Зокрема ПАРЄ розглянула скандальні поправки до резолюції по Україні, які стосувались довиборів народних депутатів до Верховної ради України на окупованій частині Донбасу

Її автори – це проросійські депутати з ліворадикальних партій, які заявили про «недопредставленість» у Верховній Раді депутатів від східноукраїнських регіонів. Цю норму після резонансу в суспільстві депутати ПАРЄ , на щастя, не прийняли.  Проте ухвалили ряд інших поправок до резолюції по Україні, зокрема ті, які стосувались статусу мов нацменшин , захисту опозиції, а закон про люстрацію визнали таким, що порушує права людини. Саме цього, до речі, і вимагав одіозний «православний» олігарх, депутат Верховної Ради України, а тепер і делегат від України в ПАРЄ Вадим Новинський.

Після прийняття даних поправок  ряд українських політиків, політологів та журналістів виступили з різкою критикою української делегації, зокрема усіх цікавило, як так вийшло, що проросійський політик Вадим Новинський, який перебуває в Україні під слідством, зміг взяти участь у засіданні ПАРЄ, дехто вважає, що була таємна домовленість між «Опоблоком» та Петром Порошенком.

«Вчорашня резолюція ПАРЄ - це перемога. Вітаю вас зі створенням нової коаліції: БПП, Народний фронт плюс Опозиційний блок!  Ця коаліція раніше де факто існувала лише у Верховній Раді, а тепер вже діє і на міжнародному рівні. Новинський, Логвинський, Ар’єв, Гончаренко, Іонова та інші єдиним фронтом голосують разом у Страсбурзі. На користь кого ведеться ця співпраця?  Можете самі зробити висновок з наступних цікавих тез резолюції: закон про люстрацію порушує права людини; злочини проти Майдану стоять на одному рівні з убивствами в Одесі 2 травня 2014 року; закон «Ківалова — Колесниченка» захищає права меншин і це необхідно зберегти; треба внести зміни до Конституції в частині децентралізації, передбачені Мінським процесом (це про особливий статус Донбасу); під час проведення децентралізації Україна має враховувати етнічний склад регіонів;  необхідний захист прав опозиції. То що, перемога?», - написала на своїй сторінці у «Facebook» журналістка Тетяна Висоцька.

Український політик Олег Тягнибок теж розкритикував прийняту в ПАРЄ резолюцію щодо України, особливо ті пункти, що стосується мов нацменшин та закону про люстрацію. «Ми бачимо черговий провал української дипломатії і нашої делегації в ПАРЄ. Адже деякі тези цієї резолюції є антиукраїнськими за суттю і ретранслюють точку зору ворога. Найперше – це фактично вимога надання особливого статусу Донбасу (зміни до Конституції в контексті Мінських угод). Також надто пильною була увага доповідачів ПАРЄ до незаконно ухваленого «мовного» закону в частині збереження встановлених Ківаловим та гражданіном Росії Калєснічєнком так званих «низьких бар’єрів для використання мов національних меншин», навіть у разі визнання закону неконституційним у Конституційному Суді. У фінальний текст резолюції увійшли ще кілька абсолютно неприпустимих тез: розкритиковано люстрацію - очищення влади, прописано «захист прав опозиції» в інтересах того ж таки «Опоблоку», на один щабель поставлено злочини влади проти активістів Майдану і події в Одесі 2 травня 2014 р., засуджено заборону в'їзду в Україну одіозним московським журналістам. У світі поважають сильних! А владу, яка не вміє відстояти справді національні інтереси і йде на такі поступки, називаючи їх «перемогою», треба якнайшвидше гнати!» - заявив Тягнибок.

Все ж попри критику після скандального засідання ПАРЄ українська делегація залишилась задоволеною, зокрема олігарх Вадим Новинський, який на своїй сторінці у «Facebook» пообіцяв і в подальшому «підтримувати» українське питання в ПАРЄ. Зокрема у планах олігарха – «захист російської православної церкви Московського патріархату від держави Україна» та реалізація Мінських угод.

Отже перемога, чи все ж таки зрада? Що означає для України прийнята резолюція ПАРЄ? Чому на міжнародному від України вимагають провести вибори на окупованому Донбасі та чому олігарх Вадим Новинський став делегатом ПАРЄ від України? Про це «Вголос» запитав у політичного аналітика Олександра Кочеткова, голову правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимира Фесенка, дипломата Богдана Яременка, політолога, соціолога, директора соціологічної служби «Український барометр» Віктора Небоженка та директора недержавної фундації  «Інституту трансформації суспільства» Олега Соскіна

Що означала для України скандальна поправка у резолюції ПАРЄ щодо проведення довиборів у Верховну раду на окупованій частині Донбасу? Чому таке питання взагалі виникло?

Володимир Фесенко: Це була спроба Кремля провести скандальні поправки, але це все ж не вдалося. І реалізація цієї поправки – це був вкрай цинічний вчинок Москви, адже людина, яка першою запропонувала цю поправку – це людина з українськими коріннями, Андрій Гунько. Його батько був українським націоналістом, воював проти Москви, а після Другої світової війни мігрував у Німеччину. Так от його син став комуністом, людиною проросійських, лівих поглядів, ця людина неодноразово бувала у Донецьку, він активно підтримує Путіна та сепаратистів. Варто розуміти, що у ПАРЄ є багато друзів Росії, які намагаються за відсутності Росії підтримувати її інтереси. і те, що українська делегація не допустила провести цю поправку до резолюції, це вже перемога.

Віктор Небоженко: Це був програш української делегації у ПАРЄ і ми самі собі винні. Тобто ПАРЄ бачить, що українська дипломатія відправляє на свої засідання проросійську делегацію від України і саме через те на цьому засіданні Парламентської Асамблеї Ради Європи і були такі скандальні рішення та поправки до резолюцій.

 Олег Соскін: Ця поправка до рішення ПАРЄ, як і все засідання цього органу та питання, які піднімались під час засідання для українців аж ніяк не перемога – це відверта зрада, а для українського народу – це жахлива поразка. Бо виконати Мінські угоди з терористами, які вбивають українських військових, і Росії, яка як агресор підтримує цих всіх вбивць - це аморально, бо загинули уже тисячі людей.

Олександр Кочетков: Це був проміжний етап нашої гібридної інформаційної війни з Росією. Назвати його переможним важко, бо він був лише частково успішним.

Якими будуть наслідки для України, якщо подібні питання щодо виконання Мінських угод шляхом проведення виборів на окупованому Донбасі, під час сесій ПАРЄ виникатимуть, і що буде, якщо за них ймовірно проголосують?

Віктор Небоженко: Мінські домовленості – це домовленості між Путіним і Порошенко, які прийняли без відома українців . Зараз усі розуміють, що якщо вибори на окупованому Донбасі відбудуться – це буде страшний спротив і усі розуміють, що цього робити не можна. А тому тепер ми цілий рік страждатимемо від аналогічних прокремлівських заяв.

Олександр Кочетков: Росія завжди намагалася та продовжує намагатися будь якими шляхами - військовими, дипломатичними та економічними, знищити Україну, як суверенну державу, тому вона пов’язує Мінські домовленості, які фактично передбачають знищення суверенітету України. Адже надання Донбасу особливого статусу – це розпад і зникнення незалежної України, які Росія пропихає. А оскільки делегація від Росії відсторонена від участі у засіданні, то вони винаймають тіньовим чином лобістів російських інтересів.

Олег Соскін: Тепер Порошенко, який і підписав ці Мінські домовленості,  усвідомлює, що їх виконати неможливо, бо за умови їх виконання Україна, як держава зникне. Адже внаслідок законних виборів усі ці ворожі антиукраїнські сили отримають цілком легітимну владу, а це жахливо.

Чому Новинський, який перебуває під слідством, взагалі має можливість брати участь у засіданні ПАРЄ?

Віктор Небоженко: Й справді, відколи це Новинський, який вважається кращим другом Путіна, виступає від імені України? Це не поразка української дипломатії – це поразка українського парламенту, це ж Верховна рада делегувала Новинського туди.  Тепер не можна буде звинувачувати цього православного олігарха у тому, що він агент Кремля, бо він став зіркою ПАРЄ. Ви уявляєте, що ми накоїли: в Україні тепер буде дві зірки – Савченко і Новинський. Одна бідолашна, вбога жінка, а інший київсько-московський олігарх, права якого утискають. Їм залишилось лише об’єднатись. Тут не ПАРЄ винна, що з’являються і приймаються подібні рішення,  а повна відсутність українського елементу в українському парламенті. Чому там ніхто не подумав про формування сильної української делегації у Асамблеї Ради Європи? Може пора його переобрати?

Олег Соскін: Тепер ці зрадники, Янукович і його прихвосні, бачачи, що народ зміг консолідуватись і вистояти, просто домовились з Порошенком. Перед засіданням ПАРЄ Порошенко їздив у Естонію та Фінляндію, там на мою думку, проводились якісь перемовини і Мінські угоди почали проштовхувати заново. Реалізувати ці зрадницькі угоди нікому не вдалось зсередини і наш президент вирішив усе звалити на Новинського та п’яту колону, а Новинський ці угоди з радістю проштовхне.  Ви подивіться, що він говорить - нібито Московські церкви в Україні знищують. Та цю Московську церкву давно було пора ліквідувати – це кремлівська організація, яка під виглядом церкви приховує агентів ФСБ. Питання у тому, чому її і досі ніхто не ліквідував. Як таке може бути? Чому ми й досі не відродили свою Українську помісну церкву, а Новинський разом з Ахметовим та Льовочкіним та московськими попами хай скидаються коштами та створюють свою церкву на окупованих сепаратистами землях, вони ж їх так люблять.

Олександр Кочетков:  Дійсно, напрочуд «дивно», що людина, яка знаходиться під слідством, людина, яка відкрито займається антиукраїнською пропагандою та підтримує Московську церкву, яка теж займається антиукраїнською діяльністю, має змогу виступати від імені України і це фактично руйнує дипломатичний український фронт, який має бути єдиним. Бо усі представники мають казати одне і те саме. На жаль, цього не було. Новинський бере участь в антиукраїнському фронті. Так от цього разу українській делегації вдалось недопустити проведення виборів на окупованому Донбасі та легалізація бойовиків не відбулася. Те, що питання виборів було усунуто – це перемога, але треба виходити у значно ширшу систему, бо це незначна перемога. Треба повертатись до Будапештського меморандуму та поєднувати звільнення Донбасу і Криму.

Богдан Яременко: Те, що у делегації України є люди, які є ворогами України – це насамперед через те, що самі ж українці обрали цього Новинського депутатом Верховної Ради, а відповідно до процедури він має право представляти свою фракцію у ПАРЄ, чим він і скористався. Новинський, як і політична сила, яку він представляє – це українофобська партія, яка ненавидить Україну і фактично домагається зникнення України з карти світу. Йому все одно про що кричати, лиш би це підривало незалежність нашої країни. Тут питання найперше до українського суспільства - як вони могли обрати такого депутата.

Що означає для України присутність Новинського на сесіях ПАРЄ в міжнародному контексті?

Віктор Небоженко: Це вкрай погано, бо дає можливість виконавчій владі та політикам інших країн показувати негативний образ України, як країни, яка не може себе захистити, натомість її захищають представники Москви, такі як Вадим Новинський. Це доказ правоти Путіна, що Україна настільки слабка країна, що Кремль змушений делегувати Новинського, як представника України. А яких рішень можна очікувати від ПАРЄ, якщо там бачать, які делегати представляють Україну. Зрозуміло – антиукраїнських.

Олександр Кочетков: ПАРЄ дуже болісно реагує на начебто різноманітні утиски опозиції, а це підсолоджена пігулка для Росії. Так, ПАРЄ, приймаючи резолюцію про захист опозиції вважає, що вона таким чином балансує між РФ та Україною. Таке відбуватиметься і далі.

 

Марія Бойко, «Вголос»

 

 

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ