарплаті перед працівниками міської ради теж немає. Наскільки я пам‘ятаю все життя вони отримують зарплату за травень у червні. Тому терміни виплати зарплати за травень у міськраді завжди були в першій декаді червня. Тому що боргують? Такі є терміни.

Тому у нас критичної ситуації немає. Зараз є дуже серйозне навантаження з перерахунку зарплати з початку року, плюс відправити освітян у відпустку. Навантаження є, але воно ще до критичного стану не дійшло, бо ці процеси ще не почалися, вони тільки в червні починаються.

Олег Іщук, директор департаменту фінансової політики Львівської міськради:

- Цьогоріч на пільгове пасажироперевезення міським електротранспортом із державного бюджету електротранспортникам Львова передбачено 29,4 млн. грн. Таким чином, за 5 місяців ЛКП «Львівелектротранс» мав би отримати 12,25 млн. грн., а отримав тільки 7 млн. грн. Тому заява про те, що держава повністю розрахувалася з електротрансопртниками у Львові, є некоректною.

Львівська міська рада звернулася у Міністерство фінансів з проханням рівномірно відшкодовувати субвенцїї і виплатити коммунальному підприємству всю суму, призначену на перше півріччя.

Крім цього цьогорічна сума відшкодувань для ЛКП «Львівелектротранс» є у 1,5 раза меншою за ту, яка необхідна підприємству.

ІА "Вголос": НОВИНИ