«Рошен» – символ української незалежності»

Щоб зрозуміти, наскільки Президенту України Петру Порошенку важлива його кондитерська корпорація,  – ось його цитата за 2013 рік. Так, будучи позафракційним депутатом у Верховній Раді, Порошенко коментував «торгівельні війни» України та Росії, зокрема заборону на ввіз у РФ продукції торгової марки «Рошен»: «Рошен» не є жертвою – «Рошен» є символом сьогодні. Усі розуміють причини, внаслідок яких «Рошен» потрапив під удар. Усі розуміють, що вони не мають жодного стосунку до харчової безпеки, до якості, навіть до економіки. Причина цього є абсолютно відома – це інструмент тиску на мою державу – на державу Україна для того, щоб позбавити владу України і народ України свого суверенного права визначати, як нам далі жити».

Вже будучи кандидатом у Президенти України, Порошенко пообіцяв «грати чесно і продати «Рошен». «Якщо мене оберуть Президентом України, я буду грати чесно і продам концерн  «Рошен». На посту Президента я хочу і буду піклуватися виключно про добробут України», – заявив Порошенко в інтерв'ю німецькій газеті «Bild». Проте з «чесно» у Порошенка-президента щось не склалось, він віддав «Рошен» у «сліпий траст», згодом виявилось, що це – офшор.

Одні втрачають, а «Рошен» – багатіє

Прикметно те, що в період економічного занепаду, в 2014 році, коли кондитерські компанії декларують втрати, корпорація Порошенка – багатіє. Якщо конкретно, то «Київська кондитерська фабрика «Рошен» завершила 2014 рік з чистим прибутком 34,8 млн грн, що приблизно у 8,9 рази більше порівняно з 2013 роком. Тоді як у 2014 році ПАТ «Львівська кондитерська фабрика «Світоч», яка входить до групи компаній «Nestlе», отримала чистий прибуток у розмірі 22 тисячі гривень проти 28,08 млн гривень у 2013 році.

Фірмові магазини «Рошен» почали масово відкриватись у 2015 році

Та це ще не все. Одразу після того, як Петро Порошенко став Президентом України, почала активно розвиватись мережа фірмових магазинів його кондитерської компанії. Перший фірмовий магазин «Рошен» з'явився у Києві в 2008 році. Вочевидь, бізнес-модель спрацювала. Так, станом на вересень 2013 року фірмових магазинів «Рошен» було всього 10, у червні 2014 року у корпорації «Рошен» було 18 власних торгових точок, а у червні 2017 – вже 43.  При цьому тільки в Києві в 2015 році з'явилося близько 30 нових магазинів – це більше, ніж за весь попередній час існування «Рошену».

Окрім Києва, Рошен має свої фірмові магазини й у Львові (4), Вінниці (4) , Одесі – (3), Харкові  (5), Борисполі (1) та у Броварах (1).

Прикметно, що мережа фірмових магазинів найактивніше розширювалась саме у 2015-2016 роках. До прикладу, у Львові перший фірмовий магазин «Рошен» відкрився 13 жовтня 2015 року. За півроку у Львові працювало уже чотири фірмових магазини. При цьому два з них – у центральній частині міста.

Важко зрозуміти й те, чи орендує «Рошен» ці приміщення, чи викуповує їх у власників. Адже тут варто згадати конфуз, який стався у місті Кременець, що на Тернопільщині. Там на початку 2016 року просто у приміщенні поштового відділення «Укрпошти», за присутності голови Кременецької РДА та керівника Тернопільського обласного відділення «Укрпошти», відкрили  фірмовий магазин «Рошен».

«Сліпе правосуддя, сліпий траст – це все добре. Але ми не сліпі. Ми бачимо появу нових і нових магазинів: вони скрізь. Спочатку приїжджає бригада «комунальників», які зносять невеликі крамнички,  відмазка –  дозволу немає. А на їхньому місці через тиждень виростає магазин «Рошен». З усіма документами, мабуть. Точно ніхто не знає. Та ще й у відкритті приватних закладів на території держпідприємств у робочі години беруть участь чиновники різних рангів, – обурювався у соціальних мережах голова незалежної профспілкової організації «Трудова солідарність» Віталій Махінько.

Відкриття магазину «Рошен» у приміщенні «Укрпошти»

«Рошен» за кордоном

За рейтингом американського видання «Candу Industry», у 2017 році кондитерська корпорація українського Президента посіла 24 місце в рейтингу ста найбільших світових кондитерських компаній. Американське спеціалізоване видання порахувало, що прибуток  «Рошену» за 2017 рік становив 800 млн доларів

Станом на 2017 рік, «Рошен» постачає свою продукцію до 28 країн світу. Прикметно, що одразу після того, як Порошенко став Президентом України, корпорація «Рошен» стрімко розвинулась і за кордоном. Зокрема, в червні 2015 року в Варшаві запрацював офіс «Roshen Europe» - дочірня компанія корпорації «Рошен».

Загалом, за  останні два роки (2015-2017) корпорація «Рошен» також відкрила свої офіційні представництва у Литві, Угорщині, Болгарії, Румунії, Греції.

Окрім дочірніх компаній, за кордоном у Порошенка є й кондитерські фабрики.

Так, у Литві Порошенку належить Клайпедська кондитерська фабрика, яку він купив ще у 2006 році. Щоб модернізувати її, було витрачено близько 4 млн євро. Як йдеться на офіційному сайті кондитерської корпорації Порошенка, «у 2014 році, увійшовши до складу «Рошен», Клайпедська кондитерська фабрика стала першим виробничим майданчиком корпорації на території ЄС». Кондитерська фабрика Порошенка у Литві, до слова, позиціонує себе, як соціально відповідальний бізнес: там сортують сміття та використовують альтернативні види енергії.

Та це ще не все: у 2012 році Порошенко купив кондитерську фабрику Bonbonetti Choco, що в Угорщині. А наприкінці 2013 року в центрі Будапешту запрацював фірмовий магазин «Рошен».

Що ж до російської фабрики «Рошен» у Липецьку, то її діяльність припинена, але не через принципову позицію Порошенка, а за рішенням Басманного суду Москви, який заблокував роботу Липецької кондитерської фабрики, наклавши на її майно арешт до 13 грудня 2017 року.

Офшорний скандал «Рошен»

Останній скандал довкола президентської корпорації пов'язаний, як це не дивно, із офшорами. Через те, що нібито корпорацію «Рошен» ніхто не хоче придбати, Порошенко віддав її в управління «сліпого трасту». Але під час скандального розслідування Paradise Papers, коли журналісти з 67 країн отримали доступ до нових секретних документів, які розкривають офшорні махінації представників світового істеблішменту, до засобів масової інформації потрапило листування юридичної компанії Avellum Partners, що обслуговує інтереси Петра Порошенка, з компанією Appleby. Остання, посилаючись на репутаційні втрати, відмовилась створювати офшор для Порошенка.

Таким чином журналісти припустити, що Порошенко створив офшорну компанію не для того, аби передати «Рошен» у «сліпий траст», а щоб мінімізувати податки при продажі кондитерської корпорації.

То ж чому корпорація «Рошен» почала активно розвиватися саме тоді, коли Порошенко став президентом? Чиї інтереси відстоює Порошенко за кордоном: України чи корпорації «Рошен»?

Про це «Вголос» поспілкувався із колишнім міністром економіки України, президентом Центру ринкових реформ Володимиром Лановим.

У 2014 році в Україні у багатьох кондитерський бізнес пішов на спад, тоді як «Рошен» у цей час почав активно розвиватися. З чим це пов'язано?

Володимир Лановий:

Українська  економіка, як у 2014 чи 2015 роках, так і зараз – дійсно у вкрай поганому стані: підприємства не мають ринків збуту, зменшується притік валюти в Україну, люди масово покидають свою країну, а іноземний капітал до нас не йде. Проте ці загальноукраїнські економічні тенденції не стосуються тих компаній, які належать нашому Президенту. А це – заводи, фабрики, банки, страхові компанії та ЗМІ. Компанії Порошенка й надалі отримують гроші через його Міжнародний інвестиційний банк та, можливо, інші фінансові установи, про які ми наразі не знаємо. Зі свого боку, фінансові установи Порошенка отримують допомогу від Національного банку України.

Є й таке, що  тимчасові вільні кошти приватні банки кладуть в НБУ на депозити і отримують за це відсотки.  При цьому центральний банк України одним нараховує відсотки за депозитами, а іншим – ні. Ця вся банківська система зараз є закритою. НБУ за президентства Порошенка почав закривати навіть ті статистичні дані, які раніше були у вільному доступі. Через це виникає така ситуація, коли в одних – криза, а у інших перетягування грошей та капіталу у свою кишеню. І це провокує дуже серйозний внутрішній конфлікт у економіці, оскільки інші олігархи не будуть довго мовчати. Ми, власне, вже спостерігаємо за війнами олігархів. Так, у Коломойського уже забрали Нікопольський феросплавний завод. Думаю, це тільки початок.

Те, що наш Президент має свій бізнес за кордоном, не шкодить інтересам України? Адже та ж Польща, де у Порошенка є дочірня компанія, а в Угорщині – власна фабрика, уже тиснуть на нашу державу…

Володимир Лановий:

Вочевидь, що Порошенко захищатиме власні інтереси. Тому що він на цьому заробляє гроші. А тому громадськість обурювало, що у час війни його Липецька фабрика у Росії працює. І через неї росіяни могли тиснути на Президента, а він міг здавати державні інтереси України.  Тим більше – зараз уже є розуміння, що Порошенко ніколи не здасть приватних інтересів на користь державних. Не варто очікувати, що наш Президент відстоюватиме інтереси України у тих державах, які зараз до нас виставляють претензії. Він там має бізнес, а тому найперше захищатиме його. 

Я навіть більше скажу: у нас такі корпорації, як «Рошен» чи «Епіцентр», продовжують інвестувати у Росію – там відкриваються їхні магазини. Усі про це знають, але реакції немає.

Нещодавно з'явилось чергове розслідування про офшори Порошенка. Але ж він як Президент може ініціювати зміну податкового законодавства для всіх, однак натомість послуговується сірими схемами, аби не платити податки. Чому так?

Володимир Лановий:

Офшорні компанії – це бізнес, який зроблений для того, щоб мультимільярдери не платили великих податків у інших державах. Був запит – є пропозиція. Таким чином великі компанії та навіть високопосадовці отримали можливість ховати свої прибутки в офшорах та при цьому оплачувати мінімальні податки, а це десь 1-2% плюс оплата послуг з обслуговування таких рахунків. Цим користуються не лише бізнесмени, а й чиновники. І коли ми говоримо про такі офшорні рахунки президента чи прем'єр-міністра, то треба мати на увазі, що це не лише ухиляння від податків, а найперше – приховування незаконних корупційних доходів. Ці особи не можуть всередині країни показати незаконні надходження. Нам до кінця невідомо, що приховує Порошенко. Адже він, можливо, має спільний бізнес з російськими олігархами, чи ще з кимось, м'яко кажучи, не дуже популярним в Україні. І це є підставою для користування офшорами.

Щодо податків, то й справді – нам треба йти шляхом зменшення податкового навантаження на виробництво, яким йдуть такі країни, як Ірландія, Словаччина, Естонія. До прикладу, Ірландія, будучи раніше суто аграрною країною, зменшила податкове навантаження на свій бізнес, зобов'язавши платити лише 12% податку з прибутку. І так вони виграють у боротьбі за іноземний капітал. Але  якщо у нас узурпаторська податкова система, яка займається поборами та незаконними арештами, то навіть із нульовими податками ніхто до нас не прийде. Систему потрібно міняти.

Який висновок з цього ми можемо зробити?

Володимир Лановий:

Те, що Порошенко не керує Україною. Насправді він вирішує питання в енергетиці, сільському господарстві, транспорті, в системі торгівлі, податків – в інтересах корпорації «Рошен» та власних фінансових установ. В інтересах своїх бізнес-структур Порошенко будує і зовнішню політику України.  Це призводить до того, що в українській економіці ніхто не хоче працювати: ні закордонні інвестори, ні українські підприємці. Через те ми маємо те, що маємо: Україна загниває, перетворюючись на аграрну «бананову» республіку. Люди постійно біднішають, витрачають увесь свій заробіток на їжу. Через те в Україні немає потужного малого та середнього бізнесу, що є ознакою сильних економік світу.

Натомість, нарощуються зовнішні борги, позаяк олігархам потрібна валюта. І через це ми беремо кредити в  МВФ. Відтак українців буквально виштовхують з країни, щоб вони їхали на заробітки та пересилали сюди валюту. Та це вічно не триватиме. Наслідком такого «господарювання» стане дефолт. Тоді в Україні продукція «Рошен» нікому не буде потрібною, бо не буде грошей, щоб її купити.  І через те вже зараз Порошенко розширює свій бізнес за кордоном, бо розуміє, що наслідки будуть катастрофічними.  А тому єдиний правильний висновок для нас такий: потрібно терміново змінювати владу.

Марія Бойко, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ