Договори оренди комунального майна переглянуть - в більшості випадків оренда подорожчає


Львівська міська рада розпочинає перегляд угод про оренду міського комунального майна. У червні депутати Львівської міської ради затвердили нове положення, яке регламентує орендні відносини в місті, тож управління комунальної власності Львівської міськради має намір переглянути угоди з близько 2,4 тисячами орендарів


Регіональне відділення Фонду держмайна України у Львівській області вже практично завершило процедуру перегляду договорів оренди державного майна. За словами начальника відділення Наталії Горлач, із 396 чинних договорів оренди держмайна вже підписано 375 додатків про зміни і доповнення до договорів, які стосувалися зміни розміру орендної плати. «Орендарі, що мають з ФДМУ угоди, не відчули жодних незручностей, - запевняє пані Горлач. - Оскільки договори чинні, то підприємцям не довелося проходити процедуру повторної оцінки вартості орендованого майна. Фахівці відділення самі робили перерахунок вартості оренди, ми готували документ про зміни та доповнення до договору, підписували його і надсилали підприємцеві. Йому треба було лише підписати його й принести копію у відділення фонду. Наразі не підписані додатки до договорів лише з 21 орендарем. Це підприємці, для яких ставки оренди зросли найбільше. Серед них - суб'єкти грального бізнесу, приватні навчальні і медичні заклади. Щодо усіх цих орендарів триває претензійно-позовна робота».

В управлінні комунальної власності Львівської міської ради обіцяють перейняти досвід регіонального відділення ФДМУ і не переукладати договори оренди, а лише вносити зміни до чинного договору в частині розрахунку розміру орендної плати, зазначає начальник управління комунальної власності ЛМР Євген Климкович. Однак, це стосуватиметься лише підприємців, які укладали договори з управлінням порівняно недавно - впродовж одного-двох років. З тими підприємцями, в яких договір оренди закінчується, договори таки переукладатимуть.


Підвищення розміру орендних ставок вже дало свої результати. Надходження від оренди держмайна у РВ ФДМУ у Львівській області за перше півріччя 2007 року склало 7,2 млн. грн., тоді як планували зібрати 5,3 млн. грн. «Держава скоротила розрив у вартості оренди із вторинним ринком», - вважає Наталія Горлач. Її підтримує і Євген Климкович. «Однак, вартість нерухомості на первинному ринку (державної чи комунальної) все одно залишається на 30-40% нижчою, ніж на вторинному ринку, - зауважує він. - Це нормально, оскільки комунальна нерухомість, яку здають в оренду, часто перебуває у гіршому стані, ніж приватна нерухомість.

Водночас запровадження конкурсу при відборі орендарів не виправдало себе, вважає Наталія Горлач. З початку року РВ ФДМУ уклало 25 договорів оренди на конкурсних засадах, і в переважній більшості випадків орендарем став заявник, який ініціював питання про надання в оренду того чи іншого об'єкта, а до участі в конкурсі більше ніхто не зголошувався. «Натомість конкурс затягує в часі процедуру укладення договору оренди, - зазначає Наталія Горлач. - Якщо раніше для укладення договору потрібно було лише два місяці, то при проведенні конкурсу - 4-6 місяців». На її думку, конкурсний метод варто використовувати лише для найбільш привабливих об'єктів, для решти ж - застосовувати стару методику. Регіональне відділення вже звернулося до центрального апарату Фонду держмайна України з проханням узагальнити практику проведення конкурсів і зробити відповідні висновки. «Ми зараз хочемо, щоб ФДМУ підкоригував норму 118 статті Закону України «Про державний бюджет на 2007 рік» в такий спосіб, щоб було чітко прописано, для яких саме об'єктів слід застосовувати конкурсні засади, а для решти об'єктів все-таки повернути стару процедуру», - зазначає пані Горлач.



ІА "Вголос": НОВИНИ