Колишній чемпіон світу в надважкій вазі британець Тайсон Ф'юрі, готуючись до повернення на ринг, комплексно підходить до зниження своєї ваги, яка кілька місяців тому перевищувала позначку 160 кілограм. Останній свій бій Ф'юрі провів у листопаді 2015 року. Тоді він переміг українця Володимира Кличка.

А за день до бою на зважуванні Тайсон мав 112 кг. З того часу Ф'юрі вів аж ніяк не дисциплінований спосіб життя, зловживаючи шкідливою їжею та алкоголем. Як наслідок – 160 кілограм. Зараз британець має намір покращити власний добробут завдяки поверненню на ринг. Він розпочав тренування і найняв дієтолога. За більш ніж місяць Ф'юрі позбувся… близько 25 кг зайвої ваги.

«Безперечно, це стрес для організму, – розповів «Вголосу» заслужений тренер України з боксу Роман Семенишин. – Позбуватися зайвих кілограмів краще поступово. Але за місяць зігнати 25-35 кг для такого великого хлопця, як Тайсон Ф'юрі, цілком реально. Просто потрібно регулярно тренуватися і правильно харчуватися. Під правильним харчуванням я маю на увазі невеликі порції, правильну їжу – дієтичне м'ясо, рибу, овочі, фрукти. Мучне, їжу із підвищеною кількістю вуглеводів потрібно виключити з раціону. Перші два тижні буде важко, а потім організм адаптується –і стане легше. Головне, постійно стежити за своїм харчуванням і регулярно виконувати фізичні вправи».   

Навіщо бійцям «ганяти» вагу

За день до поєдинку в усіх видах єдиноборств проводять церемонію зважування. Кожен боєць повинен вкластися у ліміт своєї вагової категорії. Як правило, різниця між реальною і офіційною вагою бійця може коливатися від 5 до 15-20 кг. Суть зменшення ваги в тому, щоби відновити втрачені кілограми упродовж доби і у день бою бути потужнішим і сильнішим за свого суперника.

Із вагою борються практично усі бійці. Знаменитий боксер, чемпіон світу в трьох вагових категоріях Джеймс Тоні починав із футболу. Він ганяв м'яча ще підлітком і важив тоді близько 90 кг. Боксувати Тоні почав у середній вазі – 72,6 кг. Організм Тоні ще ріс і розвивався, тому він постійно обмежував себе у їжі, а за тиждень до бою харчувався лише салатами. Згодом Джеймс змінив 5 вагових категорій. Найбільша вага у його кар'єрі – понад 116 кг.

Як позбавляються кілограмів

Якщо великим хлопцям легше корегувати вагу, то для представників маленьких вагових категорій навіть 5-8 кілограм може бути величезною проблемою. Одесит Георгій Чигаєв свого часу не один рік був капітаном збірної України з боксу. Він виступав у категорії до 48 кг і завжди боровся із зайвими кілограмами.

«Скидання ваги починалася за два-три тижні до змагань, – розповів «Вголосу» Чигаєв. – Вживав малокалорійне м'ясо, овочі і фрукти. А перед самим стартом обмежував споживання рідини до мінімуму. Зовсім не їсти не можна, я в будь-якому випадку харчувався чотири рази на день, тільки дуже маленькими порціями. Ідеально «робити» вагу на рибі: цей продукт дає необхідну енергію, але не додає зайвих калорій. Важко було позбутися зайвих кілограм на Олімпіаді-2008: я ганяв рекордну для себе вагу – 8 кг. Почав притримувати вагу за півтора місяці. Добре допомагав «костюм-сауна». Це прогумований костюм з клейонки. Якщо надіти його під час тренування, можна позбавиться від трьох кілограмів. Після кросу одягнену під такий костюм футболку можна викручувати, як після прання».

Один з найпоширеніших методів зменшення ваги – за допомогою води. За тиждень-півтора до поєдинку боєць ​​починає пити велику кількість води. У цей період він їсть по 5-7 разів на день невеликими порціями. Поступово кількість води зменшується, вага падає. За добу до зважування атлет перестає пити і їсти. У період активної фази боротьби із вагою обсяг тренувань суттєво скорочується, оскільки організм у цей час особливо «крихкий» і піддається травмам. Особливо важко позбутися «останніх» кілограм. Для цього дехто бігає в термокостюмі чи стрибає на скакалці. Хтось сидить в сауні.

«В Україні ми підганяли вагу до норми перед змаганнями, в інший час дозволяли собі зайве, – розповів «Вголосу» відомий український боксер Євгеній Хитров, який останні три роки живе і виступає в Америці. – Після переїзду за океан мене привчили до іншого. За вагою краще стежити постійно, тоді організм матиме менше стресу. Ключовий момент у спортивному харчуванні, незалежно від виду спорту – строгий розрахунок споживаних калорій і калорій, потрачених під час тренувального процесу. Ти не можеш більше споживати калорій, ніж «спалюєш» їх у залі. Тепер я завжди рахую свої калорії».   

Майже -9 кг за тренування…

Відомий український дзюдоїст Роман Гонтюк розповідає, що перед стартами його раціон був розписаний до дрібниць. «Я взагалі прихильник роздільного харчування, – поділився із «Вголосом» Гонтюк. –  Напередодні важливих змагань особливо стежив за їжею: на сніданок – мюслі, сир і йогурт, на обід – борщ і шматочок курки, вечеря – взагалі скромна: кефір або щось типу цього. Ні, ну бувають іноді зриви... Тримаєшся, тримаєшся – а потім як зірвешся! Потрібно мати величезну силу волі, щоб потім зігнати ці зайві кіло. З'їси трохи більше – і заново: крос до втрати пульсу, сауна. Мені доводилося позбавлятися 9 кілограмів. Пам'ятаю, після пробіжки, на мені кілька спортивних костюмів, зважився – залишилося нещасних півкілограма зігнати, а сил вже немає. Ліг спати... Вранці зважування і боротьба, а у мене серце так сильно стукає над голодним шлунком, що страшно до ранку не дожити. Але нормально, за ніч зайву вагу «перегоряв».

Зрозуміло, це дуже великий стрес і ризик для організму людини. Обезводнений організм важче переносить нокдауни, нокаут і просто пропущені удари. Тому, щоби максимально відновитися після зважування, перед боєм чимало бійців використовуються капельниці з фізичним розчином.

Зворотній бік медалі

Після форсованої втрати ваги на 4-5 кг організм повністю відновлює свої функції лише через 6 місяців. Звісно, якщо протягом 1 року спортсмен кілька разів зганяє вагу, справи будуть ще гіршими.

Що ж таке – зниження маси тіла? Це, в першу чергу, втрата рідини внаслідок потовиділення – на тренуваннях, для цих цілей навіть використовують особливий костюм, у лазні. При цьому відбуваються зміни в крові – це обов'язковий супутній процес втрати ваги. Кров гусне, отже, її в'язкість зростає, питома вага збільшується, підвищується навантаження на серце. При цьому ускладнюється подача кисню, а також поживних речовин в тканини і органи. У стані гіпоксії знаходяться ендокринні залози, нирки та мозок.

Отож, форсована втрата ваги є стресом, тому не дивно, що в деяких випадках зриви неминучі. Тобто спортсмен може дратуватися через дрібниці, бути нестриманим, навіть плаксивим.

Олег Петренко, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ