Чи становлять ці маневри небезпеку для України? Для чого Росії подібні масштабні військові навчання на українському кордоні? Про це «Вголос» запитав у екс-працівника Генштабу України Олега Жданова.

За вашою інформацією, де саме у Білорусі можуть відбуватися навчання «Захід-2017»?

У  Білорусі найбільший військовий полігон знаходиться у Могильовській області на кордоні з Чернігівською областю України. Тому, швидше за все, навчання «Захід-2017» там і відбуватимуться. Адже, враховуючи географічну особливість Білорусії, великих полігонів на її території немає. Навіть їхній найбільший полігон у Могильовську є значно меншим, ніж, до прикладу, наш Яворівський.  Тобто на ньому зможуть розміститись не більше 20 тисяч особового складу. Адже, якщо дивитись географічно, то далі від цього полігону йдуть ліси і болота, тобто там з великою кількістю військ особливо не розвернешся.

До того ж, з 2015 року і  станом на сьогоднішній день на цьому полігоні у білоруському Могильові уже знаходяться вісім тисяч російських військових.Їх перекинули туди з метою підготовки до навчань «Захід-2017», тобто задля відпрацювання етапів з бойовою стрільбою, технікою та навчанням особового складу.

Але росіяни заявляють про сто тисяч військових, які візьмуть участь у цих навчаннях.

Так, у російських засобах масової інформації є повідомлення, що росіяни будуть залучати до проведення навчань «Захід-2017» близько ста тисяч своїх військовослужбовців. Так-от: ця цифра - це кількість залучених військових від Мурманська до Новоросійська, включаючи Москву. Вони приводитимуть у бойову готовність оперативні штаби і Північного флоту, і Чорноморського флоту, і частини підрозділів Північного, Центрального та Південного військових округів. Тобто практичний етап цих навчань відбуватиметься у Білорусії, а теоретичний - на території Росії, у штабах. Таким чином росіяни фактично нібито залучають до навчань таку велику кількість військових, але на практиці не всі вони фізично будуть присутні на навчаннях у Білорусі. Тобто стотисячної армії з танками та «Градами» біля нашого кордону не буде.

Яка ж тоді мета цих навчань? 

Метою цих навчань для Росії є демонстрація сили – і не більше. Російська Федерація просто вкотре взялася змагатись у гонці озброєнь зі Сполученими Штатами Америки. Але економіка Росії, звичайно, не зможе витягнути подібні процеси, а тому вони такими навчаннями на європейському континенті показують Європі свою готовність до великої війни з цивілізованим світом.  Реально станом на сьогоднішній день Росії немає чим воювати з Європою. А тому, провівши такі навчання у Росії, Кремль має на меті продемонструвати силу, нагадати Європі про свою нібито міць.

А Україні є чого боятись?

Звичайно, не варто забувати, що, проводячи навчання поблизу українсько-білоруського кордону, у Російській Федерації хочуть цим заодно і полякати Україну. Адже недавно Путін знову нагадав росіянам про свою обіцянку за три дні захопити центральну Україну, а за сім днів в’їхати на танках до Львова. Якщо їм є на чому їхати, то хай спробують. Не доїдуть.

Під час навчань «Захід-2017» провокації з боку Кремля на нашому кордоні можливі?

Цілком можливі. Особливо можливі у повітряному просторі України. Провокаційні дії російських військових на сухопутному просторі я виключаю, росіяни на таке навряд чи підуть. Адже у Чернігівській області розташований розвідувальний центр НАТО. Відповідно, усі провокації, які здійснить Росія, фіксуватимуться та одразу повідомлятимуться світовій спільноті. А от з повітряним простором усе простіше. Росіяни можуть аргументувати порушення повітряного простору України тим, що Білорусь – дуже маленька країна і їхнім пілотам було важко розвернутись у її повітряному просторі, а тому вони «випадково» залетіли на територію України.

Що тоді у такій ситуації робити Україні?

Після цих навчань, швидше за все, частина російських військових буде дислокована  на території Білорусії. Це буде своєрідним російським форпостом, який має на меті нести загрозу Україні та країнам НАТО, зокрема Польщі, Литві, Латвії, Естонії.

Для України це означає, що ми, як держава, отримуємо ще один небезпечний напрямок на нашому вже спільному українсько-білоруському кордоні. За ним нам потрібно дуже уважно спостерігати, бути обережними та будувати надійну систему оборони на випадок ймовірного нападу з північного напрямку.

Марія Бойко, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ