Завтра, 26 травня відбудеться історична футбольна подія: Київ вперше прийме фінальний матч чоловічої Ліги чемпіонів УЄФА.  Гра «Ліверпуль» - «Реал» відбудеться на НСК «Олімпійський» і розпочнеться о 21.45.

Про сам матч і навколо-футбольні неприємні моменти «Вголос» поспілкувався із відомим у минулому футболістом, який чимало пограв у Голландії, де мешкає дотепер, Євгеном Левченко.

Євгене, найперше хочу запитати хто виграє: «Реал» чи «Ліверпуль»?

Серцем уболіваю за «Ліверпуль». Хочеться, щоби команда із таким наставником – Юргеном Клоппом перемогла. Так, Зінедін Зідан, наставник «Реалу», – це особистість. Він був великим футболістом, а зараз є великим тренером. Тим не менш, мої симпатії на боці «Ліверпуля». Водночас, як експерт, я розумію, що, швидше за все, переможе «Реал». Побачимо, як складеться гра. Звісно, є фаворит, а є аутсайдер. Але заздалегідь нікому не можна віддавати перемогу. Ось учора упродовж фінального матчу жіночої Ліги чемпіонів «Вольфсбург» перемагав із рахунком 1:0. Дехто подумав, що ця команда і здобуде трофей. Але вилучення Александри Попп усе змінило і у підсумку перемогу із переконливим рахунком святкував «Ліон». Це футбол, він непередбачуваний.

Зрозуміло, «Реал» є більш майстерною командою із кращими командними діями, ніж у «Ліверпуля». Мадридцям чимало експертів віддають перевагу і, як на мене, не дарма. Тим не менш, уболіватиму за «Ліверпуль».

Що скажете про ажіотаж із нерухомістю у Києві, суттєве подорожчання оренди квартир, готелів? Дехто каже, що це звична практика для тих міст, що приймають такі масштабні заходи…

Не зовсім так… Взагалі, прикро і коментувати це не хочеться. Чимало уболівальників з-за кордону не можуть приїхати на фінал Ліги чемпіонів, оскільки ціни невиправдано високі. Це б’є по кишені, по іміджу країни. Іноземці думають, що Київ – дуже дороге місто і без фіналу Ліги чемпіонів. Фани «Реалу» здавали квитки, а в Англії читав статтю, в якій був заклик не їхати в Україну, де вас обберуть. Переконаний, імідж України через це дуже постраждає. Ціни на готелі, квартири не адекватні. Київ побив усі рекорди. Зазвичай, ціни у 2-3 рази виростають упродовж фіналів Ліги чемпіонів. В столиці України усіх переплюнули. На жаль, нічого з цим не вдієш.

Тобто, замість реклами, Київ отримає анти-рекламу?

Київ потратив на підготовку до фіналу Ліги чемпіонів трохи більше 800 тисяч євро. Зрозуміло, частина коштів осіла у кишенях певних людей. Але не думаю, що вдасться зробити шикарну рекламу для столиці України. Жадібність людей усе перекреслить.

Є також проблеми із квитками на фінал. Офіційно у вільному продажі їх не має, але на деяких сайтах є оголошення щодо продажу білетів. Щоправда, якщо номінальна вартість квитка 80 євро, то у перекупників вони коштують 800 євро. Спекуляцію на квитках не побороти?

Не думаю, що це не реально. Просто потрібно захотіти. Частина людей на цьому добре заробляє, дехто отримує квитки для перепродажу, а іншим вони  не доступні. Мене просили друзі із Голландії придбати квитки. Але вони коштували так, що можна було за ці гроші полетіти на Мальдіви і кілька тижнів там відпочити. Мене це дуже засмучує і дратує. Прості смертні не зможуть потрапити на гру. Але ж футбол існує не лише для товстосумів, а й для звичайних людей. Просто це когось влаштовує і ситуація не міняється.

Олег Петренко, «Вголос»      

ІА "Вголос": НОВИНИ