Нагадаємо, у вирішальному матчі відбору, 9 жовтня, українці у Києві програли команді Хорватії (0:2).

Своїм враженням про цю гру, а також про увесь відбірний цикл для «синьо-жовтих» із «Вголосом» поділилися відомі наставники Олег Матвєєв та Анатолій Дем'яненко.

Яка причина поразки українців від хорватів?

Олег Матвєєв, тренер-селекціонер донецького «Шахтаря»:

Важко зрозуміти логіку цієї поразки. Переглянув матч і не зрозумів цього. У першому таймі гра вдавалася, наші футболісти на хорошому рівні провели цей відрізок матчу. У перерві із нетерпінням чекав продовження протистояння, мав оптимізм щодо його підсумку. Але в другому таймі нашу команду немов підмінили. Не знаю, чому так сталося. Можливо, позначилися погані фізичні кондиції українців. Але щоби достеменно відповісти на це питання, потрібно бути всередині збірної. Однозначно, хорвати майстерніші, ніж наші футболісти. Але ж у першому таймі ми виглядали достойно й чомусь провалили другий тайм.

Анатолій Дем'яненко, екс-тренер київського «Динамо»:

Була надія на те, що збірна Хорватія переживає не найкращі часи, ось і перед матчем із нами у них відбулася ротація на тренерському містку. Але хорвати хоч і не стабільно виступали упродовж відбору, на вирішальний матч зуміли налаштуватися. У них чимало класних виконавців – більше, ніж у нас. Тому я би не сказав, що сталося щось несподіване. Інша справа, що «синьо-жовті» могли зіграти краще. Потрібно було забивати у першому таймі, можливо, тоді був би інший другий відрізок матчу. Хоча, коли хорвати «увімкнули» пресинг, підопічні Андрія Шевченка просто не знали, що робити. Вони не були готові. Можливо, справа в тому, що трьох діб після гри із Косово нашій команді було недостатньо для відновлення. Все-таки наш чемпіонат проходить у спокійному темпі. Можливо, справді, причина у фізичних кондиціях.      

Можливо, у першому таймі хорвати просто вичікували, коли українці втомляться, а після перерви показали свій рівень?

Олег Матвєєв:

Усе може бути. Справді, в другому таймі хорвати змінили тактику, більше пресингували, швидше вступали в боротьбу за м'яч, вони не давали час на роздуми українцям. Але чому наші гравці не пристосувалися до цього, не змінили тактику? Взагалі – не розумію що сталося із «синьо-жовтими».

Анатолій Дем'яненко:

Я теж схиляюся до такого варіанту. Хорвати зробили ставку на другий тайм. У першому вони не були такими активними, можливо, через те, що економили сили. А нам не вистачило майстерності, щоби витиснути максимум із своїх моментів до перерви. Згодом їх просто не було.  

Як в цілому оціните виступ українців у відборі на ЧС-2018?

Олег Матвєєв:

Однозначно, були хороші матчі, не варто говорити лише про негатив. Але ми повинні були перемагати ісландців, теперішніх турків. Переконаний, ми самі винні у тому, що не потрапили на Чемпіонат світу.

Анатолій Дем'яненко:

Головний показник відбірного циклу на табло. Ми не виконали завдання і не потрапили на Чемпіонат світу. Так, можна втішати себе окремими епізодами, навіть окремими матчами. Але що говорити, коли маленька Ісландія, яка донедавна ніким всерйозно не сприймалася у футбольному світі, обійшла нас за усіма параметрами. У нас багато амбіцій, але вони знову виявилися нічим не підкріпленими.   

Прихід на пост головного тренера збірної Андрія Шевченка пішов на користь «синьо-жовтим»?

Олег Матвєєв:

Стовідсотково так, з Шевченком наша збірна зробила крок уперед. Андрій почав викликати молодь, дав шанс тим футболістам, яких раніше не викликали, оскільки вважали, що зарано це робити. Це великий плюс, Шевченко молодець, що не боїться експериментувати. Щодо гри, то усі побачили, що нам потрібно ще багато працювати. Ніхто ж не хоче порівнювати нашу збірну із командами Грузії чи Фінляндії. Нам би хотілося бачити «синьо-жовтих» хоча би на рівні збірної Хорватії. А для цього нам потрібно ще багато працювати.

Анатолій Дем'яненко:

Мені імпонує збірна при Шевченку. Принаймні, команда намагається показувати цікавий і змістовний футбол. Інша справа, що рівень виконавців не дозволяє наставнику та його помічникам реалізувати усі свої задуми. Тут уже важко чимось зарадити. Все-таки тренер збірної не готує гравців настільки довго, щоби суттєво їх покращити. Навіть топові тренери світу не дадуть собі ради із посередніми, за світовими мірками, виконавцями.    

Вам не здається, що в уболівальників дещо завищені очікування від збірної України? Збірна Хорватії явно не топова команда у світі, просто хороший середняк. Але ми ще нижче у світовій ієрархії, отож, потрапляння на Мундіаль – це, радше, диво…

Олег Матвєєв:

Безперечно, ви маєте рацію. Фахівці розуміють, що рівень майстерності наших гравців нижчий, ніж у гравців тих команд, з якими ми себе порівнюємо. А для уболівальників особливо не має значення, проти кого ми граємо, головне  – це перемога. А без везіння нам важко добиватися результату. Насправді, у нас недостатньо хороших виконавців для того, аби виходити на чемпіонат світу і показувати там достойний футбол.

Анатолій Дем'яненко:

Власне, я десь про це і говорив раніше. Ось коли у нас бодай основа збірної регулярно виходитиме у стартовому складі хороших європейських команд, тоді буде інша справа. А наразі цього немає, що теж свідчить про рівень наших гравців.  

Коли почали економічні проблеми в Україні і, відповідно, у нашому футболі, чимало наших футболістів поїхали за кордон. Були сподівання, що це якісно покращить гру збірної. Відчули покращення?

Олег Матвєєв:

Не відчув… По суті, у нас тільки два футболісти грають у хороших клубах – Коноплянка та Ярмоленко. Усі інші грають у посередніх командах. Не вважаю, що клуб Малиновського у Бельгії – «Генк» кращий, ніж «Шахтар» чи «Динамо». Ось пограв Караваєв за «Фенербахче». Зараз повернувся у «Зорю». Його рівень не змінився, він як грав раніше, так і грає зараз. Не вважаю, що хлопці там чогось більшого навчаться, ніж тут, в Україні. Так, там напружених матчів більше. Але гравці «Шахтаря» чи «Динамо» грають на вищому рівні, ніж ті клуби, в яких виступає більшість наших футболістів. Лише Ярмоленко і Коноплянка грають на високому рівні. Інші наші гравці не впливають на якість гри нашої збірної. Грають на своєму рівні.

Анатолій Дем’яненко:

Наразі кількість не переросла у якість. Тобто українців за кордоном багато, але успішних прикладів дуже мало. Тому це не вплинуло на якість гри збірної.  

Олег Петренко, «Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ