Проте після натиску з боку США, КНДР провела лише черговий запуск балістичної ракети, який виявився до того ж невдалим. Та на цьому конфлікт не вичерпався, вже 17 квітня Дональд Трам заявив, що США спільно з Китаєм працюють над врегулюванням ситуації довкола ядерної програми Північної Кореї, наголошуючи, те, що відбувається у КНДР зараз, «далі тривати не може». Зважаючи на чергову кризу на Корейському півострові, деякі світові аналітики уже заговорили по ймовірність ядерної війни, адже, як США, так і Північна Корея володіють ядерною зброєю.

Як в подальшому розвиватимуться події на Корейському півострові та чи призведе це до «ядерної війни»? Про це «Вголос» запитав у директора програм національної безпеки та оборони Українського інституту майбутнього Тараса Березовеця, військового експерта, екс-працівника Генштабу України Олега Жданова, політолога, директора Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталія Кулика та політолога, голови правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимира Фесенка.

Криза, яка зараз відбувається на Корейському півострові, свідчить про те, що Трамп все ж готується вирішити проблему з КНДР?

Тарас Березовець

Й справді, зараз Трамп поставив собі за мету вирішити проблему Північної Кореї в будь-який спосіб. А тому в подальшому продовжуватиметься «гра м’язів». Зараз уже відомо, що військово-морські сили США перекинуті у Північну Корею та приведені у бойову готовність. В подальшому американці будуть підвищувати присутність у регіоні своєї системи «ПРО», щоб збивати північнокорейські ракети.

А тому питання Північної Кореї буде вирішене військовим чи навіть мирним шляхом. Як свідчать тенденції, навіть Китай зараз зацікавлений у цьому. Адже відомо, що в обмін на його підтримку, США пообіцяли переглянути торгівельну угоду з Китаєм, яку Трамп збирається взагалі скасовувати. Зараз же американці пообіцяли Китаю свої ринки в обмін на вирішення проблеми Південної Кореї.

Володимир Фесенко

Цей конфлікт виник не сьогодні, він існує вже багато років. Він пов'язаний із тим, що Північна Корея будує ядерну зброю  та проводить агресивну військову політику у стосунку до Південної Кореї та Японії. Це, безумовно, хвилює світ.  А тому КНДР є повністю ізольованою від світової спільноти, на неї накладені санкції. Зараз цей конфлікт загострився і Трамп, який полюбляє політику жестів – жорстких і ефектних жестів, почав погрожувати Північній Кореї використанням зброї. Конфліктна ситуація залишається і до нині.

І тиск на Північну Корею буде загострюватися, поки не відбудеться зміна режиму в цій тоталітарній державі чи то мирним шляхом або ж й, справді, Штати проблему Кореї таки наважаться вирішити військовим шляхом.

Що зараз стримує США від військового вирішення конфлікту з КНДР?

Тарас Березовець: Якщо почнеться ця війна, то Північна Корея може застосувати ядерну зброю, але битиме не по США, а по Південній Кореї. За підрахунками західних аналітиків, від цієї зброї може загинути до одного мільйона громадян Південної Кореї. І це теж стримує США від повномасштабної війни.

Володимир Фесенко: Військове протистояння між США та Північною Кореєю й справді можливе.  США може стримувати те, що  від цього конфлікту можуть постраждати сусіди Північної Кореї – Китай, Південна Корея та Японія.

Віталій Кулик

Окрім цього, не варто забувати про населення Японії та Південної Кореї, яке не хоче війни та вимагає демілітаризації суспільства. Під час недавньої квітневої кризи я був у Сеулі та на власні очі бачив антивійськові мітинги.  До того ж, активні дії загрожують втратою влади урядам цих країн, адже у Південній Кореї на 9 травня заплановані вибори.

Якщо США все ж піде на відкритий військовий конфлікт, як все відбуватиметься? Що його спровокує?

Віталій Кулик: На даний момент конфлікт не вичерпаний і в подальшому його розвиток можуть спровокувати чергові військові випробування Північної Кореї. Власне, ядерні випробування режим Кім Чен Ина анонсував на літо цього року. Тоді США і можуть почати активні військові дії.

Олег Жданов

Якщо Сполучені штати Америки все ж наважаться на військову операцію  проти Північної Кореї, то корейці не побачать свого ворога аж до повної капітуляції. Тобто за своїм характером це буде дистанційна операція США, яку здійснюватимуть за допомогою авіації та керованих ракет. Війна з Північною Кореєю для США – це одна десантна операція з масованим ракетним ударом.   І лише на останньому її етапі ймовірне введення на територію Північної Кореї сил спеціального призначення, військово-морських сил чи піхоти для «зачищення» місцевості.

Але у КНДР є ядерна зброя, чи не спровокує це ядерну війну?

Олег Жданов: Ядерної війни не буде, бо у Північної Кореї ядерне озброєння старого радянського зразка. І повірте, усі найновіші розробки Сполучених Штатів направлені на відстеження ситуації із ядерною зброєю у Північній Кореї.

От чому цей корейський режим змінив ядерні випробовування на запуск балістичної ракети? Та тому, що якби почалось переміщення ядерних зарядів у тунелі для підриву, то, повірте, був би нанесений превентивний удар тими ж «Томагавками», як це було у Сирії. І якби США це зробили, то сьогодні про Північну Корею уже б ніхто не говорив, оскільки на її місці було б нове політичне утворення.

Віталій Кулик: У велику Третю світову війну поки ніхто не вірить, вірять у провокації. У США не виключають можливості ракетної атаки по ядерним об’єктам на території Північної Кореї. І це може спровокувати подальшу ядерну війну, адже режим Кім Чен Ина може вдарити у відповідь по території Японії та Південної Кореї.

Окрім військового сценарію, як ще можливо врегулювати ситуацію із Північною Кореєю?

Тарас Березовець: Найбільш ідеальний шлях для США – це позбутись режиму Кім Чен Ина фізично, тобто ймовірна організація його замовного вбивства і зміна режиму в Північній Кореї. У чому, власне, найперше, зацікавлений Китай та інші країни регіону, оскільки це унеможливить використання важкого озброєння.

Трамп пообіцяв «вирішити проблему з Північною Кореєю та їх ядерною зброєю». Він це зможе зробити за час свого президентства?

Тарас Березовець: Так, проблема Північної Кореї буде розв’язана вже найближчим часом. Якщо Штати це почали, вони не затягуватимуть. Геополітичні зміни у цьому регіоні можуть відбутися протягом найближчих років чи навіть місяців.

Чи є майбутнє у Північної Кореї після диктатора Кім Чен Ина?

Тарас Березовець: У випадку фізичного знищення Кім Чен Ина чи військового сценарія зміни влади у Північній Кореї, далі відбудеться об’єднання двох Корей. Адже сьогодні головна перепона до єдності – це тоталітарний режим цієї країни. І саме це об’єднання геополітично дуже вигідно США, адже таким чином ця країна отримує в регіоні можливість потужного тиску на Китай.

Олег Жданов: З точки зору військової стратегії самостійного майбутнього у цієї тоталітарної країни  немає. Питання подальшого існування Північної Кореї буде вирішуватись між Південною Кореєю та Китаєм. Внаслідок цього конфлікту, Китай захоче отримати протекторат над цією територією, щоб створити там зону постійного конфлікту та нестабільності, а Південна Корея навпаки захоче цю територію собі приєднати, утворивши єдину державу.

Віталій Кулик: Й справді,  тут все залежатиме від того, як поведеться Китай. Як ми знаємо, у Китаю з Південною Кореєю є спільна економічна зона, де постійно працюють китайські робітники, чисельність яких становить близько 200 тисяч. І у випадку війни китайці захищатимуть цю зону, а це може означати навіть присутність китайських військ на території Північної Кореї, що призведе до зовсім іншого розвитку конфлікту. Зважаючи на це, ми будемо свідками мілітаризації Корейського півострова та посилення там військової присутності усіх важливих світових  країн-гравців.

Якщо Трамп «вирішить проблему» з Північною Кореєю, то що буде з 25 мільйонами громадян КНДР, які зараз живуть в абсолютно іншій реальності, яку для них створив диктатор? Вони зможуть асимілюватися?

Тарас Березовець: По суті з цими людьми проведуть своєрідну «десталінізацію», яка після смерті диктатора Сталіна відбулась в СРСР. Буде великий демонтаж тоталітарної системи, як свого часу був демонтований режим Саддама Хусейна в Іраку.

 Разом з тим, зміна режиму призведе до масових самогубств серед його прихильників. Найвищих чиновників судитимуть, будуть і публічні страти. Цих людей, які це все переживуть, намагатимуться адаптувати до нових умов життя.

Але попри страх навали біженців із Північної Кореї, я думаю, що дві Кореї об’єднаються і буде це набагато швидше, ніж ми зараз це собі уявляємо.

А чи зупиниться США лише на Північній Кореї? Який диктатор наступний?

Олег Жданов: Тут варто усвідомити, що Сполучені Штати не збираються довго воювати з Північною Кореєю. Для Трампа це занадто просто. На мою думку, цей конфлікт був навмисно спровокований для того, щоб США змогли розмістити свої ракети середньої дальності, типу «Томагавк», біля берегів Росії. Завдяки цьому конфлікту з КНДР, американці отримали військовий контроль над головною військово-морською базою Тихоокеанського флоту Росії  - портом «Находка». Також завдяки розміщеним за 140 миль від російської території ракетам «Томагавк», США повністю зараз контролює території Далекосхідного російського військового округу. Саме там розміщені російські балістичні ракети, які спрямовані на Сполучені штати Америки. А тому далі може бути Росія.

Марія Бойко, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ