Секретар Львівської міської ради Володимир Квурт на круглому столі за підсумками експертного дослідження «Львів’янин у столиці». Як працюють для міста львів’яни-депутати» 20 вересня:

Безперечно, Львів потребує лобізму, в першу чергу на рівні виконавчої влади. Такі процеси повинен очолювати міський голова, який чітко розуміє які робочі питання потрібно реалізувати на рівні держави. В нашій історії, до прикладу, це виділення коштів на водозабезпечення, це фінансування програми Євро-2012. В деяких ситуаціях потрібно було звертатися до тої чи іншої політичної фігури. Чи були тут задіяні депутати з Львівщини? Безперечно, так. Але тут відразу виникає питання, чи в змозі вони самостійно вплинути на прийняття рішення; чи сьогодні вони знаходяться в тій владній вертикалі, яка, за допомогою одного підпису, може прийняти будь-яке рішення…

Чому наші західні лобістські моделі поступаються східним: там губернатор формує не тільки запит, тобто конкретне питання, яке потрібно вирішити, а й формує певний фінансовий пункт, який допомагає реалізувати це, тобто елементарний хабар.

Лобізм – це підтримка місцевих ініціатив. Наприклад, на Львівщині міська рада розробила проект закону про відрахування на підтримку громадських організацій. Ми звернулися до фракцій, до різних депутатів з проханням підтримати і нас підтримають. Коли ж ми маємо проблемні питання регіону, де хотілося б отримати підтримку, - Новий Розділ, Сокаль, митні переходи, проблему прикордонного руху, - ось тут політичного рішення, підтримки навіть на місцевому рівні, на жаль, немає. Мабуть всі усвідомлюють, що їм не вдасться дійти до кінця, ніхто не хоче взяти на себе той прапор «я допоміг своєму краю». Проблема тут якраз в особистих амбіціях.

Є ще фінансова сторона лобіювання. Об‘єктивно допомогти нашому регіону може конкретний міністр, який підтримає ту чи іншу програму, які готують тут, на місці. Але і тут є свої мінуси. Наприклад, вода у Львові профінансована – це, безперечно, заслуга лобістів. Але, я впевнений, перевірка КРУ та інших інстанцій дасть окремі висновки наскільки та підтримка була реальною.

Звичайно, можна сказати, що на Львівщині існують проблеми в сфері лобізму, але насправді вони носять характер взаємовідносин та організації влади в країні. І в такій країні, як наша, яка чітко не організована, найефективнішим є той лобізм, який має корупційні ознаки, все інше – це любов без інтересу.

ІА "Вголос": НОВИНИ