Кількість учасників чемпіонатів світу з футболу, починаючи з 2026 року, збільшено до 48 команд. Відповідне рішення затвердила рада ФІФА, інформує офіційний сайт організації. Голосування у раді було анонімним.

Зазначається, що чемпіонати світу 2018 та 2022 року пройдуть за чинними правилами – у них візьмуть участь по 32 команди. Починаючи з ЧС-2026, учасники турніру будуть ділитися на 16 груп по 3 команди. У плей-офф будуть виходити по дві кращі команди з групи, а сама стадія плей-офф буде починатися з 1/16 фіналу. Такі зміни приведуть до того, що кількість матчів на Чемпіонатах світу збільшиться до 80. Нині ж грають 64 поєдинки. Передбачається, що турнір триватиме, як і раніше, трохи більше місяця – а саме 32 дні.

Нововведення ФІФА не усім до вподоби. Симпатики кажуть про популяризацію футболу у країнах, які раніше були не частими гостями на Мундіалях. Критики ж кажуть про більшу кількість прохідних ігор на чемпіонаті світу і, як наслідок, падіння глядацького інтересу. Детальніше про це «Вголосу» розповів відомий у минулому футболіст Василь Рац:

– «Однозначно, для ФІФА нововведення вигідне через комерційну складову, це дозволить організації більше заробляти. Нововведення також вигідне тим країнам, які раніше ніхто не помічав, не вважав претендентом на потрапляння на Чемпіонат світу. Для них це величезний шанс. Для уболівальників, звісно, мінусом є менша кількість яскравих матчів.

Як на мене, у новації більше плюсів, ніж мінусів. Це сьогодні деякі збірні не можуть потрапити на Чемпіонат світу. А завдяки нововведенню у них є такий шанс, а це сприятиме популяризації нашого виду спорту в цій країні і через деякий час ця збірна може стати уже твердим середняком. Згадайте останній чемпіонат Європи, виступ тієї ж збірної Ісландії. Ця команда стала справжнім  відкриттям турніру, його окрасою. Можливо, збільшення числа учасників Чемпіонатів світу також сприятиме розкриттю інших команд.

Збірна України не часто потрапляє на чемпіонати світу, тому для українців шанси стати постійним учасником Мундіалів. Тому нам гріх критикувати новацію (сміється). Найбільше ж критикують постійні учасники чемпіонатів світу. Їм не до вподоби участь слабких збірних. Але потрібно спробувати, провести турнір із 48-ма командами, а уже після цього говорити вдався експеримент чи ні. На мій погляд, це однозначно позитив, але давайте запасемося терпінням».

Олег Петренко, «Вголос»  

-

 

ІА "Вголос": НОВИНИ