В історичній будівлі, де колись засідала Центральна Рада, зібралась справжня інтелектуальна тусовка: представники правих партій і рухів, наукових установ, учасників війни, філософів і студентів – теоретиків і практиків українського націоналізму.

Звісно, що під час гарячих дискусій не раз згадувалась війна, що точиться на сході України. З огляду на загострення ситуації на фронті, панівною була думка про необхідність єднання всіх націоналістичних середовищ навколо спільної ідеї. Про це говорив лідер націоналістів Олег Тягнибок: «Війна, яка триває на Сході, міжнародна ситуація, провал політики влади – усе це вимагає від націоналістичних організацій, націоналістичного середовища максимальної ідейної консолідованості та координації дій».

Новацією цьогорічних читань року став Всеукраїнський конкурс студентських та аспірантських есе «Перспективи Української національної революції у ХХІ століття». Меценатом конкурсу виступив народний депутат України VII скликання свободівець Олександр Мирний. Іменну премію якого – 40 тисяч гривень – здобули одразу три переможці: історик Михайло Галущак, політолог Тарас Попов та філософ Ігор Загребельний.

Прикметно, що Галущак і Попов є учасниками московсько-української війни. Тарас Попов, родом із Луганська, дотепер бере участь у бойових діях в складі «Айдару», через загострення ситуації на фронті змушений був відкласти заплановану поїздку на «Бандерівські читання» в Київ.

Окрім трьох перших премій, організатори вирішили визначити ще п’ятьох лауреатів, між якими розділили розмір винагороди, раніше оголошеної за ІІІ місце – 10 тисяч гривень.

Меценат Олександр Мирний, який підтримав конкурс молодих науковців фінансово, зазначив: «Груба сила ніколи не переможе інтелект. Треба рухатися тільки вперед – той, хто постійно захищається, рано чи пізно програє. Як би не намагалися посіяти зневіру в суспільстві, нам потрібно перемагати! Націоналізм має наступати насамперед інтелектом. А молодь має бачити, що інтелектуальна праця здобуває високу нагороду».

Про те, що в умовах сьогоднішнього псевдофінансування науки такі конкурси є дуже важливими, засвідчив один із призерів конкурсу Михайло Галущак –молодший науковий співробітник Науково-дослідного інституту українознавства, боєць батальйону «Січ»: «Не секрет, що науковці в нашій державі – це також волонтери. Сьогоднішня влада віддає перевагу вкладенню грошей у продукт, а не в тих, хто його виробляє. Хоча на війні куди більше цінується той, хто створив ракету, а не той, хто натиснув на кнопку. Які перспективи націоналістичної думки в науці? Які ми створимо – такими і будуть. Одне ми маємо розуміти: націоналізм – це найкраща броня для нації».

Під час «IV Бандерівських читань» відбулися три експертні дискусії: «Зміст та мета Української національної революції», «Між революцією змісту і революційними формами. Чи буде Хунта?», «Революція та війна. Чи місія здійсненна?» Доповіді були ґрунтовні, а дискусії жваві і небайдужі. У розмові взяли участь екс-суддя Конституційного суду Віктор Шишкін, екс-віце-прем’єр-міністр України Олександр Сич, заступник Голови ВО «Свобода» Андрій Мохник, лідер громадсько-політичного об'єднання «Українська справа» Олег Вітвіцький, лідер «Чорного комітету» Богдан Тицький, командир «Легіону Свободи» Олег Куцин, народний депутат України Андрій Іллєнко,  доктор філологічних наук Ірина Фаріон, голова ОУН Богдан Червак та ще низка науковців та ветеранів московсько-української війни.

Читання були присвячені 100-річчю української революції 1917-1921 років і 75-ій річниці створення УПА. Ініціатор події, яка вперше відбулася ще 2014 року в революційній Київраді, Юрій Сиротюк підкреслив: «Ми постійно зіштовхувалися з незавершеністю українських революцій. Йдеться про найдовшу в Європі національну революцію, яка почалася 1917 року і триває досі. Ми маємо припинити цей віковий біг по колу».

 

Лариса Лавренчук, спеціально для «Вголосу»

-

ІА "Вголос": НОВИНИ