Кошти на придбання помешкання держава виділяє відповідно до урядової постанови №405 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для забезпечення житлом осіб, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції та/або у забезпеченні її проведення і втратили функціональні можливості нижніх кінцівок» .

Загалом налічується 11 львів’ян – учасників АТО, які залишилися інвалідами і яким належить це житло. Для двох квартири вже куплено, на закупівлю одного помешкання фінансування ще не надійшло, на придбання інших трьох квартир – надійшло лише всередині жовтня, а от для п’яти учасників АТО кошти на помешкання з’явилися ще 5 місяців тому, та до сих пір немає результату. Ще наприкінці травня їх отримав департамент житлового господарства та інфраструктури Львівської міськради. Загалом для чотирьох бійців передбачено по 760 тис. грн, а для одного 1 млн 375 тис. грн у зв’язку з більшим складом сім’ї.  І лише нещодавно департамент оголосив конкурс  на придбання квартир для 5 бійців АТО,  та й він пройшов безрезультатно:  13 жовтня відбулося розкриття конкурсних пропозицій, однак їх усіх забракували.

Як розповів у коментарі «Вголосу» один із учасників цієї програми, боєць АТО Сергій Калитюк, після того, як конкурс фактично провалився, хлопці забили у тривогу. Цей боєць отримав поранення 19 червня 2014 року під Червоним Лиманом у Донецькій області. Пізніше 4 місяці лікувався у Львівському військовому госпіталі. Далі була тривала реабілітація, адже у нього спинальна травма, пошкодженні хребці, порушені тазові функції. Хлопець пересувається на візку, але вже рік, як змушений виборювати свої права, бо розуміє: держава фактично залишила їх сам на сам із проблемами, тому з чиновницькою бюрократією доводиться боротися самотужки.

«Фактично конкурс був зірваний, бо одна квартира не підійшла згідно з технормами, з іншою теж щось не склалося, простіше кажучи, чиновники просто затупили і через це не було вибору. На кожного з п’яти хлопців було по дві пропозиції, та вони усюди напартачили. Одні неправильно подали критерії, інші не правильно оформили документи, тому так вийшло», – розповідає Сергій Калитюк. За його словами, спочатку мова йшла про придбання однокімнатної квартири площею 50 м кв і вартістю приблизно 15200 грн за м кв. «Однак, зважаючи на те, що нам потрібна тривала реабілітація, стороння допомога, ми пересуваємося на інвалідних візках, добре було б облаштувати у квартирі якийсь мінімальний спортзал, принаймні розмістити шведську стінку. Тому ми їздили до Києва, писали звернення, щоб внесли правку до закону і нам виділили фінансування на придбання двокімнатних квартир, площею до 70 м кв. Але згодом виявилося, що подано багато заявок на квартири, виникли проблеми з фінансуванням, у кінцевому результаті нам обіцяли передбачити 1млн73 тис. грн. Цих коштів теж може бути недостатньо, однак це вже щось. Нам самим доводиться їздити і шукати забудовників, обирати квартири, просити у них знижку. Адже уряд передбачив, що помешкання має бути куплено у вже зданому будинку, а такі квартири, як відомо, дорожчі. Коли нам пропонують якісь дешевші варіанти, як правило, таке помешкання є малодоступне, там погана інфраструктура довкола, а нам, як візочникам, це відіграє надзвичайно важливу роль», – ділиться Сергій  Калитюк.

Боєць розповідає, що Львівська міська рада організовувала лише один конкурс пропозицій, та й той зірвався. «Нам пояснюють, що мало грошей, немає дофінансування, тому вони вирішили проводити інший конкурс. Після чого ми забили тривогу, адже виникли підозри, що чиновники спеціально хочуть все затягнути до кінця року, аби кошти повернулися назад у держбюджет, а вони отримали за це премію»,  – розповідає боєць.

У Львівській міській раді мають свої аргументи, чому хлопцям досі не придбали житла. Заступник начальника управління житлового господарства Галина Мазур розповідає, що цього року спочатку було виділено кошти для 5 бійців – інвалідів I і II групи учасників АТО. А тиждень тому були виділені кошти ще для 4 бійців. «Цього року ми мали б купити квартири  9 учасникам АТО.  Ми оголошували конкурс лише на 5 квартир на початку жовтня». Вона запевняє, що конкурс буз безрезультатний з кількох причин: «На цей конкурс має бути не менше двох пропозицій по одному лоту і має визначатися нижча вартість.  По одному лоту була лише одна пропозиція. По двох лотах було дві пропозиції, з них одна квартира була площею 62-63 м., та хлопці відмовилися від цих пропозицій. Щодо іншої пропозиції, то там не підходила місцевість згідно з нашими умовам. Через це конкурс не відбувся».

Чиновниця запевняє, що бійці самі наполягали на тому, щоб їм не купували однокімнатних квартир. «Вони чітко ставили питання про придбання двокімнатних помешкань, відтак зверталися до Уряду, їздили в Київ.  Також написали заяви з проханням: доки не буде виділено коштів на придбання 2-кімнатних квартир, не розпочинати процедури конкурсів. Ми на однокімнатні квартири могли оголосити конкурс ще в липні, та також зверталися, щоб збільшили фінансування. Нам казали, що буде переглядатися рішення на рівні держави. Одному хлопцеві пообіцяли збільшити фінансування на 190 тис. грн, так як він одружився, відтак претендує уже на двокімнатну квартиру площею 62,5. Для трьох інших хлопців дофінансування немає. Однак, ми таки оголосили конкурс, бо розуміли, що процедура закупівлі у нас не є така проста: взяли і купили. У договорі можна було б, наприклад, дописати про дофінансування одразу, як надійдуть кошти», – розповідає Галина Мазур.

Також вона запевнила, що департамент вирішив розробити програму дофінансування з міського бюджету, аби була змога усім цим бійцям АТО таки придбати двокімнатні квартири площею 62,5 м кв. «Ми  розробляємо порядок дофінансування, у міському бюджеті на це передбачено 1млн 731 тис. грн, які будуть розподілені між цими 9 сім’ями. Проводячи конкурс, ми хотіли чітко зрозуміти, яку суму місто могло б дофінансувати, щоб потім не було непорозумінь з боку інших бійців, які також підпадають під цю програму. Після затвердження цієї програми, буде повторно оголошуватися конкурс. Я думаю, що він буде за днів 10, можливо, й швидше», – запевняє чиновниця. Чому ж це не було зроблено раніше, невідомо.

Галина Мазур також постійно посилається на минулорічний досвід: «Торік ми проводили конкурси, починаючи з середини листопада. Їх відбулося 4, сім’ї загиблих мали можливість обирати і ми купили всім нормальні помешкання. Зараз у нас є певні свої умови, наприклад, що це має бути перший поверх, та це не заважає бійцям самостійно також підбирати квартири. Сорока забудовникам ми передали технічні вимоги до наших конкурсів. Хлопцям ідуть на зустріч, пропонують самим обирати житло, бо в попередні роки житло просто купували і пропонували людям, тому я не розумію. в чому проблеми», – щиро дивується Галина Мазур. На запитання, як щодо побоювання бійців, що гроші можуть просто повернутися у держбюджет, вона імпульсивно відповідає: « Чому вони мають повернутися?Якщо торік ми останні кошти від держави отримали 27 жовтня і встигли усім придбати житло?».

Утім, через брак довіри до підлеглих Садового, а також через  велике бажання таки пришвидшити цей процес і не залишитися з носом, бійці АТО звернулися також до Львівської ОДА, де була створена відповідна комісія для вирішення цих питань. 

 

Олена Монтаг, «Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ