Для українських біатлоністів спортивна складова переважає, як вони кажуть, політичну. Про це говорять самі біатлоністки, це підтвердив і президент Федерації Володимир Бринзак (на фото). «Я, як людина, яка відповідає за спорт, вважаю, що ми повинні їхати заробляти якомога вищі місця в загальному заліку, відстоювати національну квоту, – заявив він в інтерв'ю biathlon.com.ua. – Якщо ми не поїдемо, втратимо квоту – її забере та ж Росія. Але якщо на політичному рівні вважатимуть, що ми не повинні брати участь в цих змаганнях – нехай міністерство приймає рішення, і ми його зобов'язані виконувати».

Категорично заборонити федераціям приймати участь у всіх змаганнях на території Росії Міністерство молоді та спорту не має права, оскільки у цьому випадку міжнародні спортивні організації можуть накласти санції. Скажімо, у футболі вплив державних інституцій на національні федерації є вкрай неприйнятним – і у разі такого країну взагалі можуть відлучити від міжнародних змагань. Отож, Міністерство молоді та спорту не забороняє брати участь в офіційних змаганнях в Росії, які внесені у міжнародні календарі і проводяться міжнародними федераціями. Міністерство категорично «проти» участі українців в комерційних турнірах на території Росії.

Лише у деяких видах спорту українці ігнорують офіційні старти. Скажімо, кілька місяців тому наші каратисти відмовились від участі в першості континенту, яка проходитиме в Росії. «Це було важке і неприємне рішення, – пояснив президент української федерації карате Сергій Левчук. –  Так, це рішення є неприємним. Адже мова йде про згаяний рік наполегливої праці наших спортсменів та їх тренерів, і про втрачені медальні надії і плани. Але є речі важливіші за спортивні досягнення. В умовах фактичної війни між Україною і Росією їхати в країну-агресор на змагання для нас не є ні можливим, ні бажаним».

Керівництво Федерації водного поло України також категорично заборонило гравцям чи тренерам здійснювати будь-яку професійну діяльність в Росії. Але це радше винятки із правил. Зазвичай, українські спортсмени зі словами «спорт поза політикою» залюбки їдуть в Росію змагатися, а подекуди і просто тренуватися.   

Чотири роки тому, коли на Майдані гинула Небесна Сотня, у Сочі відбувалися Олімпійські ігри. Українські спортсмени там теж виступали. І здобували медалі. У той час, як країна оплакувала героїв, стежила за загостренням ситуації у Києві, у Сочі змагалося 45 наших атлетів. І лише один з них спромігся усьому світу показати свою громадянську позицію – 24-річна гірськолижниця Богдана Мацьоцька з Косова на Івано-Франківщині знялася з Олімпіади на знак солідарності з борцями за волю України. Після демаршу Мацьоцька отримала можливість розповісти про свою позицію, про те, що відбувається в Україні, десяткам іноземних журналістів – і тим самим вона внесла свою лепту у боротьбу із злочинним режимом. Інші наші спортсмени вирішили, що їхня спортивна кар'єра важливіша, ніж громадянська позиція.

Міжнародна спортивна спільнота має менше, ніж ми, причин для обурення діями росіян. Це у нас, а не у них анексували Крим, відправили свої війська на Донбас вбивати українців. Тим не менш, чимало іноземців радикально налаштовані проти тотального вживання допінгу росіянами, відсутністю гарантій безпеки в цій країні. Тому дехто бойкотує турніри в Росії і не зважає на спортивну складову. Днями стало відомо, що чеські біатлоністи заявили про бойкот останнього етапу Кубка світу з біатлону в Тюмені. Про це заявив глава Федерації біатлону Чехії Іржі Хамза, передає чеське видання iDnes. «Ми не будемо брати участь в останньому етапі, тому що, якщо ми це зробимо, то відмовимося від власної думки. Ми хочемо зберегти своє обличчя»,  – сказав Хамза.

Раніше про бойкот етапу Кубка світу з біатлону заявили і американські спортсмени. Вони пояснили це рішення тим, що підтримують чистий спорт і побоюються за свою безпеку.

«Нещодавнє рішення Міжнародного союзу біатлоністів про проведення Кубка світу в Тюмені, Росія, абсолютно неприйнятно. На підтримку чистого спорту і заради нашої фізичної безпеки ми не можемо брати участь в змаганнях»,  – сказано у заяві Федерації біатлону США. Як відомо, минулого року збірна Канади з біатлону заявила, що бойкотуватиме етап Кубка світу в Тюмені. У Федерації біатлону Канади заявили, що це рішення пов'язане з невпевненістю в антидопінговій системі Росії.

А ось в українців, схоже, не має причин для бойкоту «російського турніру». Принаймні ніхто з біатлоністів, тренерів чи керівництва Федерації цього навіть не припускає.

Олег Петренко, «Вголос» 

ІА "Вголос": НОВИНИ