Євгеній Гузєєв - Генеральний консул Російської Федерації у Львові

На цьому тижні відбудеться візит міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова в Україну. Яка його мета і які питання будуть обговорюватися в ході українсько-російських перемовин?

Під час візиту міністра закордонних справ Росії Лаврова в Україну, який відбудеться 9-10 квітня, заплановано проведення третього засідання Підкомітету з міжнародного співробітництва Російсько-Української міждержавної комісії, очолюваного С. Лавровим та міністром закордонних справ України К. Грищенко.

У рамках цього Підкомітету працюють шість підкомісій: з питань взаємодії в боротьбі з новими викликами і загрозами, врегулювання регіональних конфліктів, Азово-Керченського врегулювання, прикордонної та консульської проблематики, співпраці в міжнародних організаціях.

На засіданні Підкомітету будуть розглянуті всі питання, що входять у компетенцію зазначених підкомісій. Крім цього глави зовнішньополітичних відомств мають намір обговорити й інші актуальні питання двостороннього російсько-українського співробітництва, найважливіші міжнародні проблеми, зокрема проблематику європейської безпеки, хід придністровського врегулювання.

Зустріч С. Лаврова і К. Грищенко - вже третя за останні два місяці. Це свідчить про активний політичний діалог між Росією та Україною. У даний час ведеться підготовка шостого засідання Комітету з питань економічного співробітництва Міждержавної комісії, очолюваного главами урядів Росії та України, яке заплановане на другу половину квітня в Москві.

Які ще контакти з українською стороною заплановані на найближчий час?

На квітень заплановано проведення чергового засідання Підкомісії з Чорноморського флоту міждержавної комісії. У його порядку денному стоять питання, пов'язані із забезпеченням діяльності Чорноморського флоту Російської Федерації, що базується на території України.

Крім цього, ведеться підготовка засідання Підкомітету з питань гуманітарного співробітництва міждержавної комісії, в ході якого сторони предметно розглянуть серед багатьох інших тем проблематику забезпечення соціальних, культурних та освітніх потреб росіян і українців, які проживають у двох країнах.

Готується також засідання Підкомітету з питань безпеки міждержавної комісії, в ході якого будуть розглянуті питання російсько-українського військово-технічного співробітництва, взаємодії між збройними силами України і Російської Федерації.

Діяльність згаданих робочих органів спрямована на підготовку третього засідання Російсько-Української міждержавної комісії, очолюваної Президентом Росії Дмитром Медведєвим і Президентом України Віктором Януковичем, яка запланована на 17-18 травня ц.р. в Києві.

Російська сторона готова до активного і конструктивного діалогу з українською стороною, пошуку на основі взаємної вигоди рішень з усіх залишається невирішеним питання.

ІА "Вголос": НОВИНИ