Віктор Черномирдін – посол Російської Федерації в Україні

Вікторе Степановичу, яке місце займе в розвитку україно-російських відносин, підписана сьогодні угода між Львовом та Санкт-Петербургом? Не секрет, що Львівщина останнім часом «пасла задніх» у цьому процесі.

Ось у цьому і полягає та проблема, що ми багато часом говоримо, але мало що робимо. А для того, щоб домогтися результатів в міждержавних відносинах, потрібно більше розвивати відносини на економічному ґрунті. І тому угода, яку ми сьогодні підписали, означає, що два міста стали побратимами. Львів і Санкт-Петербург – два потужні культурні, промислових центри і їм є над чим працювати, тому що є багато сфер для співробітництва. І ці міста можуть багато що взяти один в одного. І це найголовніше. Якщо ми будемо більше працювати в цьому напрямку, тоді й відносини будуть самі собою встановлюватись правильно.

Чим цікавий Львів для Росії, для Санкт-Петербурга?

Угода про співробітництво позначає напрямки, далі почнеться обмін. Сюди приїдуть підприємці з Пітера, потім підприємці Львова – у Пітер. Вони знайдуть для себе багато проектів, над якими зможуть спільно працювати. Культурна сфера, обмін студентами. У Львові 200 тисяч студентів. Ну а в Пітері – на порядок більше. Як я сьогодні довідався, ректор Петербурзького університету Людмила Вербицька – випускниця Львівського університету. Ну, і як тут не співпрацювати.

Дуже часто українські ЗМІ піднімають тему можливого приїзду до Львів президента Путіна.

Президент Путін приїде в Україну тільки тоді, коли буде підготовлений візит. Для того, щоб відбулася зустріч президентів, потрібно підготувати теми. Вони ж не просто приїдуть привітатися. Український уряд почав працювати. Міністри зустрічаються, прем'єри от тільки що зустрічалися. На 23-24 листопада запланований приїзд прем'єра Фрадкова в Київ. Починає працювати міждержавна комісія. Поки працюють підкомітети та комітети, коли зустрічатися прем'єри, тоді відбудеться візит Путіна. Я ще не знаю, де цей візит буде проходити, але думаю, швидше за все в Києві. Усе буде залежати від того, коли ми підготуємо цю зустріч.

Віктор Степанович, що для Вас є найбільш цікавим у Львові?

Львів багато в чому, я б навіть сказав, у всьому, відрізняється від інших міст України, а також Росії. Тут своя культура, тут було багато різних змін і все це відбилося на місті. Місто як дзеркало. Представляє, відображає всю історію. Цим він і гарний.


ІА "Вголос": НОВИНИ