Коментуючи це, міністр закордонних справ Грузії Михаїл Джанелідзе, наголосив, що це позитивний момент і вони сприятимуть у можливості скористатись безвіком й громадянам з окупованих регіонів. Адже зараз у Грузії відбувається «потепління» у стосунках з Росією.

«Особливо важливо те, що всі пов'язані з безвізовим сполученням блага будуть доступні для наших співгромадян, які проживають на окупованих територіях. МЗС, наші дипломатичні представники за кордоном працюють у 24-годинному режимі і будуть сприяти кожному з наших громадян, щоб вони максимально отримали ту користь, яку дає безвізова мандрівка по Європі», - заявив Джанелідзе.

Власне після трьох років обіцянок, депутати Європарламенту планують розглянути питання про безвізовий режим й для України. Це має статись вже 3 квітня 2017 року. Якщо їх рішення буде позитивним, то вже з червня українці можуть їздити у Європу без обов’язкових віз.

Чи дадуть й Україні без візовий режим? Чи зможуть скористатись ймовірним безвізовим режимом України з ЄС мешканці окупованих територій, серед них і бойовики? Чи становить це небезпеку? Про це «Вголос» запитав у дипломата, міжнародного експерта Богдана Яременка, експерта із зовнішньої політики, міжнародних відносин та безпеки Інституту світової політики Сергія Солодкого, політологів Олександра Солонька та Ярослава Макітру.

Грузія отримала безвізовий режим з Європейським Союзом, разом з тим, ми дізнались, що по цьому безвізу можуть їздити і мешканці окупованих Росією регіонів – Абхазії та Південної Осетії.  Якщо Україні таки дадуть безвіз, то мешканці окупованих Донецької та Луганської областей теж зможуть вільно перетинати кордони з ЄС?

Богдан Яременко: Це природно, що громадяни Грузії, не важливо, де вони живуть - в Україні, США чи Росії, вони все ж є грузинськими громадянами, а тому можуть користуватися безвізом. Відповідно те ж саме буде стосуватися й українців, коли нам ухвалять безвізовий режим з ЄС. Тобто всі громадяни України, в тому числі й ті, які живуть на тимчасово окупованих територіях, отримають право подорожувати без віз до країн Європейського Союзу.

Сергій Солодкий:  Одна з базових вимог ЄС до тих, хто хоче перетинати кордон Євросоюзу відповідно до безвізового режиму – це наявність біометричного паспорту.  Якщо говорити про окуповані території України, що стосується Донбасу чи Криму, то дійсно, якщо вони є громадянами України і мають український біометричний паспорт, то вони зможуть в разі отримання Україною безвізового режиму вільно їхати до країн Шенгенської зони.

Ярослав Макітра: До речі, не тільки громадяни Грузії, які живуть в окупованій Абхазії та Південній Осетії, можуть користуватися безвізом, ним також користуються через Молдову громадяни окупованого Придністров’я. А тому, якщо громадянин України, який живе на окупованих територіях й не має якихось персональних обмежень, заборон в’їзд в країни Європи, то у разі отримання Україною безвізового режиму, зможе цим благом скористатись.

Але хіба цим не можуть скористатись і проросійські сепаратисти, які вбивають наших воїнів в зоні АТО?

Ярослав Макітра: Й справді – це дуже суперечливе питання, яке чомусь зараз не обговорюється у публічній площині  Кількість населення, яке мешкає на окупованому Донбасі та Криму, якщо порівнювати з цією самою Грузією чи Молдовою, є значно більшою Так, на окупованих українських територіях проживає щонайменше 5-6 мільйонів людей. Звичайно з метою того, щоб у Європу не їхали російські сепаратисти, ми можемо прийняти якийсь окремий пункт внутрішніх обмежень про пересування цих людей.

Богдан Яременко: Власне цим і можуть скористатись сепаратисти. Зрештою вони й зараз користуються українськими паспортами для виїзду за кордон. І для того, щоб вони цього не робили, існують спецслужби, існують дипломатичні відомства України. Для цього також існує громадськість, яка може інформувати іноземні уряди, свій уряд про сепаратистів, які використовують український паспорт для перетину кордону. Але в цьому випадку немає жодних гарантій, що коли Україна отримає безвіз, цим не почнуть користуватись і сепаратисти, які воюють проти цієї ж України.

Безвіз Україні потрібен, адже це полегшує подорожі для мільйонів наших громадян. А тому навіть, якщо є такий негатив, що цим скористаються сепаратисти, то тут не варто відмовлятися від цього блага. А за тим, щоб сепаратисти не користувались безвізовим режимом, мають стежити наші спецслужби.

Що мають зробити українські спецслужби, щоб ці бойовики не користувались здобутками країни, проти якої вони воюють? Чи є зараз якась процедура?

Ярослав Макітра: Якщо Україна отримає безвіз, то для цих людей може бути розроблена спеціальна процедура виїзду за кордон. Але, очевидно, що зараз її немає. У цих жителів окупованих територій поки дійсне українське громадянство, їх його ніхто не позбавляв, у них немає заборони на виїзд. Тобто поки у них є всі права громадян України.

Олександр Солонько: На місці ЄС, ухвалюючи рішення про надання Україні безвізового режиму, я б дуже серйозно поставився до того, що під виглядом українських громадян у Європу можуть вільно їздити проросійські сепаратисти. Щоб таке питання виключити, необхідно, щоб Служба безпеки України вела певний реєстр людей, які брали участь у проросійських акціях протесту, які захоплювали наші адмінбудівлі та брали участь у бойових діях на стороні РФ. Я думаю, що вирахувати таких не складно, адже СБУ прослуховує телефонні розмови сепаратистів. І ці люди фактично мали б бути позбавлені українського громадянства уже давно. Щоб вони не користувались безвізом, їхні паспорти громадян України потрібно було анулювати давно. Також варто було позбавити українського громадянства й тих, хто отримав паспорт чи то Росії, чи то «Л/ДНР». Тоді ці люди не змогли б скористатись жодними преференціями з боку України, проти якої вони воюють.

Але ми бачимо, що цього не було зроблено. Політика нинішньої влади суперечить здоровій логіці, бо бойовики звичайно можуть безперешкодно скористатись безвізовим режимом та потрапити на територію Європи. Можливо у ЄС вони й не вчинятимуть якихось злочинних дій. Але вже сам факт, що сепаратисти отримають безвіз,  принижує усіх українців, в тому числі й тих, які воюють проти бойовиків на Донбасі. А це аморально.

Тоді детальніше: а що власне означає безвізовий режим для України?

Богдан Яременко: Безвізовий режим стосується тих громадян України, які відвідують Європейський союз на короткий термін та мають біометричний паспорт. Максимальний термін перебування в ЄС – 90 днів на рік.  Мета поїздки в ЄС в принципі не має значення, це може бути, як туристична, так і  бізнес-поїздка. З документів, які потрібно мати на кордоні, це інформація про місце проживання у країні ЄС. Якщо метою візиту є навчання чи робота, то, звичайно, цим громадянам України потрібно буде отримувати візу.

Сергій Солодкий: Крім біометричного паспорта, на кордоні точно вимагатимуть зворотній квиток, поліс медичного страхування та підтвердження мети поїздки. Туристи показуватимуть бронювання готелю.  Ті, хто, наприклад, їде на конференцію чи інший захід, повинні будуть показати прикордонникам запрошення.

Думаю при безвізовому режимі на кодоні перше питання від прикордонників буде про те, де подорожуючий планує зупинятися та коли повертатиметься до України. Такі питання до речі, дуже часто при перетині кордону лунають і зараз.

Якою може бути причина відмови у безвізовому в’їзді в ЄС?

Богдан Яременко: Відмовити на кордоні в праві безвізового в’їзду  в ЄС можуть насправді будь кому. Це повноцінне право прикордонників. Так само й українські прикордонники мають право відмовити громадянам інших держав, з якими у нас є безвіз.

Якщо при перетині кордону працівники прикордонних служб під час розмови з тими, хто перетинає кордон, не отримають достатньої інформації про те, чому людина перетинає кордон, чи є у нього гроші, звичайно в такому випадку людину можуть не пропустити у ЄС по безвізовому режимі. А тому, якщо Україна отримає безвіз, нашим громадянам потрібно буде ще і чітко аргументувати мету своєї поїздки у Європу.

Сергій Солодкий: Звичайно, якщо в прикордонника з’являться сумніви, то у перетині кордону можуть відмовити. Я думаю, що якщо турист їхатиме закордон для відпочинку і у нього будуть усі необхідні документи, то йому відмовити у перетині кордону не зможуть. Якщо мова йде про тих, хто хоче нелегально заробляти кошти в країнах ЄС, то зрозуміло, що їх ніхто туди по безвізу не пустять.

Але все ж українці поки не можуть вільно їздити в Європу. Питання безвізу постійно відкладається. Як вважаєте, у квітні ми таки отримаємо безвізовий режим з ЄС?

Богдан Яременко: Після постійних розмов про ймовірний безвіз для України,  нам важко робити якісь прогнози. Тобто зараз є обіцянки з боку ЄС. Бо як показав досвід, на обіцянки української влади вже давно не варто звертати уваги.

Проте є й негативні знаки:  варто розуміти, що і в Європі дуже не певна політична ситуація.  Адже там зараз відбувається загострення міграційної кризи, у ЄС зберігається постійна небезпека тероризму. І тому громадськість в ЄС ставиться з великою пересторогою до відкриття своїх кордонів. Також не варто забувати про позицію французької влади, яка відкладає прийняття рішення про безвіз для України на кінець своїх виборів.

Ярослав Макітра: З одного боку, влада формально виконала умови отримання безвізу з країнами Євросоюзу. Зокрема були проведені певні антикорупційні заходи, була проведена так-сяк реформа нафто-газової промисловості  й так далі. Але якщо це все аналізувати, то у нас воно виконано десь на половину.

Також зі сторони української влади недавно з’явилась ця дивна, абсолютно безграмотна норма про обов’язкове декларування своїх доходів антикорупційними громадськими організаціями, що може насторожити ЄС.  Власне проти цього уже виступили наші західні партнери. Є також вагомі проблеми з нашою судовою системою. Тобто всі питання, які ставив ЄС перед Україною, зараз до кінця не виконані. Але разом з тим, на Заході позитивно оцінюють надання Україні безвізового режиму, тому можна сподіватись на отримання «безвізу».

Марія Бойко, «Вголос»

 

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ