Вулкан Ейяфьятлайокудль (Eyjafjallajokull), який знаходиться в 200 кілометрах на схід від столиці Ісландії Рейк'явіка, почав вивергатися в середу. У результаті в атмосферу було викинуто величезну хмару попелу, що призвело до закриття повітряного простору над значною територією Північної Європи. Виверження ісландського вулкану - вже друге за останні кілька тижнів. Вулкан, що спав до цього близько 200 років, ожив 20 березня.

Вулкан почав викид лави в ніч на середу, 14 квітня. Експерти, які проводять провідні спостереження за вулканом, кажуть, що у випадку, якщо виверження не ослабне, всього за кілька днів хмара може накрити велику частину Північної півкулі.
Вулканічне виверження в Ісландії спричинило хаос у повітряному сполученні у північній Європі.

Через хмару вулканічного пилу 16 квітня закрито авіасполучення у Північній та Західній Європі, а також на Півночі Росії. Також скасовано рейси до Європи з Північної Америки та Азії.

Британія закрила свій повітряний простір для комерційних рейсів через ризик пошкодження двигунів літаків дрібними часточками, які містяться у вулканічному попелі. Британські органи, які контролюють авіаперевезення, назвали закриття безпрецедентним.

Свій авіаційний простір також закрили Данія, Ірландія, Норвегія, Швеція та Фінляндія. Німеччина, Бельгія та Нідерланди будуть вражені у другій половині дня.

Фахівці кажуть, що хмара попелу рухається у південно-східному напрямку.

Французькі органи, які контролюють авіацію, скасували авіарейси з французьких аеропортів до північної Європи - Ірландії, Британії і скандинавських країн.

Вважають, що вулканічний попіл знаходиться на висоті від 6 до 11 кілометрів.

Частину авіарейсів вже скасовано у Львівському аеропорті. Зокрема, скасовані рейси в Варшаву (Польща) та Дортмунд (Німеччина).

Через порушення авіасполучення у Європі дату Польща навіть заявила про можливе перенесення поховання Президента Польщі Леха Качинського та його дружини. Однак близькі Леха і Марії Качинських, загиблих в авіакатастрофі під Смоленськом 10 квітня, не хочуть переносити дату похорону.

На щастя попіл ісландського вулкану Україні поки не загрожує. Зокрема, начальник Укргідрометцентру Микола Кульбіда заявляє, що хмара попелу, що утворилася в результаті виверження вулкану в Ісландії, найближчим часом не загрожує Україні.

«Напрям переміщення повітряних мас найближчим часом йде не у бік України, а у бік Балкан. Тому, принаймні, в найближчий день нам побоюватися нічого», - сказав він.

Можливі наслідки

200 років тому виверження вулкану тривало більше року. Цьогорічне масштабне виверження вулкана Ейяфьятлайокудль в Ісландії може на декілька років пригальмувати підвищення глобальної температури, вважають експерти. Проте він не знизить зростання концентрації вуглекислого газу в атмосфері, заявив керівник кліматичної програми WWF Росії Олексій Кокорін.

«А значить, що через пару років нас буде чекати різкий стрибок температури, як вже було після виверження Пенатубо в 1991 році і Ель-Чічона в 1984 році: температура" завмирає "або навіть знижується, а потім стрибком надолужує втрачене», - повідомив він.

За його словами, внаслідок виверження у верхніх шарах атмосфери виявляться аерозолі, які утворюють "екран". "Тоді середня глобальна температура може зменшитися на 0,2 - 0,3 градуса Цельсія. Але не більше ніж на два - три роки", - відзначив він. При цьому експерт вважає, що виверження вулкана в Ісландії може протривати "від декількох днів до декількох тижнів".

Тим часом існують і прямо протилежні думки. Так, ряд вчених вважають, що нинішнє виверження не надасть серйозного впливу на клімат Землі, оскільки вулканічний попіл не досяг верхніх шарів атмосфери.

«Це навряд чи якось позначиться на кліматі», - розповів РІА "Новости" науковий співробітник Лабораторії теорії клімату Інституту фізики атмосфери ім. Обухова.

«Зараз попіл від ісландського вулкану потрапив в нижній шар атмосфери, в тропосферу, він заважає авіації, але на клімат він ніяк не вплине, він виведеться через пару днів дощами. Якби він би потрапив у стратосферу, там він міг би" прожити «близько двох років, де відбивав би частина сонячної радіації, що вплинуло б на клімат», - відзначив він.

Вчений підкреслив, що, якщо б аерозолі потрапили в стратосферу, вони б швидко поширилися по всій планеті. «Але зараз він іде від Ісландії, разом з циклоном гуляє, локально. Він низько досить знаходиться, тиждень від сили він буде залишатися. Це виверження не дуже велике», - сказав він.

Відзначимо, що виверження вулкана Пінатубо на Філіппінах в 1991 р. змінило середню температуру Землі. Вона знизилася щонайменше на 0,5 - 0,7 градуса, проте тоді вулканічний попіл потрапив у стратосферу.

Ейяфьятлаекюдль - п'ятий за величиною льодовик Ісландії. Його вулкан, до виверження покритий шапкою льоду, має висоту 1666 метрів і діаметр 4 кілометри. Зараз вчені прогнозують, що розтоплений вулканом лід надалі призведе до сильних повеней.

Останнє виверження вулкана в цьому районі відбулося в 1821-1823 роках. До цього вулкан вибухав в 1612 році.


За матеріалами РІА «Новости», «Інтерфакс-Україна», BBC.

фото: Reuters

ІА "Вголос": НОВИНИ