приміщення на вул. Лемківській, 24

Так, 28 лютого 2017 року відбулося засідання комісії Львівської обласної ради з питань комунального майна та приватизації, на якому перший заступник голови Львівської облради Володимир Гірняк виступив з вимогою продажу ряду лікарень, які належать фтизіатричній службі.Причина банальна –  немає коштів на утримання даних об`єктів, до того ж треба якось профінансувати реконструкцію обласного перинатального центру. 

Проте проти ініціативи львівської обласної ради вже виступили ряд депутатів Львівської обласної ради та громадські організації. Зокрема, ще під час комісії з питань комунального майна та приватизації депутат Ігор Барановський категорично заперечив продаж лікарень і запропонував згадані приміщення залишити для потреб галузі охорони здоров`я соціальних речей. Разом з тим ГО «Громада та ініціатива» теж наголосила на  небезпечні тенденції у сфері приватизації комунального майна. 

приміщення на вулиці Личаківській, 233

Як львівські обласні чиновники та провладні депутати готували до приватизації «непотрібні» лікарні
Про приватизацію приміщень, де раніше знаходились лікарні, львівські чиновники заговорили ще 6 грудня 2016 року на круглому столі, який організовував Володимир Гірняк спільно з управлінням майном спільної власності. Саме тоді було озвучено ідею продажу приміщень охорони здоров`я.  13 лютого 2017 року на засіданні медичної комісії начальник управління майном спільної власності Микола Бандра звернувся з пропозицією: приміщення, які належать фтизіатричній службі області, вилучити з галузі охорони здоров`я і виставити на приватизацію. На комісії т. в. о. директора департаменту охорони здоров`я Ірина Микичак відмовилася від цих приміщень, мотивуючи це тим, що ОДА не бачить можливим їхнє подальше застосування. 

Вилучення лікарень з охорони здоров`я і передача на баланс управління майном спільної власності мало відбутися на сесії обласної ради 14 лютого 2017 року, але завдяки активній позиції депутатів ВО «Свобода» питання вдалося відтермінувати.

«Складається враження, що згадані приміщення готуються під продаж дуже конкретним особам. Як пояснити те, що досі не зроблено оцінки діяльності управління майном спільної власності облради за 2016 рік? Із запланованих 50 мільйонів гривень управління продало майна на трохи більше 10 мільйонів гривень.  Очевидно, що провал продажу комунального майна у 2016 році був планомірним і власне готувався під приватизацію комерційно привабливих приміщень у Львові на 2017 рік. Мовляв, ніхто не хоче купувати «розвалюхи», тому треба негайно щось робити. Тепер щодо обласного перинатального центру. Ніхто не поніс персонально відповідальності за саботаж реконструкції перинатального центру. У 2015 році на реконструкцію центру було виділено 45 мільйонів гривень - жодної гривні не використано. У 2016 році взагалі не виділено жодної гривні на реконструкцію центру - ніхто не поніс жодної відповідальності за таку безгосподарність», - пояснили у ГО «Громада та ініціатива».

приміщення на вулиці Устияновича,14

«Вичекавши момент, влада, очевидно, вб`є одним пострілом двох зайців - продаж комерційно привабливих приміщень  за копійки і «освоєння» фантастичних 170 мільйонів гривень на реконструкцію центру.  І все це буде, без сумніву, організовано для тих осіб, які вже і без того мають більше 700 приміщень, а вдома готівки - на 700 мільйонів гривень», - додають громадські активісти. 

Чим є насправді приватизація лікарень у Львові? Та чому звільнені приміщення лікарень потрібно залишити у комунальній власності громади Львівської області? Про це кореспондент Вголосу запитав у голови депутатської групи «Міжфракційне об'єднання бійців АТО» Михайла Нискогуза та депутата Львівської обласної ради від Всеукраїнського об'єднання «Свобода» Олега Панькевича.

Чому ви виступили проти приватизації приміщень фтизіатричної служби у Львові?

Михайло Нискогуз: Внаслідок так званої оптимізації в медичній сфері відбувається скорочення працівників медичної галузі, тобто лікарів, медсестер та в свою чергу відбувається скорочення самих лікарняних установ. Тобто закриваються цілі лікарні та медичні корпуси. Відповідно порожніми залишаються будівлі медичних закладів. От фтизіатрична служба у Львові має гарні приміщення неподалік від історичного центру Львова. А це дуже ласі шматочки землі для забудовників, олігархів. Не важко передбачити, що ці ділки за безцінь викуплять дані приміщення, а вже згодом замість лікарні тут можуть з’явитися або ж багатоквартирний будинок, або ж торговий центр. Саме тому ми виступаємо проти приватизації цих приміщень, оскільки вважаємо, що комунальне майно має залишатися комунальним та належати громаді Львівської області. Адже громада Львівщини, яка обирала депутатів Львівської обласної ради, сподівається, що вони відстоюватимуть їхню позицію, а не позиції якихось окремих грошовитих бізнесменів.

Олег Панькевич: Ми можемо по різному оцінювати діяльність різних скликань Львівської обласної ради впродовж років незалежності Української Держави. Але ще не було жодного скликання Львівської обласної Ради, яке б так нахабно розпродувало приміщення лікарень.  Зазначу, що перша спроба незаконного продажу лікарень Львівської області була здійснена ще в 2016 році, коли до переліку об’єктів приватизації внесли приміщення, які були складовими частинами лікарень. Але оскільки наша фракція різко виступила проти цього ще тоді, розгляд питань було перенесено. Зараз ми вже маємо іншу загрозу. Так, під приводом реорганізації фтизіатричної служби у Львівської області у громади просто хочуть забрати приміщення. А фтизіатрична служба – це є ті медичні установи, де лікують туберкульоз і, на мою думку, проблема лікування туберкульозних захворювань потребує підвищеної уваги. Але обласних чиновників, це очевидно не хвилює. І під приводом реорганізації фтизіатричної служби вивільняються приміщення. За усною інформацією керівництва департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА, їм медичні фтизіатричні установи не потрібні, а відповідно і не потрібні приміщення, в яких вони знаходяться. Вони аргументують це тим, що медичній галузі Львівщини дорого їх утримувати, що ці будинки знаходяться в незадовільному стані. Проте це є великою брехнею. 

А якщо ці приміщення й справді не потрібні медичній галузі Львівщини?

Олег Панькевич: Перша наша пропозиція – це виїхати разом з громадськістю та депутатами на місця. Щоб подивитися та переконатися, в якому стані вони знаходяться. Напевно, варто окремо обговорити реорганізацію фтизіатричної служби з фахівцями охорони здоров’я. Обласним чиновникам потрібно радитися, чи дійсно стан реорганізації служби матиме позитивні наслідки для мешканців Львівської області. Все це мають вирішити фахівці, а не далекі від проблем медицини чиновники.

Але ж кажуть, що виручені від продажу цих приміщень кошти потрібні для реконструкції обласного перинатального центру…

Олег Панькевич: Й справді, зараз така позиція щодо приватизації цих приміщень вже озвучується офіційно заступником голови обласної ради Гірняком. Саме він активно поширює інформацію про те, що приміщення необхідно негайно продати, щоб виручені кошти використати для потреб львівської медицини. Така поспішність свідчить про те, що в результаті кошти, виручені від продажу, як це у нас буває, розкрадуть, а львівську медицину знову будуть скорочувати – мовляв, нема грошей, а ці приміщення, які є надзвичайно цінними, будуть назавжди втрачені. Адже усі ці медичні установи знаходяться у центрі Львова, у хороших районах. Я переконаний, що на них уже хтось поклав око, а обласна влада просто відробляє отриману грошову вигоду.  І я чомусь не сумніваюсь, що людина, яка хоче стати власником цих об’єктів нерухомості, є дуже наближеною до діючої влади. 

Якщо все ж ці об’єкти виставлять на приватизацію, якими будуть ваші дії?

Олег Панькевич: Ми будемо в першу  чергу звертатись до депутатських фракцій і груп. Вони мають нести політичну відповідальність за свої вчинки. А згодом апелюватимемо і до громади, аби не допустити чергового «дерибану». 

Михайло Нискогуз: ВО «Свобода» – це активна фракція, і якщо це необхідно, якщо не вдасться переконати бандитську більшість, готові виступити радикальними шляхами. І я думаю, що якщо до цього дійде, то наша фракція блокуватиме трибуну Львівської обласної ради, щоб не допустити чергового розкрадання майна громади.

 

Марія Чижевська, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ