Частину амфітеатру закриють будівельними конструкціями і рекламою, які знімуть тільки через два – три роки. Через ремонтні роботи туристи не зможуть оглянути пам’ятку вцілому. Буде заборонено проходити в окремі частини цього історичного архітектурного об’єкту. Спеціалісти попереджують, що стіни пам’ятника дуже ушкоджені, в них біля трьох тисяч тріщин різного розміру.

Як повідомляє ANSA , ремонт буде відбуватись на окремих майданчиках. Мінятимуть систему арок, реставруватимуть південний і північний фасад пам’ятника, а також криті галереї. Крім того, планується створити спеціальний простір для обслуговування відвідувачів, площа якого складе 1600 кв.м : там будуть розташовані білетні каси та книжковий магазин .

Вартість робіт оцінюється в 25 млн евро, які надасть приватний підприємець- власник взуттєвої компанії Tod’s Дієго Делла Валле.

Відповіду угоду мерія з ним підписала ще у минулому році, але роботи так і не почались через протести різних правозахисних організацій. Справа втому, що згідно з угодою, Делла Валле отримує право використовувати в рекламі логотип Колізея на 15 років. Це і не сподобалось суспільству, яке хвилювалося, що Колізей просто закриють рекламними щитами.

На початку року підприємець заявив, що має намір розірвати угоду з мерією через постійні перевірки і скандали з чиновниками. “Ми продовжимо свою участь тільки у тому випадку, якщо все буде кришталево чисто. В іншому випадку – ми йдемо”, - заявив інвестор в середині січня.

Тоді від поспіху Делла Валле відмовляв міністр культури Італії Лоренцо Орнагі і мер італійської столиці. “Сама суперечка про це (реставрація за приватні гроші)-просто безумство. Давайте відновимо Колізей. Чи ви хочете, щоб він розвалився?- обурювався тоді мер Риму.- Приватний підприємець дає 25 млн евро і не потребує нічого взамін, а ми продовжуємо розсосолювати ”.

У лютому суд Італії підтвердив правомірність укладеної угоди з приватним інвестором, і почали підготовку Колізею до реконструкції.
Джанні Алеманно вважає, що така угода може стати прикладом для наслідування іншими спонсорами, які бажають внести свій вклад у збереження історичних пам’ятників архітектури Риму.

Експерти вважають, що Колізей сховається за рекламою на термін більш ніж 2-3 роки. Минулого тижня спеціалісти виявили, що південна сторона пам’ятника на 38 см є нижчою за північну. А причиною могли стати “динамічні вібрації” через магістраль, яка проходить поряд з амфітеатром.

Поки що залишається питання: закриють Колізей для відвідування туристів повністю чи частково ? Чи доступ до історичного пам’ятника буде завжди відкрито. З інших джерел відомо, що на час ремонту Колізей залишиться все ж відчинено для відвідувачів , а зачинять лише частини, де будуть тривати ремонтні роботи.

За матеріалами euromag.ru

ІА "Вголос": НОВИНИ