Через сенсаційну поразку «Карпат» у розіграші Кубка України увірвався терпець у львівських фанів. Вони влаштували дебош ще під час матчу в Івано-Франківську, а згодом і біля Львова. Таким чином вони висловили свій протест проти невтішних результатів «Карпат» у розіграші Прем'єр-ліги та розіграші Кубка.

 

Про те, чому «Карпати» так часто програють, «Вголос» розпитав у екс-тренера «зелено-білих» Олександра Іщенка та ветерана команди Ігоря Кульчицького.  

В чому причина невтішних результатів «Карпат»?

Ігор Кульчицький:

Керівництво зробило велику помилку, запросивши велику кількість іспанських футболістів. Не усі іспанці вміють грати футбол. До Львова приїхали футболісти рівня 3-4 ліги. По ходу сезону усі переконалися в слабкому рівні іноземців і їх почали міняти. Зараз з'явилися нові гравці, новий тренер. На щастя, є достатньо часу на виправлення помилок, адже сезон тільки почався. Наразі команда не готова фізично. «Карпати» повинні були проходити «Прикарпаття». І вони би пройшли, якби були фізично готовими. Адже клас львів'ян вищий, ніж в івано-франківців. Треба працювати.  

Олександр Іщенко:

Думаю, величезний вплив на ситуацію має відсутність Петра Димінського біля команди. Це основна причина. Щось зламалося всередині команди. Ми чуємо запевнення футболістів у тому, що вони переживають, усі сили віддають на полі. І чим більше таких заяв, тим гірша гра, тим гірший результат. Основна причина, як на мене, це відсутність Петра Димінського. І я можу пояснити, чому так вважаю. Сприйняття футболістами того, що каже тренерський штаб, суттєво збільшувалося, коли на базу приїжджавПетро Петрович Димінський. Повірте мені, я це пройшов, я ж працював півтора роки із «Карпатами» і усе бачив на власні очі. Коли Петро Димінський приїжджав на тренування, то не потрібно було напружувати голосові зв'язки, команду не потрібно було підганяти.

Ще один дуже важливий фактор, один із визначальних – це вибір іспанського тренера. Мені не подобається, коли кажуть «іспанський спеціаліст». Чому його так називали? Де він працював, де він довів, що заслуговує на таке визначення – фахівець? Ось і журналісти писали, що іспанські фахівці врятують львівський футбол. Ось і врятували...  Команда пішла іншим шляхом і втратила свій стиль, яким вигідно вирізнялися «Карпати». Це закономірно, що ми ніколи не грали і не будемо грати в іспанський футбол. Для цього потрібно десять іспанців на полі.      

Тепер щось у команді надломилося всередині. Є ж кваліфіковані, досвідченні виконавці, є талановита молодь. У «Карпатах» саме такий сплав і повинен бути. Досвідченні Ксьонз, Худоб'як, Гладкий, Федецький і хороша молодь. Так, є відверто слабкі позиції, і незрозуміло, куди дивився тренерський штаб та керівництво. Пара центральних захисників, опорний хав – дуже слабкі. І це показав минулий сезон. При усій повазі до Дулуба, не розумію його слова про те, що він у Львові мав завдання зберегти прописку в еліті. Це в «Карпатах» при Димінському? Ніколи не повірю.    

Дехто виправдовує уболівальників «Карпат», мовляв, вони переживають за гру команди. А дехто називає їхню поведінку в Івано-Франківську та біля Львова – ганьбою. Як ви прокоментуєте інциденти із фанами «зелено-білих»?

Ігор Кульчицький:

Уболівальники справді хочуть перемог, кращого футболу. Зараз цього немає. Можливо, вони не розуміють причин, не розуміють, що теперішній наставник команди не мав достатньо часу для виправлення ситуації. Але так, як ведуть себе фани, переходить усі допустимі межі. Вони повинні зрозуміти причини і набратися терпіння. Найперше, потрібно покращити фізичні кондиції футболістів, щоби вони могли грати із першої до останньої хвилини матчу.  

Олександр Іщенко:

Емоції, емоції… Усе це добре, вони повинні бути, але не в такий спосіб. Ми перетворюємо наші стадіони на арени чогось агресивного. Ви можете піти на футбол із дитиною, усією сім'єю? Не думаю… Поруч перебувати страшно. Ці процеси – некеровані. «Ультрас» ми усі поважаємо, без них футбол не може існувати. Але на усіх стадіонах ми можемо побачити один логотип: Respect. УЄФА ж не спроста пропагує повагу. Та і в житті нам усім буде комфортніше, якщо будемо поважати один-одного. У Біблії написано: не ображай ближнього свого. А що роблять фани «Карпат»? Хлопці, ми вас поважаємо, любимо, але повинні бути межі. Ми ж також хочемо поваги. А так ми йдемо до анархії. Футболістів почали бити по обличчю, як це сталося в Івано-Франківську із Федецьким. І це ще добре, що натовп не зім'яв його. Напевне, потрібен діалог ,і якнайшвидше створити платформу співіснування, щоби ми взагалі не залишилися без уболівальників.

У «Карпат» є необхідний кадровий потенціал для того, аби покращити результати?

Ігор Кульчицький:

Побачимо, новий тренер тільки почав роботу, він розбирається в причинах і шукає шляхи виходу із кризи. Що із цього вийде – побачимо пізніше.

Олександр Іщенко:

Безперечно, в «Карпат» є непоганий підбір футболістів, які здатні на кращі результати.  

Олег Петрівський, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ