Міністр молоді і спорту України Ігор Жданов своїм наказом від 14-го березня 2018 року заборонив українським спортсменам брати участь у змаганнях, що проходять в Росії. При цьому пан Жданов проігнорував той факт, що Міжнародні спортивні організацій забороняють втручання держав у діяльність національних Федерацій. Крім того, ігнорування крупних турнірів може призвести до штрафних санкцій.

Лише після того, як Ігорю Жданову пояснили наслідки його рішення, цей наказ був скасований, а вступив в дію інший – №1554 від 11 квітня, який забороняє лише фінансувати такі змагання із державного бюджету. Крім того, пан Жданов наголосив, що український Уряд не вітає участь наших спортсменів в турнірах в Росії. Тобто категоричної заборони у цьому наказі немає.

Першими не прислухалися до настанов Міністерства молоді та спорту наші борці. Вони таки поїхали на чемпіонат Європи в російському Каспійську, що завершився учора, 6 травня. Щоправда, туди вирушили не основна команда, як наслідок вони здобули тільки дві бронзи.

Чому борці вирішили проігнорувати настанови Ігоря Жданова «Вголосу» розповів Віктор Первачук, віце-президент Федерації вільної боротьби Львівської області, заслужений тренер:

«Спершу Міністерство молоді та спорту заборонило атлетам брати участь у змаганнях на території Росії. Був виданий відповідний наказ, – каже пан Первачук. – Але згодом міністру пояснили наслідки цієї заборони. У випадку із чемпіонатом Європи з боротьби за неявку на турнір українська Федерація мала би сплатити штраф – 50 тисяч швейцарських франків. Наших спортсменів також не допустили б до участі в чемпіонаті світу в Угорщині, що відбудеться восени. Більше того, існувала загроза дискваліфікації українських борців на термін 1-3 роки. Тож через наказ Міністра молоді та спорту Ігоря Жданова постраждала б не Росія, а Україна.

Справа в тому, що Міжнародна федерація боротьби є проросійською організацією. Її очолює серб, росіяни є віце-президентами. Тому, вони би залюбки використали б цю ситуацію для того, аби познущатися із українців. Рішення у Міжнародній Федерації часто приймаються на користь Росії. Цьогорічний чемпіонат Європи чомусь забрали в Румунії і перенесли в Росію. В Україні мали б відбутися відбірні змагання на юнацькі Олімпійські ігри. Але у нас цей турнір відібрали, оскільки Україна не могла гарантувати безпеку спортсменам із Косово. Мабуть, у керівництва міжнародної Федерації були також побоювання стосовно тих росіян, які відвідують окупований Крим. Це ж суперечить нашому законодавству. А російські борці активно обживають нашу базу в Алушті, тому порушників чимало. Тому дуже швидко, в телефонному режимі члени Виконкому міжнародної Федерації відібрали у нас кадетський чемпіонат Європи. 

Багаторічний очільник Федерації боротьби України Ельбрус Тедеєв не так давно продав у відставку. Виконувачем обов'язків призначено Ростислава Щокіна. На засідання Виконкому ФБУ було прийнято рішення про участь наших борців у чемпіонаті Європи в Росії. За це рішення проголосувало 11 із 13 членів Виконкому. Згодом Жданов змінив текст згаданого мною наказу на менш категоричний: мовляв, поїздки на змагання в Росію не фінансуватимуться міністерством. Тобто, якщо спортсмени знайдуть фінансування, вони на власний страх і ризик можуть їхати. Тож, Ігор Жданов зробив резонансну заяву, згодом йому пояснили наслідки – і він дав відбій.

Втім, силові структури, такі як Міністерство оборони, чітко заборонило своїм працівникам змагатися в Росії. Тому ті, хто на контракті у силовиків, чемпіонат Європи пропустили. Там змагалася не основна команда й поїхала вона туди, аби уникнути санкцій. Завдяки цьому вимушеному кроку, ми зможемо повезти на чемпіонат світу основний склад.         

Особисто я переконаний у тому, що українці не повинні їздити у Росію. Але усе потрібно грамотно робити. Перед тим, як оголошувати демарш, необхідно зважити усі ризики. Зрештою, потрібно не декларувати непродумані накази, а тиснути на Міжнародні федерації, Міжнародний олімпійський комітет із вимогою заборонити проведення змагань в Росії. Тим паче, ця країна дискредитувала себе через масове вживання їхніми спортсменами допінгу. А робити недалекоглядні заяви є неправильно, непрофесійно».

Олег Петренко, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ