[media=96021,96024,96025,96027,96029,96031,96032,96034,96036,96040,96044,96047,96050,96053,96056,96058] 

У перший вечір «відритих дверей», 27 червня, вхід на територію Митрополичих садів коштував тисячу гривень: тут проходив показ колекції вишиванок відомого дизайнера Оксани Караванської просто неба та джаз-концерт.

Наступного дня, у день молоді, вхід подешевшав у двадцять разів. За прогулянку Митрополичими садами та за концерт гурту «Kerygma Project», що виконує християнські пісні, треба було заплатити 50 гривень. Але за неможливості оплатити суму – пропускали безкоштовно.

Зібрані за вхід кошти – це благодійні внески на відновлення та впорядкування території садів на Святоюрській горі. Саме з цією метою громадська організація при УГКЦ «Фундація духовного відродження» і започатковувала традицію проведення різних публічних заході в парку.

«Верхні сади – це приватна зона церкви. Але ми хочемо показати львів’янам це гарне місце. А також хочемо привести до ладу і східну частину парку, яка належить поки місту. Хочемо там посадити багато саджанців дерев, облаштувати територію лавками, освітленням, щоб це стало комфортним місцем для відпочинку», – розповів «Вголосу» член «Фундації» Олег Пригода.

Керівник «Фундації» о. Тарас Милян розповів, що процес передачі нижніх садів у власність церковникам триває роками. При тому, за міською частиною Святоюрського парку (інша назва Митрополичих садів) комунальники не дбають. Тому церковні волонтери, не маючи фактично на те повноважень, самі прибирають східну частину від сміття, якого назбирується чимало. Адже територія не охороняється, і туди часто перелазять недобросовісні  відпочивальники.

«Ми не можемо робити щось глобальне в нижніх садах, бо не є власниками. Там майже всі дерева треба викорчувати і саджати наново. Також треба розкопки якісь робити, реставрувати мур з арками, демонтовувати вежу. Головне, що сад має бути не перероблений, а відреставрований. Він має зберегти історичну спадщину, але мати ознаки сучасності для комфортного відпочинку», – каже о.Тарас Милян.

Кошторис реставрації духівник назвати не зміг. Адже поки сади у власності  міста, ніхто ще не затверджував конкретний проект. Наразі лише зроблено перші кроки – початок збору коштів на реставрацію.

Чи не найбільш витратною стане реконструкція, або хоча би консервація муру, яка розділяє нижні  і верхні сади. Зараз він в аварійному стані з оголеною цеглою, що місцями сиплеться. Частина муру уже повністю зруйнована і на цьому місці простору – колючій дріт.

За оптимістичними прогнозами церковників, процес передачі східних садів завершиться цього року. А відкриють їх для усієї громади не раніше наступного. Верхні сади так і залишаться непублічними. Але час від час їх відчинятимуть для ярмарків, концертів та інших атракцій. Саме так вчиняв і митрополит Андрей Шептицький.

Маряна Пєцух, «Вголос», фото автора

ІА "Вголос": НОВИНИ