Найперше про турнір…

Всесвітня боксерська суперсерія (WBSS) – турнір за участі восьми найсильніших бійців першої важкої ваги (до 91 кг), зокрема й чемпіонів світу за чотирма найпрестижнішими версіями. Перед початком змагань чемпіона світу за версією WBC (Всесвітньої боксерської ради) Брієдіса вважали одним із головних претендентів на успіх у WBSS та трофей Мохаммеда Алі, який отримає переможець. У котируваннях букмекерів він з коефіцієнтом 4.50 йшов другим після Усика, на якого давали 2.00 (зараз же фаворитом у букмекерів є Олександр Усик).

30 вересня 2017 року першим суперником Брієдіса був кубинець Майк Перес, відомий завдяки виступам у надважкому дивізіоні, де він бився з такими зірками, як американець Брайант Дженнінгс та росіянин Алєксандр Повєткін. Брієдіс мав проблеми з Пересом у першій половині бою. Проте на всю дистанцію сил у Переса не вистачило і він помітно здав фізично. Отож, Брієдіс перехопив ініціативу та став методично набирати очки. Кубинець витримав усі атаки і  навіть не побував у нокдауні. Брієдіс переміг за одноголосним рішенням суддів, але несподівано віддав кубинцю чимало раундів – 116:110, 114:112, 115:111.

Нагадаємо, що Усик у чвертьфіналі переміг колишнього лідера першого важкого дивізіону Марко Хука з Німеччини набагато переконливіше, вигравши технічним нокаутом у 10-му раунді.

«Кіношна історія» Майріса Брієдіса

Майбутній латвійський чемпіон у секцію боксу прийшов у 16 років. Для спорту це достатньо пізно. У цьому аспекті Усик та Брієдіс – схожі. Олександр боксом почав займатися у 15 років. Щоправда, якщо українець став найкращим серед любителів (переміг на Олімпіаді та чемпіонаті світу), то латвієць досягнув певних успіхів в іншому виді єдиноборств – кікбоксингу. У 2008 році він став чемпіоном Європи у категорії до 86 кг.

Дебют латвійця у професійному боксі відбувся 2009 року за парадоксальних обставин. Його запросили за 400 євро відбоксувати в бійцівському шоу в Ризі, де він мав вийти на ринг проти литовця Рауля Раціляускаса.

Брієдіс і гадки не мав, що цей бій має статус професійного та назавжди закриє йому шлях на любительський ринг (раніше профі там виступати було заборонено). Тривалий час кар'єра Брієдіса розвивалася дуже поволі. Переломним став 2013 рік, коли Брієдіс виграв у переможця легендарного Майка Тайсона – американця Денні Вільямса. У 2015-му році Брієдіс у надважкій вазі провів поєдинок проти німця Мануеля Чарра (у 2012 році Чарр став останнім суперником у кар'єрі Віталія Кличка). Попри те, що Чарр важив 111 кг та переважав латвійця на 15 кг, Брієдіс відправив його у глибокий нокаут.

Згодом Майріс Брієдіс повернувся у рідний дивізіон й став чемпіоном. У битві за пояс WBC Брієдіс у Дортмунді здолав за очками німця Марко Хука – 118:109, 116:111, 117:110. Так Майріс став першим чемпіоном світу з боксу у історії своєї країни.

Що цікаво, латвієць неодноразово допомагав готуватися до поєдинків Володимиру та Віталію Кличку. Про його рівень також свідчить і запрошення на спаринги від одного із найкращих боксерів світу – росіянина Сергія Ковальова.

Майріс Брієдіс з 2008 року поєднує виступи зі службою у поліції. Роботу там він отримав завдяки своїй перемозі на чемпіонаті Європи з кікбоксингу. Міністр внутрішніх справ Латвії Маріс Рієкстиньш, дізнавшись, що чемпіон працює звичайним охоронцем, запропонував Брієдісу стати полісменом. Майріс погодився і доріс до звання старшого лейтенанта. Нині боксер очолює службу безпеки фармацевтичного холдингу.

Битва двох найкращих у світ

У професійному боксі найоб'єктивнішим є неофіційний рейтинг http://boxrec.com. Боксерські організації оприлюднюють лише рейтинг 20-ки найкращих. Причому до уваги вони беруть лише тих бійців, бої яких санкціонували (читай – взяли плату за санкцію). Тож, часто буває так, що по-справжньому хороші бійці в одних версіях серед лідерів, а в інших навіть не входять до топ-20. Інша справа – boxrec.com. Це незалежний ресурс, який враховуючи складність суперників, кількість боїв і рейтинг. Там відображаються позиції усіх активних бійців. Так ось, у цьому рейтингу в крузервейті (вага до 91 кг) на першому місці є Олександр Усик, а на другому – його наступний суперник Майріс Брієдіс.     

До теми

Дмитро Сосновський, головний тренер збірної України з боксу

Олександр Усик – боєць елітного рівня. Таких, як він, у світі не багато. Про це свідчить його любительська кар'єра. Його ж суперник взагалі нічим не запам'ятався в олімпійському боксі. Звісно, Брієдіса не можна недооцінювати, все-таки він чемпіон світу. Але Усик обдарованіший за нього, має кращий і більший арсенал навиків. Тому для мене не має сумнівів щодо переможця цього поєдинку. Головне, щоби Олександр показав свій рівень, тоді усе буде гаразд.

Неіл Марш, англійський промоутер

Вважаю, що Брієдіс здатен на сюрприз. Так, він не є фаворитом у цьому поєдинку. Але латвієць є досвідченим професіоналом із сильним ударом. У той час, як стиль Усика є більш любительським, а не професійним. Брієдіс здатен завершити бій одним-двома ударами. І він вміє дочекатися свого шансу. Усик вміло маневрує в рингу, добре працює ногами, класно захищається. Але 12 раундів – це довга дистанція і усе може статися. Вважаю, що шанси десь 60 на 40 на користь Усика. Але інтрига у цьому поєдинку, впевнений, чимала.

Олег Петренко, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ