Пане Ярославе! Сьогодні у Львові говорять лише про те, що більшість партій, в тому числі і НРУ, які входять до блоку «Наша Україна» отримали дуже мізерні квоти у списках кандидатів до місцевих органів влади. Також ходять чутки, що підставою для цього послужили результати чергового рейтингового опитування, яке проводилося НСНУ. Нібито всі союзники цієї партії на Львівщині не набрали навіть 1% підтримки виборців. Чи це відповідає дійсності?

На рейтинги сьогодні посилатися некоректно, це велика спекуляція і велике фарисейство, бо ще у квітні-травні минулого року на Львівщині рівень довіри до НРУ становив 50%. Коли ж ми увійшли у створений Віктором Ющенком блок «Наша Україна», то поклялися не згадувати імені партії, а оперувати лише брендом «Наша Україна», тому не дивно, що за півтора року наші рейтинги перелилися у рейтинги бренду «Наша Україна». І коли створилася партія НСНУ, то люди автоматично передали свою підтримку їй. Я постійно нагадую НСНУ, що вони виросли на нашому поті і крові, на нашому рейтингу.

Чому Ви тоді погодилися, щоб квоти визначалися за рейтингами?

В нас не було домовленості, що квоти визначаються за рейтингом. НРУ пропонувало і наполягало на тому, щоб до уваги бралися усі об’єктивні показники діяльності партій в області, які найбільш важливі для виборів: чисельність, наявність осередків, структура, представництво в органах місцевого самоврядування. По цих показниках у НРУ на Львівщині найкращі результати. Просто це вже мораль людей, яких, як це не парадоксально, ніхто не знає. Хіба що Петра Олійника, колишнього рухівця, бо йому НРУ зробив ім’я, вивів його у велику політику. А візьміть інших представників НСНУ — їх ніхто не знає.

Кажуть, що НРУ запропонували квоту до міської ради Львова, яка ледве складає половину сьогоднішнього представництва партії у цьому органі самоврядування?

Ми на таку квоту категорично не годимося, бо у нас сьогодні 20 депутатів і це наш істинний рейтинг. Бо рухівці, які сьогодні перебувають у міськраді, йшли на вибори не за партійними списками, а по мажоритарних округах.

Якщо НРУ не вдасться домовитися по квотах, то чи не виключено, що НРУ вийде із блоку на регіональному рівні і піде на вибори самостійно?

Розумієте, НРУ дійсно займає порядну і чесну позицію і завжди намагається суспільні інтереси ставити вище за особисті. Порядністю і чесністю нашою часто користуються інші такі собі політичні шулери, які не мають власного рейтингу. Ми погодилися на достатньо неприйнятну для НРУ квоту до Львівської облради і хочемо домогтися більш-менш пристойної квоти до міської ради, щоб зберегти блок. Ми розуміємо, що коли маємо блок до ВРУ, а на виборах, наприклад, до міської ради не вдасться домовитися, то це значно ускладнить виборцям зробити правильний вибір.
З іншого ж боку, ми категорично не годимося на варіант квоти, який нам сьогодні пропонується до міськради. Ця новостворена партія має такі захланні апетити.

Отож, якщо ви не отримуєте того, що хочете, то не виключено що у Львові НРУ таки вийде із блоку?

Переговорний процес поки що не завершився. Я особисто включаюся в переговорний процес з понеділка. Я буду просити, щоб НСНУ обґрунтувало, чому їм 65%, а НРУ, наприклад 20%.

А вони будуть посилатися на свої високі рейтинги…

Це спільний рейтинг, це наш рейтинг. Їх тоді ще не було.

Коли вам дадуть стільки місць, скільки ви хочете, то постане питання з вибором кандидатури на посаду міського голови...

Ми маємо узгодити єдиного кандидату від блоку. Але такого, щоб місто не сміялося з нас. Мене інформовано, що було три варіанти, але зупинилися на кандидатурі Садового. Для НРУ постать Садового є категорично неприйнятною. Ми нічого не маємо особисто проти нього, але треба в першу чергу думати про місто. На минулих виборах ми попереджували громаду Львова про небезпеку обрання Буняка, нашу думку не взяли до уваги, а потім виявилося, що НРУ мав рацію. Із Садовим ситуація може бути ще складнішою, ніж з Буняком.

Але чому Ви вважаєте, що він не має бути мером?

Ми достатньо добре знаємо цього хлопчика, його діяльність, позицію, здатність керувати. Дурити львів’ян -- для мене це категорично образливо. Він колись обіцяв особливий статус Львову, нібито місто не буде платити податки. Навіщо було дурити? Не може бути, щоб місто не платило податків. Сьогодні він знову спекулює доброю ідею «Самопомочі». Але «Самопоміч» - це не поміч: фіксувати ями і прориви може останній дурень. Якщо він хотів щось зробити, треба було йти у виконком і організовувати у виконкомі вирішення цих проблем. Він не погодився, бо не здатний їх вирішувати. А пальцем показувати дуже просто.

Якщо Ви проти, але у блоці, то які є варіанти?

Якщо НСНУ не спроможеться запропонувати місту одну узгоджену кандидатуру, а члени блоку не мають права висувати кандидатів окремо, блок має відмовитися від висунення свого кандидата. Нехай вони краще само висуваються. Тоді громада міста Львова дістає можливість обирати з усього списку.

Тобто Ви не будете підтримувати Василя Куйбіду, якщо він піде на вибори, а ви залишитеся у блоці?

Ми будемо його підтримувати як члени громади. Для того, щоб його підтримати політичною силою, нам треба виходити з блоку, а я не хотів би цього робити, бо для мене суспільний інтерес вищий. Але наші союзники користаються цією позицією, бо знають, що ми не хочемо розвалити блок. Але я не виключаю, що якщо не вдасться із союзниками домовитися за представництво НРУ у міській раді, то мені доведеться вийти до громади, щоб пояснити, чому партія змушена покинути блок.

ІА "Вголос": НОВИНИ