Протягом перегонів на львів’ян чекають захопливі шоу від багатьох кандидатів в мери, проте до фінішу дійде тільки одна „конячка”.

Український центр вивчення громадської думки „Соціоінформ” визначив, які шанси має кожен кандидат на старті. Але пам’ятаймо, що все може змінитися.

На початку виборчої кампанії діючий міський голова Львова Андрій Садовий має найбільший рейтинг серед усіх кандидатів на посаду мера. Проте у нього є серйозні конкуренти.

За діючого міського голову Львова Андрія Садового вже зараз готові проголосувати 33,8% львів’ян – кожен третій.

Із значним відривом від нього йдуть кандидат від ВО „Свобода” Олег Тягнибок, який має підтримку 12,5% мешканців міста, та висуванець Партії регіонів Петро Писарчук із рейтингом в 11,8%.

Тут слід наголосити, що згідно з дослідженням „Соціоінформу”, чверть львів’ян є прихильниками націоналістичної ідеології, що може збільшити підтримку „свободівця” Тягнибока.

Петро Писарчук також не пасе задніх, оскільки попри своє членство у Партії регіонів є впливовим на Львівщині бізнесменом та відомим благодійником, що забезпечує йому значну підтримку.
За трійкою лідерів мчить екс-голова Львова, екс-міністр Регіонального розвитку та будівництва Василь Куйбіда. За нього вдруге готові проголосувати 8,1% львів’ян.

Ще одним кандидатом на посаду міського голови, рейтинг якого можна виміряти у відсотках, а не списати на похибку репрезентативності, є Володимир Гірняк. За ним підуть 2,5% мешканців Львова.
Дуже незначні шанси у колишнього міського голови Львова Любомира Буняка – 0,8%. А шкода, адже він чудово співає і пише мемуари замість безперервно маячити в інформаційному просторі і відволікати львів’ян від повсякденних справ.

Решта кандидатів – Богдан Кук, Микола Пшевлоцький та Степан Кубів – мають підтримку громади у 0,6, 0,3 та 0,1% відповідно.

Водночас політологи та соціологи наголошують, що зараз, на старті виборчої кампанії, 15% львів’ян ще не визначились, за кого голосуватимуть.

„Зазвичай ці люди визначаються в останній тиждень перед виборами. Вони дивляться, хто лідирує в перегонах і часто віддають свій голос саме за лідера” – сказав львівський політолог Анатолій Романюк.

Ще 6,6% виборців Львова планують „просачкувати” у день виборів і зайнятися іншими справами, інші 6,6% не будуть підтримувати жодного кандидата.

Політолог Юрій Шведа відзначив, що за відсутності другого туру у виборах міського голови, перемога того чи іншого кандидата буде „умовно легітимною”, адже він не отримає абсолютної більшості голосів, а буде обраний незначним відсотком львів’ян. Тож другого шансу ми не матимемо.

У рейтингу політичних партій на виборах до міської ради ситуація дещо інша. За даними «Соціоінформу», 19,8% опитаних львів’ян голосуватимуть за ВО «Свобода».

15% віддадуть свій голос за партію „Батьківщина”, на третьому місці – партія „Фронт змін” (8,8%).

Згідно з результатами дослідження, по 5,6% голосів можуть набрати партії „Наша Україна” та „Сильна Україна”, а Партія регіонів випереджає їх на 0,4%.

Також, як показало опитування, подолати тривідсотковий бар’єр має шанс громадянська партія „Пора” – за неї готові проголосувати 3,9% львів’ян.

Поза тривідсотковим бар’єром лишаються партія „Удар” (2%), НРУ (1,5%), Європейська партія (0,9%), КУН (0,6%), УРП „Собор” (0,6%), УНР (0,5%), СПУ (0,4%), Республіканська християнська партія (0,3%), Християнсько-демократичний союз (0,1%).

Водночас, за словами керівника центру „Соціоінформ”, 5,8% відповіли, що не підуть на вибори, 8,1% голосуватимуть проти всіх партій, а 13,8% ще не визначились, кому віддадуть свій голос.

Однак і на виборах депутатів міськради залишається момент несподіванки, який привнесе голосування у мажоритарних округах. У якій кількості партії будуть представлені у міській раді можна говорити лише після оголошення результатів виборів.
 

ІА "Вголос": НОВИНИ