Прикметним є те, що саме зараз у м. Миколаїв Львівської області тривають баталії через корупційні схеми щодо прийому львівського сміття. Зокрема, місцеві активісти та депутати звинуватили голову Миколаївської міської ради Андрія Щебеля у тому, що він, нехтуючи інтересами громади, чомусь виявився готовим за безцінь приймати у Миколаєві львівське сміття.

Повістку вручили через тиждень після того, як у військкоматі пояснили, що на військову службу поки не призивають.

 

Цікаво, що повістку Михайло Галущак отримав наступного тижня після відвідин місцевого військового комісаріату. Там активіста запевнили, що, оскільки він уже перебував у зоні АТО, то наступного разу його призвуть лише у випадку оголошення мобілізації.

«Так склалось, що 9 червня на сесію Миколаївської міської ради прийшов районний воєнком Михайло Романович та вручив мені перед всіма присутніми повістку. При цьому, минулого тижня я уже приходив до воєнкома на виклик з військкомату. Туди я заніс свої довідки про перебування в АТО у 2015 році, копію учасника бойових дій та став на облік. Офіцер, який приймав у мене документи, сказав: якщо у мене все це є, то мене не беруть на військову службу. За його інформацією, беруть лише тих, хто закінчував військову кафедру, але не має посвідчення учасника бойових дій», - пояснив Михайло Галущак.

Як зазначив депутат, повістку йому не можуть вручати ще й тому, що він є аспірантом Науково-дослідного інституту українознавства при МОН України. Адже відповідно до статті 23 Закону про мобілізацію на військову службу, під час мобілізації на особливий період не призиваються студенти, аспіранти та докторанти, які навчаються на денній формі.

«Натомість сам воєнком послався на те, що батальйон «Січ», у якому я служив, був при Міністерстві внутрішніх справ, а не при ЗСУ. Тобто у мене немає армійської служби - тому мене беруть на строкову службу на 18 місяців. У багатьох моїх друзів з різних батальйонів, які також були при МВС, виникала схожа ситуація, але коли вони приносили у військкомат посвідчення учасника бойових дій, їм казали, що їх викличуть лише тоді, коли буде офіційно оголошено мобілізацію. Але у нас мобілізація не оголошена. А на службу призивають лише випускників військових кафедр», - розповів у розмові з кореспондентом «Вголосу» Михайло Галущак.

Повістка як «розплата за сміття»

Причиною того, що Михайлу Галущаку вдруге вручили повістку на проходження військової служби, як зазначає сам активіст, може бути його боротьба з корупційними схемами щодо вивозу львівського сміття у Миколаїв. До цих схем, за словами депутата Миколаївської міської ради, причетні мер Миколаєва Андрій Щебель та фірми, наближені до міського голови Львова Андрія Садового.  

«В останні місяці я активно виступав проти корупційних схем із завозом у Миколаїв львівського сміття. Поза Меморандумом був договір між Миколаївською міською радою та фірмою «Екотех». Відповідно до нього, у наше місто щодня до 2022 року хотіли завозити 120 тонн львівського сміття. Найприкріше, що вартість завезеної тонни сміття була 30 грн. До прикладу, м. Червонаград Львіської області за тонну завезеного львівського сміття отримує 1410 грн. Завозити сміття у Миколаїв мала, за інформацією львівських ЗМІ, наближена до мера Львова Андрія Садового компанія «Грінера» через свою підставну фірму «Екотех». При цьому, різниця між завезеною тонною сміття у Червоноград і Миколаїв вражаюча – 1380 гривень. Тобто хтось протягом п’яти років за один день на вивозі львівського сміття у Миколаїв міг заробляти… 165 тисяч 600 гривень», - наголошує Михайло Галущак.

«Ми збурили громадськість, прийняли відповідне рішення громадських слухань та сесії міської ради, щоб всі ці підписані угоди вважати нечинними, як і низку інших рішень щодо цього питання. Попри те, міський голова Миколаєва Андрій Щебель і далі просуває питання, щоб у Миколаєві працювала фірма «Екотех», - додав активіст.

Окрім Михайла Галущака, повістки на проходження військової служби комісар також вручив й іншим активістам та депутатам з Миколаєва, які боролись проти «сміттєвих» схем.  Громадський активіст припускає, що, ймовірно, це банальна розправа з неугодними. А її ініціатори мають на меті позбутись активної громадськості, щоб таки почати заробляти на львівському смітті.

«Іншим, які боролись проти діяльності міського голови Миколаєва, повістку воєнком вручав теж просто під час сесійного засідання Миколаївської міської ради. Ці депутати не відмовляються йти служити, адже й, справді, їх мають повне право призвати у 2017 році. Але прикро те, що з команди міського голови Миколаєва не призвали жодного депутата, хоча дехто з них має відслужити. Дуже прикро, бо виглядає так, що за допомогою повісток хочуть закрити рота борцям з корупцією», - наголосив Михайло Галущак.

«Я уже брав участь у бойових діях на сході України. Призову я анітрохи не боюсь і якщо буде потрібно, я вдруге, втретє чи вдесяте готовий захищати свою Батьківщину. Але це неприпустимо, щоб повістка стала звичайнісінькою розплатою за боротьбу з корупцією та відстоюванням прав громади. Бо, показуючи, що в нашій країні і надалі процвітає корупція (а якщо ти цьому протистоїш, то тебе можуть відправити якнайдалі), ми принижуємо, як тих, хто зараз захищає наш спокій на Донбасі, так і тих, хто загинув у цій російсько-українській війні», - наголосив активіст.

Учасники АТО підтримали Михайла Галущака

Михайла Галущака у пошуках справедливості підтримали також й інші учасники антитерористичної операції. Про це вони розповіли у розмові з кореспондентом «Вголосу».

Олег Ясеницький, керівник Асоціації учасників АТО у Миколаївському районі:

Я вважаю, що це неправильно. Як може людина, яка пройшла війну, зараз бути призвана повторно на строкову службу? У цьому взагалі немає ніякої логіки. Дуже прикро, що це й справді може бути політичним замовленням, адже Михайло є активним громадським діячем, виступає проти багатьох корупційних схем. А тому цілком ймовірно, що це навмисне його хтось замовив, щоб таким чином позбутись активіста. Питання у тому, хто дав команду вручити йому повістку – хтось з чиновників Львівської області чи хтось з посадовців Миколаївського району.

Василь Костів, «кіборг», захисник Донецького аеропорту:

Я, як і всі наші хлопці – учасники АТО, вважаємо, що це не більше, ніж політичне замовлення. Михайло Галущак викрив чергову корупційну схему із львівським сміттям. Я повністю підтримую Михайла, бо коли ми подивились по документах, то зрозуміли, що вартість вивозу непотребу у Миколаїв та Червоноград просто не може так кардинально відрізнятися. Зрозуміло, що цю різницю хтось кладе собі у кишеню. А щоб про це менше говорили – вони вирішили неугодних просто позбутись, відправивши на фронт.

Ми, учасники АТО, не допустимо, щоб за викриття корупції карали повісткою, бо це неприпустимо. Це причетних до цих корупційних схем потрібно карати реальним тюремним ув’язненням. Так, маючи владу, поганяти патріотами, знищувати їх – це просто. Але ми не маємо жодного морального права цим людям дозволити робити такі злочини. Бо ця наволоч може лише брати хабарі та наживатися на власній державі. Тоді як справжній патріот може і воювати, і ефективно керувати на своїй землі. А що ж до цієї повістки, то тут все зрозуміло. Ймовірно, представники місцевої влади вважають, що Михайлу не потрібно було заважати їхнім злочинним діям, влазити у їхній «сміттєвий договорняк». А він вліз, щоб захистити права громади. Через це його зараз хочуть прибрати з дороги. Дуже прикро, але з учасниками бойових дій у нашій країні ніхто не рахується: коли ми приходимо з АТО, проти нас відкривають кримінальні справи, садять у СІЗО, а от Михайла через його принципову громадську позицію взагалі надумали відправити знову на фронт. Я розумію те, що зараз відбувається навколо Михайла Галущака, адже я сам воював у терміналі Донецького аеропорту, був поранений, лежав у госпіталі. А коли повернувся, то проти мене ще і кримінальну справу цілий рік вели. Це аморально і недопустимо - так ставитись до ветеранів війни. А тому ми боротимемось за справедливість. Дуже прикро, що це треба робити на мирній території України, де, здавалося б, кожен декларує, що він патріот.

Марія Чижевська, «Вголос»

В тему: З приводу цієї ситуації «Вголос» звернувся із офіційним запитом у Міністерство внутрішніх справ, у складі якого перебуває батальйон «Січ» (де офіційно воював Михайло Галущак), а також у Міністерство оборони України.

 

 

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ