22 грудня Президент України Віктор Ющенко таки підписав закон „Про Державний бюджет на 2007 рік” Колишній міністр фінансів Віктор Пинзеник розповів „ПресТайму” про свої враження від фінансової конституції держави на 2007 рік.

— Це не бюджет. Не прийняли у нас бюджету! В нас є поняття бюджет і бюджетна сфера. Я готовий сто раз наголосити, що бюджет будь-якої країни збирає кошти для бюджетної сфери. Тобто це означає, що збирають податки комерційного сектору для підтримки некомерційного: для науки, освіти, медицини і ін. В нас ці сфери бідні, їм не залишилося місця в цьому бюджеті. Можна сказати, що бюджетній сфері не найшлося місця в самому бюджеті. Отже, цього року в нас взагалі його немає.

Це документ перерозподілу доходів на користь українських олігархів. Бо як можна оцінювати бюджет, який заради своєї мети своєму споживачу сказав, що ми вам знизимо заробітну плату і знизимо пенсію.

Тому, я хочу сказати таке : більше про цей бюджет не варто говорити взагалі. Тобто бюджет перестав бути бюджетом України. Він став задоволенням інтересів кількох тисяч українських бізнес-структур наближених до влади.

Якщо порівнювати з минулорічним бюджетом, які основні відмінності має документ 2007 року?

Минулий бюджет давав відповіді на якісь суспільні питання. От я сам пробую знайти на яке ж питання відповідає бюджет наступного року: зарплати? — ні, пенсії? — ні, податки? — ні. Є лише одне питання на яке він відповідає — зробити мільйонерів мільярдерами. Минулого року в нас був бюджет, а цього року в нас його немає. Тобто зібрали гроші не для тих, кому вони мали би бути призначені.

Що отримає Львівщина з цього бюджету?

Справа в тому, що бюджет готується не в територіальному розрізі, а в розрізі верств суспільства, прошарок суспільства. Тому, нажаль Львів’яни відчують те саме, що й мешканці інших областей, тобто розподіл грошей по кишенях. 





ІА "Вголос": НОВИНИ