«Відтак стоїть питання про недбалість службових посадових осіб Львівської міської ради, які призвели до такого становища. По-старому це – халатність. Але все обтяжується тим, що ми маємо трьох загиблих. Сім’ї в праві спитати, хто зі службових осіб Львівської міськради за це відповідає. Саме зараз досудове слідство обласної прокуратури встановлює цього «Хто?». Я не можу виключати, що ним може бути і міський голова, і його заступники, і інші посадові особи», – сказав Луценко.

Ще перед заявою Луценка Андрій Садовий припустив на своїй сторінці у «Facebook», що йому найближчим часом вручать підозру в кримінальному провадженні. При цьому мер Львова саркастично наголосив, що це може бути політична розправа.

Згодом Луценко заявив, що, аби уникнути звинувачень з боку Садового в політичному переслідуванні, справу про пожежу на Грибовицькому сміттєзвалищі передадуть у прокуратуру Рівненської області. Там уже вирішать причетність Садового до трагедії, адже факт загибелі людей на Грибовицькому сміттєзвалищі був. І винні у цій трагедії¸ вочевидь, мають відповідати перед законом.

Ймовірність відкриття кримінального провадження проти міського голови: політична розправа чи розплата за бездіяльність, яка призвела до трагедії? Чи справді загрожує Андрію Садовому кримінальне покарання? Якщо так – то яке? Про це «Вголос» розмовляв із адвокатом Андрієм Болюбашем, екс-головою бюджетної комісії Львівської міської ради Яромиром Самагальським,  політологом, головою правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимиром Фесенком та політологом Володимиром Маньком.

Чи можна вважати заяви Юрія Луценка про ймовірну кримінальну справу проти Андрія Садового політичним переслідуванням?

Андрій Болюбаш: З юридичної точки зору жодного політичного підтексту у кримінальній відповідальності за злочин щодо службової недбалості посадових осіб Львівської міської ради не може бути. Адже є тяжкі наслідки, де троє людей загинули, а тіло четвертого еколога ЛКП «Збиранка» не знайшли й досі. Сім’ї загиблих втратили головних годувальників, а тому вони не лише мають право знати, хто винен у загибелі їхніх рідних, вони повинні бачити покараних винуватців цього страшного злочину. І держава зобов’язана відкрити всю інформацію, хто саме винен у Грибовицькій трагедії: міський голова Львова чи його заступник, чи хтось із посадовців ЛМР.

Я, як адвокат, скажу, що жодного політичного підтексту, як там заявляв Андрій Садовий, у Кримінальному кодексі України немає і не може бути.

Яромир Самагальський: Навіть якщо правоохоронцям не вдасться Садового притягнути до відповідальності за фактом загибелі людей на Грибовицькому сміттєзвалищі, є й інші порушення мера Львова. Хоча його вина у пожежі на Грибовицькому сміттєзвалищі, звичайно є. Адже львівські комунальні підприємства керувались саме міським головою і саме Андрій Садовий відповідає за роботу ЛКП «Збиранка». Окрім того, Андрія Івановича можна притягнути до кримінальної відповідальності й за економічними статтями. А це завищення об’ємів вивозу сміття на полігони протягом багатьох років. За те, що зараз вивозиться сміття по лісосмугах, урочищах. Адже львівське сміття розкидається по всій Україні. Його возять по фальшивих угодах. На мою думку, Садового треба покарати і за це теж.

Володимир Фесенко: Якщо йдеться про ситуацію на Грибовицькому сміттєзвалищі, то тут очевидно, що саме міський голова Львова є політично відповідальний за загибель чотирьох людей, за весь цей його сміттєвий скандал. При цьому Садовий поводиться вкрай безпорадно, у нього поганий менеджмент. Чому він винен? Ну подумаймо: Садовий не перший термін на посаді міського голови і про проблему з сміттєзвалищем він знав. А тому те, що трапилась трагедія – це його пряма провина, бо він, як мер, мав вирішити цю проблему. У цьому немає політичного переслідування.

З іншого боку, треба враховувати й те, що зараз не йдеться про політичну розправу, йдеться про розвиток конфлікту, де Садовий є активною дійовою особою. Кримінальне провадження проти Садового з точки зору політології можна визначити, як розвиток конфлікту. Адже Садовий почав війну з державою

Разом з тим, мер Львова - не святий і за ним є серйозні правопорушення.. І якщо політичне керівництво країни стримувалось від правових дій проти Садового, то це означає, що влада намагалась з ним весь  цей час домовитись.

Попри те, у даній ситуації саме Садовий несе пряму політичну відповідальність за те, що трапилось у Львові, в тому числі й за «сміттєву кризу».

Володимир Манько: Пан Садовий, звичайно, заявлятиме і в подальшому, що це політичне переслідування. Але його виборцям  варто згадати: а коли відкривалась кримінальна справа за фактом загибелі людей на Грибовицькому сміттєзвалищі? А це було ще на початку минуло літа, тобто давненько. Ще тоді не було ніякої блокади чи цього конфлікту «Самопомочі» з Петром Порошенком. Весь цей час вона була у розробці, слідчі шукали певну інформацію. І, можливо, зараз слідство з’ясувало неправомірні дії Андрія Садового, які призвели до трагедії.

Зокрема, мова йде про невиконання службових обов’язків, які саме мер Львова Андрій Садовий мав би виконувати, щоб забезпечувати утилізацію львівського сміття. А зараз львівський градоначальник перекладає вину за сміттєву кризу у Львові  на всіх довкола, лиш би не на себе. Але насправді – це його повноваження. А тому я думаю, що ймовірність кримінального провадження проти Садового, про що заявив Юрій Луценко, і його протистояння з Порошенком – це банальне співпадіння.

Рішення про відставку мера приймає міська рада, але у Андрія Садового у Львівській міській раді є більшість, чи є якась альтернатива?

Андрій Болюбаш: Чиновникам Львівської міської ради інкримінують частину другу статті 367 Кримінального кодексу України, а це – «службова недбалість, невиконання службовою особою своїх обов’язків через несумлінне ставлення до них, що заподіяло істотну шкоду охоронюваним законом правам та інтересам окремих громадян, якщо воно спричинило тяжкі наслідки». На сміттєзвалищі загинули люди , тобто це тяжкі наслідки. І тут варто зрозуміти, що за обставин, коли висунута підозра, або є кримінальне провадження, слідчі з урахуванням займаної посади Андрія Івановича зобов’язані звернутись до суду про відсторонення міського голови від виконання службових обов’язків на час розслідування. На основі кримінальної справи за статтею 367 ККУ, мера Львова можна відсторонити у трьох випадках: злочин середньої важкості, тяжкий чи особливо тяжкий злочин. Загинули люди, а це, зрозуміло, тяжкий злочин.

Яким міг би бути цей процес відсторонення з юридичної точки зору?

Андрій Болюбаш: Як це відбувається: спочатку вручається підозра ймовірно обвинуваченому міському голові. Паралельно слідчий одразу звертається з клопотанням до суду про відсторонення міського голови від службових обов’язків, керуючись статтею 154 Кримінально-процесуального кодексу України . Далі – слідчий суддя, відповідного районного суду зобов’язаний протягом трьох днів з моменту надходження такого клопотання прийняти позитивне чи негативне рішення. Під час процесу слідчий суддя може викликати свідків у справі. Зазвичай слідчі судді протягом навіть двох днів виносять якесь рішення. За даних обставин я вважаю, що є усі підстави для відсторонення міського голови Львова з посади. Оскільки саме він, як посадова особа вчинила злочин, який призвів до тяжких наслідків. Після цього Садовий перестає бути мером Львова.

Яке покарання у разі відсторонення Садового від посади та доведення його вини загрожує міському голові Львова?

Андрій Болюбаш: Частина друга статті 367 Кримінального кодексу, яку інкримінує Генпрокурор Садовому, передбачає позбавлення волі терміном до трьох років з позбавленням права обіймати певні посади строком до трьох років. Або ж штраф у розмірі від  від п'ятдесяти до ста п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або виправними роботами на строк до двох років.

Але в Україні народ любить «політичних мучеників». Чи стане Садовий таким?

Володимир Манько: На мою думку, саме «Самопоміч», беручи активну участь у блокаді, зробила певний крок, щоб відволікти увагу від львівського сміття на щось більш вагоме. Щоб згодом після відкриття кримінальних справ, Андрій Садовий мав привід звинуватити владу у політичних переслідуваннях чи навіть репресіях. Адже Садовий розуміє, що розв’язати сміттєву проблему у нього не виходить, а робити щось треба. А тому він нарощує свою опозиційну діяльність для того, щоб потім показати своїм виборцям та всьому суспільству, що, мовляв, мене знищують не через бездіяльність на посаді міського голови, а тому що я опозиціонер.

«Сміттєвий» рейтинг Садового й будуватиметься на тому, що начебто влада утискає «ідеального» мера. Але ми розуміємо, що це не так і виборці Садового також це мають зрозуміти. Адже першопричиною будь якої кримінальної справи проти Садового є величезна проблема львівського сміття. А що робити правоохоронцям, якщо на Грибовицькому сміттєзвалищі загинули четверо людей? Мовчати, бо Садовий вважає це переслідуванням?  Але це ж теж злочин.

Яромир Самагальський: Якщо ж таке кримінальне переслідування розпочнеться, то зрозуміло, що команда Садового з нього одразу зробить «політичного мученика», якого переслідує саме «злочинна влада», а не Кримінальний кодекс. Проте  політична складова у цьому є, адже чому злочинна діяльність Садового лише зараз зацікавила правоохоронців, а не кілька років тому?

Проте ми, свідомі люди, повинні розуміти, що Садовий своєю діяльністю та своєю злочинною бездіяльністю сам дав такий інструмент в руки своїх політичних опонентів.

Однак політтехнологи Садового одразу зроблять з нього «мученика, який страждає через правду». Власне цей процес уже розпочався. Головне, аби громадяни знову не клюнули на цю наживку.

В тему:

В Україні були випадки, коли мерів міст відправляли у відставку. Зокрема був такий випадок і у Львові у вересні 2005 року, коли таємним голосуванням депутатів міськради більшістю голосів Любомира Буняка зняли з посади міського голови. Згодом він через суд поновлювався на посаді й після цього його було повторно відкликано.

31 березня 2011 року Чернівецька міська рада прийняла рішення про припинення повноважень міського голови Миколи Федорука. А у 2014 році ця ж міська рада достроково припинила повноваження в.о мера міста Віталія Михайлишина.

5 лютого 2011 р. міський голова Києва Леонід Черновецький написав заяву про відставку. Проте згідно зі статтею 79 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», повноваження міського голови припиняються достроково з дня прийняття міською радою рішення, яким береться до відома факт відставки. 12 липня 2012 року депутати Київської міської ради 110 голосами «ЗА» зі 112 зареєстрованих підтримала відставку Київського міського голови Л. М. Черновецького.

У 2012 році через бездіяльність депутати Алупкінської міської ради висловили недовіру міському голові Віктору Тостоногу і достроково припинили його повноваження. Приводом для прийняття подібного рішення послужив мітинг жителів міста.

5 вересня 2013 року міська рада Збаража, що у Тернопільській області, під час сесії достроково позбавила мера посади через обвинувачення у корупції.

 

Марія Чижевська, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ